Papa hoor je me - Tamara Bos - Annemarie van Haeringen

De mooiste boeken over een moeilijk onderwerp: kanker en ziek zijn

Sommige onderwerpen zijn lastig om samen over te praten. Boeken kunnen helpen bij het bespreekbaar maken hiervan. In een nieuwe reeks artikelen tippen we daarom de mooiste boeken over zulke thema’s, voor verschillende leeftijden. In dit eerste artikel tippen we boeken over kanker en ernstig ziek zijn.

 

Als alles ineens anders gaat

Als alles ineens anders gaat (12+)

De vijftienjarige Evi is samen met haar beste vriendin Noor eigenaar van een succesvolle modeblog. Ze hebben hordes fans en komen zonder moeite binnen bij de tofste feestjes. Maar dan krijgt Evi te horen dat ze kanker heeft. Plots zit ze niet meer front row bij grote modeshows, maar moet ze elke week in het ziekenhuis zijn voor chemotherapie. Alles verandert. Niet alleen moet ze nu omgaan met alle onzekerheden die de ziekte met zich meebrengt, maar ook haar vriendschappen, de relatie met haar ouders en haar toekomstplannen zijn niet meer hetzelfde. Evi ontdekt in een sneltreinvaart wie ze is en wat ze belangrijk vindt.

Als alles ineens anders gaat is geschreven door Elisa van Spronsen, die zelf ook een tijd ziek was. Uit deze periode heeft ze de inspiratie gehaald voor het verhaal over Evi.

 

 

 

 

De hemel kan wachten

De hemel kan wachten (12+)

Dit is mijn schrijfschrift. En jij bent:

Mama: Grootste kans. Hoi mam. Als je wil mag je het wel lezen. Maar dan moet je niet te veel schrikken van alles wat erin staat. Oké? Je kunt het ook eerst aan opa geven.

Opa en/of oma: Lieve opa en oma. Jullie zijn de liefste opa en oma van de wereld.

Dokter Stuiver: Beste Lodewijk, dit is privé. U heeft uw eigen kladblok dus blijf A.U.B. met uw poten van mijn schrijfschrift af. (Dank u wel.)

Brie (of Mek): TERUGLEGGEN STOMME KRENGEN!

Papa: Kleine kans, maar als het toch zo is moet je het maar aan mama of opa geven. Niet gaan lezen, pap, echt niet doen hoor. (O en ook niet aan Renate laten lezen. Dat lijkt me logisch.)

Iemand anders (die niet in het ziekenhuis werkt): Dan is het me dus gelukt. Je mag het lezen.

 

De hemel kan wachten is een aangrijpend verhaal, verteld door de ogen van een meisje in een ziekenhuisbed. Het boek is bekroond met een Zilveren Griffel.

 

Ik zie je tussen de wolken

Ik zie je tussen de wolken (12+)

Misschien zul je mij niet helemaal begrijpen.

Waarom ik mezelf pijn doe bijvoorbeeld.

Of waarom ik zo raar doe tegen dat meisje uit het ziekenhuis.

Waarom ik denk dat ik een jongetje kan redden van kanker.

Misschien zul je mij niet helemaal begrijpen.

Maar ik zal proberen het uit te leggen.

Ik ben Lauren.

En dit is mijn verhaal.

 

Ik zie je tussen de wolken is een indrukwekkende jeugdroman over bijzondere vriendschappen en een onverwachte liefde.

 

 

Papa, hoor je me

Papa, hoor je me? (6+)

Papa, weet je nog dat je me uitlegde wat er in je lijf gebeurde? 

Je vertelde over gemene soldaatjes.

Soldaatjes die alles kapotmaakten.

De dokter gaf je een medicijn dat tegen de soldaatjes ging vechten.

Het duurde even, en toen won het medicijn.

Voor altijd.

Dachten we.

Je voelde je weer beter.

 Maar er was nog één soldaatje.

Dat had zich heel goed verstopt.

Polle praat tegen zijn vader. Hij beschrijft hoe stil het is in huis. Dat zijn moeder een beetje moet huilen en dat zijn broer Dajo alleen op zijn kamer zit. Polle vertelt over hoe zijn vader ziek werd. Dat het net superlang stratego was. En dat zijn vader absoluut niet wilde verliezen.

Hij vertelt over de bloemen en de tantes in huis. En hij praat over vroeger. Over de kermis, het schaatsen en voetbal. Hij weet zeker dat zijn vader hem hoort…

Papa, hoor je me is een ontroerend verhaal over Polles vader, geschreven door Tamara Bos. Penseelwinnares Annemarie van Haeringen maakte er prachtige illustraties bij.