Schoolbibliotheek

Tips voor een aantrekkelijke schoolbieb

Bibliotheken op school dragen bij aan de taalontwikkeling, mediawijsheid en leesbevordering van kinderen in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Het is daarom belangrijk dat de schoolbibliotheek een fijne plek is waar een goede start gemaakt kan worden met de leescarrière.

Om dat te bereiken hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om ervoor te zorgen dat het aanbod up-to-date is en de boeken er aantrekkelijk uit zien. Denk hierbij aan het inrichten van de ruimte, de indeling van het diverse aanbod, het bieden van ondersteuning om het juiste boek te vinden en natuurlijk zorgen voor de juiste collectie boeken.

Dus wil je op jouw school een schoolbibliotheek starten? Of is de schoolbieb aan een opfrisbeurt toe? Met deze vijf tips helpen we je op weg. Want een aantrekkelijke schoolbieb is superbelangrijk voor de leesmotivatie!

Boeken vol mysterie, vanaf 10 jaar

Dit boekenplankje is speciaal bedoeld voor echte speurneuzen. In deze mysterieuze boeken speelt een raadsel of geheim een hoofdrol. Alleen maar door verder te lezen kun je achter de oplossing komen. Prachtig verteld, spannende plotwendingen en soms ook magische elementen nemen je mee in het mysterie. Doordat je als lezer mag meedenken en speuren raak je extra betrokken bij het verhaal. Heerlijk geheimzinnig!

Boeken vol weetjes

Heb je altijd al willen weten hoe bliksem ontstaat? Of hoe je kunt helpen de natuur de redden? Ben je benieuwd of er buitenaards leven bestaat? En waar komt kaneel eigenlijk vandaan? Antwoorden op deze vragen en nog veel meer vind je in de mooi vormgegeven informatieve boeken vol met weetjes over de meest uiteenlopende onderwerpen. Superhandig én leuk voor je spreekbeurt of werkstuk.

Tips van de Nederlandse Kinderjury

Een bibliotheekmedewerker kan helpen het juiste boek te vinden. Maar het is eigenlijk nog leuker om een aanrader te krijgen van een leeftijdsgenootje. Deze boeken worden door Nederlandse kinderen tussen 6 en 12 jaar graag gelezen en daarom warm aanbevolen. Verschillende genres en onderwerpen, maar allemaal even populair. Bekende series en personages die al een aantal jaar meegaan, maar ook nieuwe verhalen die de aandacht hebben verdiend. Deze boeken zullen niet teleurstellen. Gegarandeerd succes.

Bekijk de verschillende Schrijver in beeld-pakketten

Schrijver in beeld – Pakket 1

Met Schrijver in beeld komen bekende schrijvers digitaal op bezoek! Met de video's en lesopdrachten kun je via het digibord aan de slag wanneer het jou uitkomt.

Achtergrond
Lees meer

Schrijver in beeld – Pakket 2

Met Schrijver in beeld komen bekende schrijvers digitaal op bezoek! Met de video's en lesopdrachten kun je via het digibord aan de slag wanneer het jou uitkomt.

Achtergrond
Lees meer

Schrijver in beeld – Thema: oorlog

Een gratis lespakket met videolessen van schrijvers rondom hun boeken en het thema oorlog. Een mooie manier om in de klas aandacht te besteden aan de Tweede Wereldoorlog.

Nieuws
Lees meer