Kunstenaarsromans van Rindert Kromhout

Rindert Kromhout wekt twee beroemde families tot leven

Lees in dit artikel over de historische romans over twee bijzondere kunstenaarsfamilies in Duitsland en Engeland van Rindert Kromhout. De Klaus Mann-trilogie gaat over de Duitse schrijversfamilie Mann. De Bloomsbury-trilogie duikt in het indrukwekkende en kleurrijke leven van Virginia Woolf en haar eigenzinnige familie.

Op deze pagina

Meer info

Klaus Mann-trilogie

Deze trilogie vertelt over het leven van Klaus Mann, de oudste zoon van de Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar Thomas Mann. Klaus wil graag schrijver worden, maar dat is lastig in de schaduw van zijn wereldberoemde vader. Hij groeit op in een tijd van grote politieke onrust – Klaus maakt maar liefst twee wereldoorlogen mee. Gevoed door zijn politiek geëngageerde oom Heinrich Mann (eveneens een beroemd schrijver) en zijn kritische zus Erika ontwikkelt Klaus zich tot een scherpzinnige journalist – maar nog altijd op zoek naar erkenning van zijn vader. In Een Mann, En ik was zijn held en De naam van mijn vader schetst Rindert Kromhout een prachtig portret van een jonge schrijver en een indringend tijdsbeeld van een ontwrichtende periode in de geschiedenis van Europa.

Stel je voor: je wilt schrijver worden terwijl je vader een van de beroemdste schrijvers van de wereld is. Is dat dan een voordeel, omdat je beroemde achternaam deuren voor je zal openen? Zal een uitgever je boek daardoor eerder accepteren, zullen kopers je boek eerder aanschaffen? Of het is juist een nadeel, omdat je voortdurend zult worden vergeleken met je vader? Begin je je loopbaan dus meteen al in de schaduw? Deze vragen intrigeerden me. Ze brachten me op het idee me in de Duitse schrijver Klaus Mann te gaan verdiepen. En via hem leerde ik en merkwaardige, en dus interessante, kunstenaarsfamilie kennen.

Rindert Kromhout over de Klaus Mann-trilogie

Een Mann

Een Mann

Rindert Kromhout

‘Iemand zoals jij, Klaus, zal nooit in de schaduw van een ander staan.’ Klaus Mann, negentien jaar oud, denkt daar zelf behoorlijk anders over. Dat zijn prille schrijverschap voorlopig in de schaduw staat van zijn beroemde vader Thomas Mann, is tot daaraan toe. Maar waarom wijst Thomas hem als zoon, als mens af? Wat doet Klaus verkeerd? Een gesprek met zijn vader durft hij niet aan. Hij besluit hem een brief te schrijven, een openhartige, confronterende brief. De brief groeit uit tot een aangrijpende roman over een welgestelde familie van schrijvers en toneelspelers in het onrustige München aan het begin van de twintigste eeuw. Maar wie staat er nu eigenlijk in de schaduw van wie?

En ik was zijn held

En ik was zijn held

Rindert Kromhout

Voorjaar 1933. De nazi’s zijn aan de macht in Duitsland en veranderen het land in hoog tempo in een dictatuur. De oppositie wordt monddood gemaakt, opgesloten of vlucht naar het buitenland.
De jonge schrijver Klaus Mann, fel criticus van Hitler, gaat in vrijwillige ballingschap in Parijs en Amsterdam. Daar begint hij het antifascistische literaire tijdschrift Die Sammlung.
Maar… is zijn strijd tegen de nazi’s wel de enige reden dat Klaus zo fanatiek probeert van dit tijdschrift een succes te maken? Wil hij de held van Duitsland worden of is er iets anders aan de hand?

De naam van mijn vader

De naam van mijn vader

Rindert Kromhout

1945. Klaus Mann reist als journalist door het naoorlogse Europa. Voor het eerst sinds jaren gaat hij terug naar zijn vaderland Duitsland. Hoe zal hij zijn thuisland en zijn landgenoten aantreffen? Wat is er allemaal veranderd door de oorlog? En hoe is hijzelf veranderd door alles wat hij heeft meegemaakt?

Meer info

Bloomsbury-trilogie

De Bloomsbury-trilogie gaat over de Bloomsburygroep, met als bekendste personen de schrijfster Virginia Woolf en haar zus, de schilderes Vanessa Bell. De Bloomsburygroep was een bonte verzameling van kunstenaars die woonden en werkten in Engeland in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. In de boeken volg je de kinderen van Vanessa Bell en lees je hoe zij het vonden om op te groeien in een bijzondere wereld van beeld, verbeelding en ongekende vrijheid. De Bloomsbury-trilogie werd bekroond met de Gouden Lijst, de Thea Beckmanprijs en was genomineerd voor de Deutscher Jugendliteraturpreis.

Een aantal jaren geleden bezocht ik het buitenhuis in Sussex van Virginia Woolf. Hier hoorde ik over Charleston Farmhouse, daar woonde Virginia’s zus Vanessa met haar gezin als ze niet in Londen was. Ik had nog nooit van Charleston gehoord, maar omdat het niet ver rijden was, ben ik erheen gegaan. En zodra ik over de drempel stapte, was ik betoverd. Wat een huis! Muren, deuren, open haarden en meubels waren versierd met kleurrijke afbeeldingen van mensen, dieren en abstracte figuren – alsof het hele huis één groot schildersdoek was. Overal zag ik rijkgevulde boekenkasten en op alle tafels stonden vazen met bloemen uit de schitterende tuin die naast het huis lag. Een gids leidde me rond en vertelde verhalen over de mensen die er hadden gewoond of gelogeerd. Ik was betoverd en verloren. Over deze mensen móést ik een boek schrijven. En ik bedacht meteen: hoe zou het voor de kinderen van Vanessa zijn geweest om op te groeien tussen al die kunstzinnige, eigenzinnige, compromisloze volwassenen?

Rindert Kromhout over de Bloomsbury-trilogie

Soldaten huilen niet

Soldaten huilen niet

Rindert Kromhout

In Soldaten huilen niet vertelt Quentin over de twaalf jaren die aan Julians vertrek vooraf gaan. Hij vertelt over Charleston, het fantastische huis op het Engelse platteland waar ze in 1925 zijn gaan wonen, en over de kleurrijke bewoners en bezoekers van dat huis. Het is een rijke, inspirerende wereld van schrijvers en schilders waar de kinderen in opgroeien – allemaal mensen die hun geheel eigen weg gaan, zonder zich iets aan te trekken van hoe het zogenaamd hoort of wat de buitenwereld vindt. Maar dan ineens is er de leugen die aan het licht komt, die ene onwaarheid van lang geleden – een leugen die enorme gevolgen zal hebben…

Anders dan wij

Anders dan wij

Rindert Kromhout

Voorjaar 1941. Virginia Woolf verdwijnt spoorloos. Angelica, haar lievelingsnichtje, is diep geschokt wanneer alleen Virginia’s wandelstok bij de rivier wordt gevonden.
Samen met haar broer Quentin graaft ze in haar herinneringen.
Wat heeft Virginia, haar ogenschijnlijk zo vrolijke tante, tot deze hartverscheurende beslissing gebracht? En waarom zijn de herinneringen van Angelica zo anders dan die van Quentin? Wat is de schaduwzijde van de ongekende vrijheid van hun kindertijd?

Vertel me wie wij waren

Vertel me wie wij waren

Rindert Kromhout

Voorjaar 1978. Voor de laatste maal bezoekt de schrijver Quentin Bell Charleston, het boerenhuis op het Engelse platteland waar hij vijftig jaar geleden is opgegroeid. Ooit was Charleston ‘een schilderij om in te wonen’, vol kunstenaars, vrijdenkers en kinderen, met hun werk, hun avonturen, hun wonderlijke liefdes. Nu is het een huis in verval met nog maar één bewoner: de stokoude schilder Duncan Grant. Maar ook Duncan zal vertrekken en dan is er niemand meer, dan zijn er alleen nog de verhalen, de herinneringen. Quentin besluit die verhalen op te schrijven, opdat nooit vergeten zal worden wie zij waren, de eigenzinnige bewoners van dat paradijs op aarde…