Tips voor een aantrekkelijke schoolbieb
Belangrijk voor de leesmotivatie
Bibliotheken op school dragen bij aan de taalontwikkeling, mediawijsheid en leesbevordering. Het is daarom belangrijk dat de schoolbibliotheek een fijne plek is waar een goede start gemaakt kan worden met de leescarrière.
Bibliotheken op school dragen bij aan de taalontwikkeling, mediawijsheid en leesbevordering. Het is daarom belangrijk dat de schoolbibliotheek een fijne plek is waar een goede start gemaakt kan worden met de leescarrière.
Onze 5 tips voor een succesvolle schoolbieb
Tip 1: Zorg voor een duidelijk zichtbare indeling
Het is prettig wanneer kinderen in de schoolbieb snel kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn. Zorg daarom voor een duidelijke en herkenbare indeling. Je kunt de kasten bijvoorbeeld indelen op leeftijd en daarbinnen op genre, alfabet of thema. Sticker de ruggen van de boeken met kleurtjes of symbolen, of gebruik de genre-aanduiding van de openbare bibliotheek. Zet nieuwe boeken frontaal neer in een speciale kast of op een toonplankje zodat ze meteen goed te zien zijn. Of maak een thematafel rond het thema dat op dat moment op school centraal staat.
Tip 2: Zorg voor een divers aanbod
Maak het boekenaanbod van je schoolbieb zo breed mogelijk, zodat de leerlingen van allerlei smaken kunnen proeven. Denk aan prentenboeken, AVI-boeken, samenleesboeken, graphic novels, strips en dichtbundels. Zorg voor verschillende genres en schrijvers, zo is er voor ieder wat wils. Denk daarbij ook aan de verschillende leeftijden, kinderen die dol zijn op lezen of er juiste moeite mee hebben en onderwerpen waar veel vraag naar is. En bied een diverse keuze aan informatieve boeken. Handig voor kinderen die houden van boeken vol weetjes, of info zoeken voor hun werkstuk of spreekbeurt.
Tip 3: Houd de collectie up-to-date
Bekijk jaarlijks welke boeken kapot of verouderd zijn of niet gelezen worden. Zo ontstaat ruimte voor nieuwe titels en blijft de schoolbieb up-to-date. Voor de aanschaf van nieuwe boeken kun je bijvoorbeeld de tiplijsten van de Nederlandse Kinderjury bekijken. De Kinderboekenweek is eveneens een goede aanleiding om nieuwe boeken aan te schaffen. Met onze Schrijver in beeld-pakketten, koop je in één keer een mooi boekenpakket voor meerdere groepen. Extra mooi: je krijgt er ook nog gratis digitaal lesmateriaal bij, met per boek 5 video’s van de schrijver van het boek. Zo komt lezen echt tot leven! Het is ook leuk om de leerlingen te laten meedenken, wat lezen zij graag?
Tip 4: Betrek de leerlingen bij de schoolbieb
Door kinderen een rol te geven bij je schoolbieb vergroot je de motivatie en betrokkenheid van je leerlingen. Kinderen vinden het vaak heel erg leuk om een stukje verantwoordelijkheid te mogen dragen. Ze kunnen helpen de teruggebrachte boeken een plekje te geven, de bibliotheek gezellig aan te kleden, een indeling bedenken, meedenken met de inkoop van het assortiment en andere kinderen helpen het juiste boek te vinden.
Tip 5: Zorg voor een uitnodigende uitstraling
Maak van de schoolbieb een aantrekkelijke plek die uitnodigt tot lezen. Creëer een sfeervolle ruimte waar kinderen graag tijd doorbrengen: hang posters van kinderboeken op en richt een leeshoekje in met een fijne bank of wat stoelen en kussens. Ook leuk is een prikbord of magneetbord, waarop kinderen aanbevelingen kunnen doen van gelezen boeken.
Boeken voor de kleinsten (4-6)
Gezellig met z’n allen in de kring een boek voorlezen met Mijn mooiste voorleesboek van Kikker of kinderen die het leuk vinden om zelf door een boek te bladen met veel afbeeldingen, zoals Atlas van de ruimte. Ook voor jongere kinderen is er een enorm boekenaanbod!
Boekentips vanaf 7 jaar
Vecht met ridders, versla draken, vang boeven of ga op ontdekkingsreis. Duik in een spannend mysterie, ga op wereldreis of lees meer over de tijd waarin we vroeger leefden. Vanuit je eigen veilige leesplekje beleef je de wildste avonturen met deze boeken vol actie en avontuur. Deze boeken hebben lekker veel cliffhangers en een goede spanningsboog waardoor je bijna niet meer kunt stoppen met lezen. Niets is te gek in dit rijtje van avontuurlijke boeken.
Boeken vanaf 9 jaar
Dit boekenplankje bevat boeken voor echte speurneuzen, mysterieuze verhalen voor nieuwsgierige kinderen en spannende boeken voor kinderen die graag op het puntje van de stoel zitten.
Boeken vol weetjes
Heb je altijd al willen weten hoe bliksem ontstaat? Of hoe je kunt helpen de natuur de redden? Ben je benieuwd of er buitenaards leven bestaat? En waar komt kaneel eigenlijk vandaan? Antwoorden op deze vragen en nog veel meer vind je in de mooi vormgegeven informatieve boeken vol met weetjes over de meest uiteenlopende onderwerpen. Superhandig én leuk voor je spreekbeurt of werkstuk.
Tips van de Nederlandse Kinderjury
Een bibliotheekmedewerker kan helpen het juiste boek te vinden. Maar het is eigenlijk nog leuker om een aanrader te krijgen van een leeftijdsgenootje. Deze boeken worden door Nederlandse kinderen tussen 6 en 12 jaar graag gelezen en daarom warm aanbevolen. Verschillende genres en onderwerpen, maar allemaal even populair. Bekende series en personages die al een aantal jaar meegaan, maar ook nieuwe verhalen die de aandacht hebben verdiend. Deze boeken zullen niet teleurstellen. Gegarandeerd succes.
Ontdek Schrijver in beeld en andere artikelen
Schrijver in beeld – Pakket 1
Met Schrijver in beeld komen bekende schrijvers digitaal op bezoek! Met de video's en lesopdrachten kun je via het digibord aan de slag wanneer het jou uitkomt.
Schrijver in beeld – Pakket 2
Met Schrijver in beeld komen bekende schrijvers digitaal op bezoek! Met de video's en lesopdrachten kun je via het digibord aan de slag wanneer het jou uitkomt.
Schrijver in beeld – Oorlog
Een gratis lespakket met videolessen van schrijvers rondom hun boeken en het thema oorlog. Een mooie manier om in de klas aandacht te besteden aan de Tweede Wereldoorlog.
Boeken lezen met dyslexie
Het ene kind leert sneller lezen dan het andere. En het leerproces gaat ook niet altijd in een even regelmatig tempo. Gaat het leren lezen en schrijven structureel niet lekker, dan kan er sprake zijn van dyslexie.
Mis geen enkel kinderboek of nieuwtje meer en schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ontvang elke twee weken nieuws, kinderboekentips en inspiratie!
Bedankt voor je inschrijving of aangepaste voorkeuren!
Je ontvangt binnen enkele minuten een e-mail waarin we je vragen je eventuele nieuwe aanmeldingen te bevestigen.
Het is mogelijk dat deze e-mail in je map ongewenste e-mail terecht komt.