Caja Cazemier leest voor aan kleindochter
Caja Cazemier leest voor aan haar kleindochter

Column door Caja Cazemier

‘Taal geeft een kind toegang tot de wereld, tot beleven en begrijpen, is instrument voor formuleren en fantaseren.’ Caja Cazemier vertelt in deze column over haar kleindochter die haar passie voor boeken al vroeg deelde.

Wat we lezen en niet lezen

‘Vanaf haar eerste verjaardag paste ik elke donderdag op op mijn kleindochter (nu 8). Wat een feest! We begonnen onze dag samen altijd met voorlezen, waar we allebei dol op zijn. Lekker knus tegen elkaar aan op de bank, en ze kon het heerlijk lang volhouden.

Mijn hart sprong op toen ze voor het eerst bij binnenkomst zei: “Oma boekje lezen?”

Wat we lezen en niet lezen

Overigens heb ik heel erg mijn best gedaan om van de formulering boekje lezen af te komen. Het zijn boeken, of dat nou met plaatjes, verhalen, gedichten of liedjes is. Toch moet ze dat ergens gehoord hebben… Maar dit terzijde.

Na de kartonnen boekjes volgden vele prentenboeken uit de bibliotheek. Onze favoriet kwam uit mijn eigen boekenkast: Het grote opa- en omaboek, bij haar geboorte gekregen van mijn uitgeverij (Ploegsma). Dat vond ze leuk, maar bij voorkeur steeds dat éne verhaal. De herkenbaarheid, de voorpret, de momenten dat oma er net iets anders van maakte: je zag haar genieten. Maar bij mij ontstond een lichte frustratie. Al die andere prachtige verhalen schreeuwden erom om ook gelezen te worden!