Interview met Myron van der Velden
Dromen over spannende, avontuurlijke, vrolijke en soms juist hele enge dingen. We kennen het allemaal! Schrijfster Myron van der Velden schreef de spannende jeugdroman Spoorloos op de Droomplaneet. Een boek vol fantasie over de kracht van dromen. We vroegen Myron álles over fijne dromen, enge nachtmerries en natuurlijk haar spannende boek.
Over de dromer
Myron van der Velden (1988) studeerde theater-, film- en televisiewetenschap en journalistiek. Na haar studie werkte ze een tijdje als online redacteur en schreef daarnaast filmrecensies, nieuwsartikelen en columns.
Myron woonde ruim vijf jaar in Parijs, waar ze Nederlandse toeristen rondleidde op de fiets. Nu woont ze in Utrecht met haar vriend en twee katten. Als ze niet leest, kijkt ze films en series, eet ze chocola of gaat ze op reis. Ze is heel goed in dromen. Spoorloos op de Droomplaneet was haar debuut. Haar tweede boek is Het geheim van de YouTube-ster en ze schreef ook de boeken over de twee vriendinnen Noor en Mila.
Alles over Myron en Spoorloos op de Droomplaneet
Iedereen kan een Superdromer zijn, zelfs als je het nog niet van jezelf weet. Als je veel droomt en je je dromen goed kunt onthouden, heb je misschien het droomtalent! Als je heel goed oefent, kun je je dromen besturen. Vliegen, het weer veranderen, een beroemdheid ontmoeten… alles kan!
De Droomplaneet is véél groter dan onze aarde: de leuke, mooie en bijzondere plekken zijn ontelbaar! Minnie ontdekt een klein stukje in het boek, maar komt wel meteen terecht op een heel bijzondere plek: het Wensenwoud. In dit bos komen al je wensen uit! Dat klinkt een stuk fijner dan het ondergrondse meer met de blauwe lichtjes in het plafond die uiteindelijk geen blauwe lichtjes blijken te zijn…
Ik weet elke ochtend wat ik die nacht heb gedroomd, soms wel twee of drie dromen per nacht! Vroeger droomde ik nog meer; kinderen zijn er veel beter in dan volwassenen. Maar toen ik begon met schrijven, wist ik eigenlijk nog niet dat het boek over de Droomplaneet zou gaan. Het was net alsof ik in mijn hoofd een film keek en ondertussen typte wat er gebeurde. Gelukkig weet nu iedereen de waarheid over onze dromen. De meeste mensen denken dat je hersenen de beelden uit je dromen zelf bedenken, maar dat is natuurlijk klinkklare onzin.
In de allereerste droom die ik me kan herinneren, loop ik in de regen over de stoep. Mijn voeten verdwijnen helemaal in de diepe regenplassen. En dan zie ik dat ik helemaal geen voeten meer heb – mijn benen stoppen gewoon bij mijn enkels. Iewl! Ik kon wel verder lopen, gek genoeg.
Ik sta altijd op de uitkijk voor een nieuw avontuur en zou de vermiste kinderen graag helpen. Ik zou ik er wel even een nachtje over moeten slapen, hoor. Zo stoer als Minnie ben ik nou ook weer niet.
Nee, elke nacht droom ik iets anders. Het gebeurt me vaak dat ik niet meer weet hoe ik ergens ben beland. Dan zit ik bijvoorbeeld te kaarten met een paar kangoeroes in Australië, maar kan ik me niet meer herinneren hoe, wanneer of waarom ik daarheen ben gegaan.
Het kan helpen om aan iets leuks te denken, vlak voordat je gaat slapen. Probeer je eens voor te stellen hoe het zou zijn als je miljonair bent, je op een zonnige vakantie gaat of koning van de wereld wordt. Misschien neemt je droom het van je over.
Ja, soms word ik wakker met een idee in mijn hoofd. Dan moet ik het meteen opschrijven, anders vergeet ik het weer! Dat is trouwens een goede tip als je je dromen beter wilt onthouden: schrijf ze op in een dromendagboekje. Zo train je je geheugen.
Lezen is een vorm van reizen: met een boek kom je op de tofste plekken! Ik lees graag boeken waarin iets gebeurt wat eigenlijk niet kan. Als kind was ik fan van Roald Dahl, want zijn boeken zijn avontuurlijk, grappig en een beetje griezelig tegelijkertijd. Er moet veel fantasie in zitten, maar van tovenaars en elfjes houd ik niet. Behalve Harry Potter natuurlijk.
Ja, als kind schreef ik schriftjes vol verhalen en maakte ik mijn eigen krant. Ik wilde altijd schrijfster worden, maar ballerina, actrice en banketbakker leek me ook wel leuk.
Je bent een schrijver als je schrijft. Schrijven dus! Weet je niet waar je over moet schrijven? Kijk eens naar je kamer of de mensen om je heen. Wat als je onder je bed ineens een luikje naar een andere wereld vindt? Waar rijdt de buurman elke dag naartoe? Verandert de juf in een superheld als ze niet op school is? Alles kan en alles mag. Jij bent de baas.
Alle boeken van Myron van der Velden
Beeldmateriaal
Lees andere interviews
5 vragen aan… Henk Hardeman
De spannende en grappige verhalen van Henk Hardeman bevatten veel woordgrapjes. Wij stelden hem vijf vragen.
5 vragen aan… Caja Cazemier
De psychologische jeugdromans van Caja Cazemier zijn realistische verhalen met veel actuele onderwerpen. Wij stelden haar vijf vragen.
Interview met Selma Noort
Schrijfster Selma Noort vertelt in dit interview alles over haar nieuwste boek Koningskind. Een spannend en meeslepend verhaal over een meisje dat niet kan spreken maar wel een groot geheim met zich meedraagt (10+).
5 vragen aan… Yorick Goldewijk
Yorick Goldewijk is de schrijver van de grappige avonturenboeken van Billy Extra Plankgas en Films die nergens draaien. Wij stellen hem 5 vragen.
Mis geen enkel kinderboek of nieuwtje meer en schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ontvang elke twee weken nieuws, kinderboekentips en inspiratie!
Bedankt voor je inschrijving of aangepaste voorkeuren!
Je ontvangt binnen enkele minuten een e-mail waarin we je vragen je eventuele nieuwe aanmeldingen te bevestigen.
Het is mogelijk dat deze e-mail in je map ongewenste e-mail terecht komt.