 
        
        
             
 
                                            
                                            Interview met Karin Luiten – Kinderen koken zelf!
Koken is een leuke bezigheid, en opeten wat je zelf gemaakt hebt is natuurlijk nog leuker. De handigste manier om van kinderen gezonde eters te maken, is ze al vroeg te betrekken bij klusjes in de keuken.
Peuters hebben veel plezier als ze de geschilde aardappels mogen laten ‘zwemmen’ en slabladen in stukken kunnen scheuren. En kleuters kunnen al een aardig handje helpen met deeg kneden en eieren pellen. Zo zijn je kinderen al flink op weg om echte koks te worden!
En wanneer komt het moment dat je als ouder aan kunt schuiven voor een maaltijd die helemaal door je kind is klaargemaakt? We vroegen het aan culinair journalist en kookboekenschrijfster Karin Luiten, naar aanleiding van het verschijnen van alweer een druk van Het grote kinderkookboek.
 Ik ben erg blij met mijn testteam van 54 kinderen, tussen de 4 en 16 jaar. Ze krijgen de recepten toegestuurd, met een vragenlijst erbij. Ik wil graag weten of alles begrijpelijk genoeg is opgeschreven, of de tijden kloppen en of ik geen stappen heb overgeslagen die voor mij logisch zijn maar voor een startende kok niet. Als je een appel in stukjes wilt hebben, kan het zijn dat een kind eerst de appel gaat schillen en dan kleine stukjes eraf gaat snijden tot het klokhuis overblijft. Maar het is natuurlijk veel eenvoudiger om de appel eerst in vieren te verdelen, het klokhuis eruit te snijden en dan de kwarten te schillen en in stukjes te snijden. Dit zijn extra toelichtingen die je voor een volwassene over zou slaan. Ook vraag ik altijd of er dingen zijn die ze zelf anders zouden zeggen of doen. En naar aanleiding van hun commentaar, of bij de jonge kinderen dat van hun ouders, pas ik de recepten aan.
Ik ben erg blij met mijn testteam van 54 kinderen, tussen de 4 en 16 jaar. Ze krijgen de recepten toegestuurd, met een vragenlijst erbij. Ik wil graag weten of alles begrijpelijk genoeg is opgeschreven, of de tijden kloppen en of ik geen stappen heb overgeslagen die voor mij logisch zijn maar voor een startende kok niet. Als je een appel in stukjes wilt hebben, kan het zijn dat een kind eerst de appel gaat schillen en dan kleine stukjes eraf gaat snijden tot het klokhuis overblijft. Maar het is natuurlijk veel eenvoudiger om de appel eerst in vieren te verdelen, het klokhuis eruit te snijden en dan de kwarten te schillen en in stukjes te snijden. Dit zijn extra toelichtingen die je voor een volwassene over zou slaan. Ook vraag ik altijd of er dingen zijn die ze zelf anders zouden zeggen of doen. En naar aanleiding van hun commentaar, of bij de jonge kinderen dat van hun ouders, pas ik de recepten aan.
 
        
        
             
        
        
            