Wat vinden opa's en oma's het belang van (voor)lezen?

Wat vinden opa’s en oma’s het belang van (voor)lezen?

Veel opa’s en oma’s hebben tegenwoordig een grote rol in het leven van hun kleinkinderen. Ze passen regelmatig op, hebben soms een vaste oppasdag in de week of springen regelmatig bij. Wat vinden opa’s en oma’s zelf van hun rol in het leven van de kleinkinderen? En welke rol speelt (voor)lezen daarin?

Een klein rondje langs de velden leert ons dat opa’s en oma’s inderdaad erkennen én hopen dat ze invloed hebben op het leven van hun kleinkinderen. Ze vinden het heel leuk om het de kleinkinderen naar de zin te maken. Ze verwennen wel een beetje, maar binnen kaders. Ze bemoeien zich echter niet met de opvoeding, dat is echt de rol van de ouders.  De opa’s en oma’s ‘helpen een beetje’, maar verantwoordelijk klinkt veel te zwaar…

Op deze pagina

‘Bij opa en oma mogen ze cola en chips. Dan krijgen ze een klein bodempje cola en een paar chipjes, maar dan zie je ze helemaal gloeien!’

Opa van Bram (4) en Cees (7)

Meer info

De mooie dingen in het leven: bijvoorbeeld voorlezen!

Opa’s en oma’s willen kleinkinderen graag de leuke, inspirerende dingen in het leven laten ervaren: samen boeken lezen, maar ook buiten spelen, muziek luisteren, musea bezoeken… Ze genieten van het samenzijn met hun kleinkinderen en zijn trots op de speciale rol die ze innemen.

Welke rol speelt voorlezen hierin? Voorlezen is een gezellig en intiem moment. Het voorlezen is soms meer een middel dan een doel, het gaat vooral om het samenzijn en de ontspanning. Als kleinkinderen ouder worden vinden grootouders het erg leuk om te zien dat kinderen zelf plezier aan boeken beleven.

Grootouders houden wel in de gaten dat de ouders er alles aan doen om het lezen te stimuleren. Zo weten alle grootouders uit ons onderzoek dat er bij hun eigen kinderen wordt voorgelezen aan de kleinkinderen, én dat er voldoende boeken in huis zijn.

‘Dan komen ze zo lekker tegen je aankruipen op de bank, dat vind ik zo gezellig. En ze komen zelf met een boek aanlopen uit de stapel.’

Oma van Tess (8) en Lieke (9)

Meer info

Waarom is lezen nog meer belangrijk volgens grootouders?

Grootouders vinden lezen belangrijk om goed te functioneren in het leven. Zo helpt (voor)lezen de kleinkinderen nieuwe dingen te leren als woorden en beelden, situaties en gevoelens. En hoewel ‘iets leren’ niet de voornaamste reden is om voor te lezen, vinden grootouders het stiekem wel leuk om te zien of hun kleinkinderen al weten dat een koe ‘Boe’ doet. Ook kunnen boeken ondersteuning bieden bij een gesprek over mensen met andere opvattingen en andere levens, en leren de kleinkinderen zo empathie te kweken.

‘Boeken over gezinnen met 2 moeders ofzo, die zou ik wel kopen want die heb ik nog niet. En dat is wel hedendaags.’

Oma van Max (3)

Meer info

En welke boeken worden dan voorgelezen door opa’s en oma’s?

Vaak zijn het boeken die ze vroeger aan hun eigen kinderen voorlazen en die ze hebben bewaard. Ook worden de kringloopwinkels en marktjes afgestruind naar leuke boeken om de stapel aan te vullen. Af en toe wordt er een nieuw boek gekocht, bijvoorbeeld als het eerste kleinkind wordt geboren of tijdens de Kinderboekenweek, als grootouders samen met hun kleinkinderen naar de boekwinkel gaan. Als de kinderen iets groter zijn, halen ze vaak samen boeken bij de bibliotheek.

Omdat kleinkinderen zelf ook boeken meenemen en vaak om hetzelfde boekje vragen, komen grootouders niet snel op het idee om zelf een nieuw kinderboek te kopen. Maar dat is jammer! Want met elk nieuw boek ontdek je nieuwe verhalen en beleef je nieuwe avonturen met elkaar. Door steeds hetzelfde boek voor te lezen, ontneem je jezelf de kans om de kleinkinderen te verrassen, nieuwe dingen te ontdekken en nieuwe interacties te hebben met elkaar.

‘Het laatste kinderboek dat we hebben gekocht is Zeb. Dat boek hebben we uit de NRC Tips gehaald. Onze kleinzoon van 10 vindt dat een enorm leuk boek, hij pakt het steeds uit de kast en wil eruit voorgelezen worden. Echt een verrassing voor ons, erg leuk!’

Opa van Rens (10) en Agnes (13)

Het allerleukste voorleesboek van Muis

Het allerleukste voorleesboek van Muis

Lucy Cousins

Een fijn prentenboek over Muis en haar vriendjes. De eenvoudige afbeeldingen in duidelijke lijnen en heldere, primaire kleuren spreken baby’s, peuters en kleuters aan.

Met Muis en haar vriendjes beleven jonge kinderen de kleine, dagelijkse dingen die voor volwassenen al zo normaal zijn: ze gaan in bad, doen boodschappen en bakken koekjes!

In Holland staat een huis

In Holland staat een huis

Deze prachtige voorleesbundel staat garant voor vele voorleesuurtjes. Het boek staat vol lieve versjes, liedjes en verhaaltjes van bekende figuren als Kikker, Nijntje, Jip en Janneke en Dikkie Dik.

Lekker veel variatie dus, en voor grootouders een feest der herkenning.

BORA 1,2… tel je mee?

BORA 1,2… tel je mee?

Deborah van de Leijgraaf

Ontdek de cijfers 1 tot en met 10 in dit stevige kartonboek met afgeronde hoeken.

Naast de cijfers, valt er nog veel meer te ontdekken in dit speelse boekje van de Nederlandse ontwerpster Deborah van de Leijgraaf. Herkennen jullie alle dieren?

Hé, wie zit er op de wc?

Hé, wie zit er op de wc?

Harmen van Straaten

Het favoriete boek van heel veel kinderen en voorlees(groot)ouders: Hé, wie zit er op de wc? van Harmen van Straaten. Een hilarisch prentenboek vol dierenvrienden die heel lang moeten wachten voordat de deur van de wc eindelijk open gaat…

Harmen van Straaten schreef en illustreerde meer ondeugende en grappige rijmprentenboeken. Ontdek jullie nieuwe favoriet!

Alle verhalen van Kikker en Pad

Alle verhalen van Kikker en Pad

Arnold Lobel

In deze bundel zijn vier klassiekers van Arnold Lobel opgenomen: Bij Uil thuisSprinkhaan op stapMuizenverhalen en Muizensoep.

Tijdloze verhalen en een feest om voor te lezen!

De Gorgels

De Gorgels

Jochem Myjer & Rick de Haas

De Gorgels wonen op het Eiland, ze zoeken bramen en Gorgelbessen in de duinen terwijl de kleine Gorgels op het strand spelen. Dit spannende boek van Jochem Myjer, geïllustreerd door Rick de Haas, won in 2016 de Prijs van de Kinderjury.

Het vervolg De Gorgels en het geheim van de gletsjer was net zo populair en won de Kinderjury 2019!

Dolfje Weerwolfje

Dolfje Weerwolfje

Hugo van Look

Inmiddels zijn er meer dan 20 boeken over Dolfje Weerwolfje verschenen en zijn er al al generaties vaders (en moeders) met de kleine weerwolf opgegroeid.

De boeken over Dolfje Weerwolfje zijn spannend, maar niet griezelig en Dolfje is een vriend waarmee alle kinderen zich mee kunnen identificeren. Daarom zijn er zoveel fans van Dolfje en zijn de boek leuk om voor te lezen en zelf te lezen.