Vind voor elk kind het perfecte boek

Home > Auteurs > Annet Schaap

Annet Schaap

Leven (biografie) Annet Schaap is geboren in 1965 en woont in Utrecht. Ze heeft geen kinderen, maar wel een grote rooie kat die Johannes heet. Annet begon met tekenen toen ze nog heel klein was, omdat ze dat het leukste vond om te doen, samen met schrijven. Als ze een boek had gelezen, maakte ze daar in een schetsboek plaatjes bij. Later tekende ze ook veel na, de tekeningen van Wim Hofman vond ze altijd zo mooi dat ze die op hele grote vellen overtekende met zwarte inkt. Natuurlijk vertelde ze niet dat ze ze nagemaakt had. Nu verzint ze altijd zelf wat ze tekent. Annet studeerde aan twee kunstacademies: vijf jaar aan de Academie in Kampen en een jaar aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Op allebei heeft ze het vak illustratie gevolgd, maar ook veel andere dingen gedaan: schilderen, modeltekenen, grafisch ontwerpen en een klein beetje beeldhouwen.

Haar eerste opdracht kreeg Annet toen ze nog op de academie zat: ze moest het boek Joppe, Julia en Jericho van Christine Nöstlinger illustreren. Toen het uitgegeven werd, was ze erg trots. Nu, tien jaar later, vindt ze het zo lelijk en slecht getekend dat niemand het ooit meer mag zien. Inmiddels heeft Annet al meer dan tachtig kinderboeken geïllustreerd en ook veel tekeningen gemaakt voor tijdschriften, zoals Taptoe en Okki, kranten en schoolboeken. Een tijd geleden ging ze bij kindertheatergroep Saga in Utrecht werken. Eerst maakte ze daar alleen de affiches voor, maar later is ze ook toneelstukken gaan schrijven. Ze ging weer naar school: de schrijversvakschool in Amsterdam, waar ze toneelstukken, liedjes en gedichten leerde schrijven. Nu ze daarmee klaar is, schrijft en tekent ze om en om. Soms maakt ze dingen voor volwassenen, maar het liefst werkt ze voor kinderen. Vaak vertelt Annet op scholen en bibliotheken aan kinderen over haar boeken en werk. Dat vindt ze erg leuk om te doen. Nog leuker vindt ze het om samen met een schrijver, Jacques Vriens of Francine Oomen te komen vertellen. Annet illustreert voor hen allebei een heleboel boeken en ze vindt hen ook erg aardig. Tegenwoordig schrijft Annet ook zelf boeken!

Leven (biografie) Annet Schaap is geboren in 1965 en woont in Utrecht. Ze heeft geen kinderen, maar wel een grote rooie kat die Johannes heet. Annet begon met tekenen toen ze nog heel klein was, omdat ze dat het leukste vond om te doen, samen met schrijven. Als ze een boek had gelezen, maakte ze daar in een schetsboek plaatjes bij. Later tekende ze ook veel na, de tekeningen van Wim Hofman vond ze altijd zo mooi dat ze die op hele grote vellen overtekende met zwarte inkt. Natuurlijk vertelde ze niet dat ze ze nagemaakt had. Nu verzint ze altijd zelf wat ze tekent. Annet studeerde aan twee kunstacademies: vijf jaar aan de Academie in Kampen en een jaar...

Annet Schaap