Het oeuvre van Tonke Dragt (1930-2024)
Waar wouden zijn, als vuur zo heet, torenhoog en mijlen breed…
Het oeuvre van Tonke Dragt (1930-2024)
Geliefd jeugdboekenauteur en illustrator Tonke Dragt is op 12 juli overleden in haar woonplaats Den Haag. Ze is drieënnegentig jaar geworden. Met haar dood verloor de Nederlandse jeugdliteratuur een van haar meest fantasierijke stemmen.
Tonke Dragt heeft een immense bijdrage geleverd aan de Nederlandse kinderliteratuur. In 1961 verscheen haar eerste boek, Verhalen van de tweelingbroers (tegenwoordig verkrijgbaar als De goudsmid en de meesterdief). Het jaar daarop verscheen De brief voor de koning, dat in 1963 tot Kinderboek van het Jaar (de voorloper van de Gouden Griffel) werd uitgeroepen en in 2004 werd bekroond met de Griffel der Griffels voor het mooiste kinderboek aller tijden, een van de vele prijzen die ze heeft mogen ontvangen.
Ook in de laatste jaren van haar leven verscheen er nog werk van haar hand. Bijzonder trots was ze op haar laatste boek, Wie achter deze deur verdwaalt, dat ze samen met haar goede vriend en collega-auteur Rindert Kromhout maakte. Tonke Dragt overleed omringd door haar geliefde boeken en collages. Haar nalatenschap zal beheerd worden door de Stichting Tijger, waarvoor zij het bestuur heeft gekozen. Zo blijft haar werk beschikbaar voor lezers van vele volgende generaties.
Ga hieronder met ons terug door de tijd en bekijk het oeuvre van Tonke Dragt.
© foto: Serge Ligtenberg
Tonke Dragt: een tijdlijn
1961: Verhalen van de Tweelingbroers
Verhalen van de Tweelingbroers was het debuut van Tonke Dragt. In 2019 werd dit boek met een nieuwe naam uitgebracht, namelijk De goudsmid en de meesterdief.
1962: De brief voor de koning
De brief voor de koning werd in 1963 tot Kinderboek van het Jaar (de voorloper van de Gouden Griffel) uitgeroepen. In 2004 werd het als enige boek ooit bekroond met de Griffel der Griffels voor het mooiste kinderboek aller tijden. Het boek is verschenen in 30 talen en was het eerste Nederlandstalige kinderboek dat is verfilmd door Netflix.
1964: De blauwe boekanier
De blauwe boekanier was het Kinderboekenweekgeschenk in 1964. Jaren later schreef Tonke Dragt een tweede avontuur over de Blauwe Boekanier, maar dat verscheen nooit in druk. In 2024, zestig jaar na het eerste boek over de Blauwe Boekanier, verschijnt het nooit eerder gepubliceerde avontuur samen met de oorspronkelijke Blauwe Boekanier, gepolijst door Rindert Kromhout in samenwerking met Tonke Dragt zelf. De prachtige (blauwe) illustraties zijn van Tonke Dragt zelf, aangevuld met illustraties van nieuw talent Anna Grunske.
1965: Geheimen van het Wilde Woud
Geheimen van het Wilde Woud is het vervolg op De brief van de koning. En weer net zo spannend!
1966: De Zevensprong
De Zevensprong werd in 1982 verfilmd als de gelijknamige jeugdserie door de NCRV.
1967: De trapeze
1967: De robot van de rommelmarkt
1968-1981: De blauwe maan
De blauwe maan was een serie leesboeken voor het onderwijs die tussen 1968 en 1981 werden uitgebracht. De tweede helft van de serie had de titel De blauwe maansteen.
1969: Torenhoog en mijlen breed
Torenhoog en Mijlen breed is de eerste grote toekomstroman van Tonke Dragt. Voor dit boek ontving ze de Nienke van Hichtum-prijs in 1971 en de Buxtehuder Bulle in 1995.
1973 – De torens van februari
De torens van februari is een van de meest mysterieuze boeken van Tonke Dragt. Dit jaar werd het in een nieuwe editie uitgegeven ter ere van het schrikkeljaar 2024.
1977 – Water is gevaarlijk
1979 – Het gevaarlijke venster en andere verhalen
1982 – Ogen van tijgers
Ogen van tijgers was naar eigen zeggen één van de favoriete boeken van Tonke Dragt zelf.
1989 – Het geheim van de klokkenmaker
1992 – Aan de andere kant van de deur
1967 – De robot van de rommelmarkt & Route Z (aangevulde heruitgave)
2005 – Het dansende licht
2007 – Wat niemand weet
Wat niemand weet was het prentenboek van de Kinderboekenweek van 2007.
2009 – Dichtbij ver van hier
2017 – Als de sterren zingen
Als de sterren zingen is een bundeling van verhalen, collages, illustraties en schilderijen van Tonke Dragt uit een periode van ruim zestig jaar, inclusief beschrijvingen van Dragt over de ontstaansgeschiedenis ervan. Zo vertelt dit boek niet alleen de verhalen van Tonke Dragt, maar het geeft ook een beeld van de verhalen áchter de verhalen.
2021 – De strijd om de Hartenkoningin
2021 – Wie achter deze deur verdwaalt
Haar laatste boek schreef Tonke Dragt samen met haar vriend en collega-auteur Rindert Kromhout.