Lydia Rood
Lydia Rood

Prijzen en nominaties

  • Niemands meisje - LangZullenWeLezen-prijs VRT jeugd en young adult 2018 en genomineerd voor de Gouden Lijst 2018.
  • Opgejaagd - Genomineerd voor de Archeonprijs 2009.
  • Sprong in de leegte>/i> - Eervolle vermelding Gouden Zoen 2006.
  • Anansi's weg - Jenny Semlik IBBY-Prijs 2002 en Eervolle vermelding Gouden Zoen 2001.
  • Marietje Appelgat en haar vieze vrienden - Jeugdboekenprijs Apeldoorn 1995. Een mond vol dons - Zilveren Griffel 1994.
  • Maanzaad - Vlag en Wimpel van de Griffeljury 1990.

Lydia Rood

Een duizendpoot wordt Lydia Rood genoemd, omdat ze zo veel verschillende soorten verhalen schrijft. Spannende en droevige, ernstige en grappige, lange en korte, schone en vieze, voor kleine kinderen, grote kinderen en voor volwassenen. Maar zelf zegt ze: “Hád ik maar duizend poten! Dan zou ik met schrijven misschien mijn hoofd bij kunnen houden...” Want het borrelt in haar hoofd altijd van de verhalen. Haar vader vond dat Lydia’s hoofd op een flipperkast lijkt.
Lydia Rood (23 mei 1957) schrijft al zo lang ze zich kan herinneren. Schrijven leer je door veel te lezen, dus dat ging vanzelf. Na het vwo heeft Lydia Spaans gestudeerd en ze is ook journalist geweest. Haar eerste kinderboek Een geheim pad naar gisteren verscheen in 1982, maar ze heeft ook thrillers en romans geschreven. Onder de prijzen die ze kreeg is een Zilveren Griffel voor het jeugdboek Een mond vol dons.
Toen haar dochter Roosmarijn nog klein was, schreef ze ook over haar verhalen: Roosmarijn kan alles.
In 2007 schreef Lydia Rood het kinderboekenweekgeschenk: Kaloeha Dzong.
Het populairst is misschien wel Marietje Appelgat en haar vieze vrienden, over een meisje dat zo smerig is, dat er altijd vliegen rond haar hoofd zoemen.
Lydia houdt het meest van verhalen waaraan je zelf kunt meedoen. Schrijven, zegt ze, lijkt op spelen: je doet of je ergens anders en iemand anders bent. Heel veel plezier beleeft ze aan de serie over Drakenenland, waar alleen kinderen wonen. Veel kinderen zouden daar graag echt naartoe gaan. Daarom organiseert Lydia ook Drakeneilandkampen – helemaal zonder volwassenen!
Omdat Lydia veel van reizen en avonturen houdt, zoekt ze haar inspiratie graag in andere landen. Zo speelt De ogen van de condor in Colombia en Papegaaien liegen niet in Nicaragua. Soms schrijft ze samen met haar man Mohamed Sahli over zijn geboorteland Marokko. Maar ze reist ook graag in de tijd, bijvoorbeeld voor Meisje aan de ketting of De jongen die in de muur verdween. Ze is dan ook lid van de Schrijvers van de Ronde Tafel. Haar mooiste boek vindt ze zelf De ridders van Rosande.
Ze komt heel graag op scholen om over haar boeken te praten, en ze is ook Schoolschrijver.

Artikelen over Lydia Rood