Het-geheim-van-de-wifi-Angelique-van-Dam-Ivan-en-Ilia-Saskia-Halfmouw

Interview met Angelique van Dam

Het nieuwste boek in de spannende Geheim-van serie is geschreven door Angelique van Dam. Kinderboeken.nl vroeg haar alles over het schrijven van ‘Het geheim van de wifi’, waarbij Sarah op haar vakantieadres aankomt en merkt dat er geen wifi is (ja dat is natuurlijk een ontzettend groot probleem!). Wij vroegen Angelique in dit interview daarom ook om haar gouden tips voor een wifi-loze vakantie!

'Ik ben veel liever 'live' met iemand'

In Het geheim van de wifi ontdekt Sarah tot haar schrik dat ze met haar ouders op een wifi-loze camping terecht is gekomen. Een nachtmerrie! Samen met Gijs, die ze op de camping leert kennen, gaat ze op zoek naar wifi zodat ze weer met haar vriendinnen kan appen en foto’s op Instagram kan plaatsen. Wij spraken schrijfster Angelique van Dam over haar wifi-gewoontes.

Ben jij zelf wel eens op een wifi-loze camping (of andere wifi-loze plek) geweest en miste jij het toen net zo erg als Sarah?

We waren in Spanje op vakantie en daar was geen wifi. Als ik op het piepkleine balkon stond en over de reling hing had ik één streepje wifi van een restaurant in de buurt. Ik vond het op zich jammer dat er geen wifi was. Maar vooral mijn kinderen misten het net zo erg als Sarah.

Sarah houdt met haar vriendinnen een gezamenlijk Instagram-account bij. Ze hebben afgesproken dat ze om het uur iets posten. Wie zich daar niet aan houdt, wordt uit het account gegooid. Hoe belangrijk zijn sociale media (bijvoorbeeld Instagram) voor jou? Kijk je er vaak op en plaats je zelf regelmatig iets?

Sociale media zijn tegenwoordig echt wel belangrijk. Zelf zit ik op Instagram en Facebook. Ik vind het leuk om te zien waar iemand mee bezig is, al zit ik er echt niet de hele dag op of zo. Ik ben veel liever ‘live’ met iemand. Ik plaats ook dingen, bijvoorbeeld over het schrijven, dingen die ik meemaak en over mijn katten Noppes en Oreo.

 

Sarah vindt Instagram en WhatsApp heel belangrijk maar ze voelt zich er ook gestrest door omdat ze het gevoel heeft dat ze moet antwoorden op appjes en foto’s moet posten. Denk jij dat meer kinderen stress ervaren door hun telefoon? En denk je dat ouders dat (voldoende) begrijpen?

Ja. Want als jij niet snel genoeg reageert op een berichtje, kan iemand zomaar boos op je worden. Of je mist iets belangrijks omdat je niet op je telefoon kan of mag. In deze coronatijd zijn ouders, door het thuiswerken, wel beter gaan begrijpen hoe belangrijk de telefoon en wifi zijn.

Sarah stuurt per ongeluk de verkeerde emoji naar haar vriendinnen, waardoor er ruzie ontstaat. Oeps! Heb jij zelf wel eens een misverstand gehad door een verkeerd gekozen emoji? En wat deed je dan om dat op te lossen?

Jazeker! Ik stuurde een uitlach-emoji terwijl het helemaal niet grappig was. Ik zag het gelukkig meteen en stuurde gelijk een appje dat ik die emoji niet bedoelde.

Wat zijn jouw eigen tips voor een wifi-loze vakantie?

De allerbeste: overtuig je ouders dat ze ook kunnen relaxen op een camping mét wifi.

Maar als dat toch niet lukt: verzin en organiseer een challenge/wedstrijd, zoals een stoepkrijtwedstrijd, een slakkenrace, een voetbaltoernooi of hinkelchallenge.

Of speel spelletjes die je ouders vroeger deden: buskruit, elastieken, stoepranden, touwfiguurtjes maken. Wedden dat ze mee doen?

Neem ook potloden, plakband en een schrift mee en maak je eigen ‘Verslag van de dag’. Schrijf op wat je deed en met wie. Teken of plak er dingen bij die je gezien, gevonden of gedaan hebt, zoals het bioscoopkaartje, een veertje of het papiertje van het lekkerste ijsje ooit. Aan het eind van de vakantie heb je zelf een mooi boek gemaakt.

Maar vooral: maak plezier en maak nieuwe vrienden!

 

Bekijk het boek hier!

Het geheim van de wifi

Het geheim van de wifi

Angelique van Dam, Saskia Halfmouw & ivan & ilia
Gebonden:
13,99
Ik wankel en wijs naar de muur. ‘K… kijk daar…’ Ik knijp mijn ogen dicht tot ik sterretjes zie. Voorzichtig open ik ze. Het staat er echt. In knalgeel.
NO WIFI.

Sarah baalt. Ze zit op een camping zonder wifi. Zonder wifi! Volgens haar ouders is het weleens goed een paar dagen zonder die telefoon. Maar zij snappen het gewoon niet. Als ze niet gauw wifi vindt, raakt ze haar vriendinnen Evie en Maud kwijt… Gelukkig ontmoet ze Gijs. Hij weet waar wifi is!

Gerelateerde artikelen

Schrijver op bezoek tijdens boekbespreking

Heeft je kind binnenkort een boekbespreking? En staat dan een boek van schrijver en illustrator Harmen van Straaten op het programma? Wat is er dan leuker dan dat de schrijver live inbelt tijdens de boekbespreking?

Nieuws
Lees meer

Schrijver in beeld – Thema: oorlog

Haal bekende schrijvers in de klas met gratis videolessen rondom het thema oorlog! Bij aanschaf van het boekenpakket voor groep 3 t/m 8 ontvang je een link naar het digitale lespakket. Een mooie manier om met jouw leerlingen in gesprek te gaan over de Tweede Wereldoorlog rondom 4 en 5 mei.

Nieuws
Lees meer