Aan het werk - Doro Gobel - Peter Knorr

Beroepen

Brandweerman of vlogger… Worden wat je wil

Als je jonge kinderen vraagt wat ze later willen worden, krijg je waarschijnlijk antwoorden als brandweerman, juf, dierendokter of voetballer… Voor kinderen dé beroepen die tot de verbeelding spreken. Maar als je ze daarna vraagt wat het werk van hun ouders is,  blijken veel kinderen dit niet te weten. Helemaal onlogisch is dat niet. Aan je kleuter valt nu eenmaal makkelijker uit te leggen wat je doet als je tandarts of leraar bent, dan wanneer je de kost verdient als marketingmanager of strategy consultant.

Het is wel erg leuk zijn om met kinderen te kijken wat voor verschillende beroepen er zijn, en wat er bij komt kijken als je voor een bepaald vak kiest. Je kunt de voorbeelden uit je omgeving halen, door bijvoorbeeld tijdens de wandeling naar de supermarkt te kijken wat voor beroepen jullie onderweg tegenkomen: van pakjesbezorger tot kassamedewerker. En aan oudere kinderen kun je vragen hoeveel beroepen ze kennen, of je kunt er samen op los fantaseren wat hun ideale beroep zou zijn.

Hier volgenden een aantal inspirerende boeken met een astronaut, archeoloog, sporter of vlogger in de hoofdrol… Keuze genoeg. En voor sommige beroepen hoe je niet eens te wachten tot je volwassen bent, kijk maar naar detectives Spekkie en Sproet en uitvinder Stijn!