Vind voor elk kind het perfecte boek

Home > Artikelen > De mooiste boekentips voor de feestdagen

De mooiste boekentips voor de feestdagen

Op zoek naar mooie cadeaus voor de feestdagen? De decembermaand staat voor de deur: genieten met je met vrienden en familie, lekker samen eten én (voor)lezen uit de mooiste boeken. Wij zetten 12 boekentips op een rij voor de feestdagen, voor verschillende leeftijden. Laat de koude dagen maar komen!

5 goede redenen om een boek cadeau te geven

 

  • Feestdagen cadeau boekHet mooiste avontuur beleef je met een boek!
  • Met een boek beleef je samen fijne momenten tijdens het (voor)lezen
  • Een boek is de ultieme ontspanning: lekker wegkruipen op de bank met een warm dekentje en een boek
  • Een boek is spannender dan een legpuzzel
  • Een boek is beter voor je tanden dan een chocoladeletter of kerstkrans

In dit verhaal wil je wonen (10+)

Zijn de kaarsjes in huis aangestoken? Heb je een warme choco met slagroom bij de hand? Mooi, want dan is het tijd voor De geheimen van Winterhuis Hotel, het vervolg op Winterhuis Hotel.

Elizabeth keert terug naar het geheimzinnige en sfeervolle hotel van haar grootvader. Winterhuis Hotel heeft een snoepkeuken, skibaan en enorme bibliotheek, maar kent ook een duister verleden… Nadat Elizabeth midden in de nacht iemand weg ziet rennen op de gang, vermoeden zij en haar vriend Freddy dat er iemand op zoek naar de geheime gangen van Winterhuis Hotel. Wat nu? Extra leuk: in het boeken zitten allerlei anagrammen en andere woordpuzzels verstopt, waardoor je als lezer lekker mee kunt puzzelen.

De geheimen van Winterhuis Hotel is een warm leesavontuur waarmee je deze winter opgekruld op de bank de donkere dagen wil doorbrengen.

Het mooiste voorleesseizoen van het jaar (2+)

Misschien is de winter wel het fijnste seizoen om voor te lezen. Terwijl het buiten sneeuwt en het binnen lekker warm is, duik je samen met je (klein)kind in Winter!. Een dik voorleesboek met de leukste verhalen over Sinterklaas, Kerstmis, Oud & Nieuw en andere knusse winterse momenten.

In Winter! vind je verhalen over bekende vriendjes als Kikker, Woezel & Pip, Dikkie Dik en nijntje, maar ook gloednieuwe avonturen die speciaal voor de bundel geschreven zijn. Met bijdragen van o.a. Ted van Lieshout, Harmen van Straaten, Yvon Jaspers, Rindert Kromhout, Saskia Halfmouw en Dagmar Stam. Met elke dag een verhaal uit Winter! komen jullie de koude dagen wel door.

Bouwen met de LEGO steentjes die je al hebt! (7+)

Lezen en spelen combineren kan met Fantastische LEGO ideeën. Ideaal voor een gure middag waarop het buiten stormt en hoost! Pak alle LEGO stenen die in huis zijn, volg de stappenplannen en maak samen met je (klein)kind geweldige personages en scènes na. Of verzin natuurlijk een eigen verhaal.

Wat jullie ook kiezen, met Fantastische LEGO ideeën heb je gegarandeerd een actieve en fantasievolle middag.

Niets zo fijn als nietsdoen (4+)

Er moet altijd wel iets gedaan worden: de afwas, de kamer stofzuigen en opruimen, werken, huiswerk maken… Vast en zeker heel herkenbaar, maar niet voor Professor Pruts. Hij heeft er (n)iets mee. Geen van zijn uitvindingen doet namelijk iets. Maar niets moet ook worden gedaan! Maar wie heeft er nou iets aan zo’n uitvinding van niets? De bankdirecteur? De juf? De minister-president?

Verwonder je samen om alle (taal)grapjes en filosofeer over wat ‘niets’ nou precies is met het prentenboek De Nietsmachine, geschreven door Stefan Wolters, met speelse illustraties van Barbara de Wolf.

Half hond, half agent, helemaal hilarisch (7+)

Heb jij al kennisgemaakt met Dog Man? Dit is alweer het vierde deel in de superpopulaire serie waarin Dog Man een hoop prettig gestoorde avonturen beleeft!

In dit knotsgekke verhaal wordt Dog Mans leven verfilmd. En Dog Man mag aan de slag op de filmset! Tegelijkertijd moet hij op Kleine Karel letten en voorkomen dat de gemene Kat Karel roet in het eten gooit. Als dat maar goed gaat!

Deze serie is leuk voor boekenwurmen maar ook voor kinderen die liever achter een scherm kruipen. De boeken over Dog Man lezen razendsnel. Kinderen hoeven zich met al die grappen en grollen zeker niet te vervelen!

De mooiste natuurgedichten, het hele jaar door (alle leeftijden)

Poëzie saai, suf en ingewikkeld? Niet met dit prachtige cadeauboek. Ik wou dat ik een vogel was bevat 366 natuurgedichten van Nederlandse dichters. Voor elke dag van het jaar is er dus een gedicht. Met bijdragen van bekende dichters als Ted van Lieshout, Ingmar Heytze, Imme Dros en Ester Naomi Perquin.

De reeds bestaande en nieuw geschreven gedichten over al het moois dat de natuur te bieden heeft, prikkelen en inspireren. Een perfect boek om je (klein)kind te laten zien hoe leuk en mooi poëzie kan zijn. Het boek is prachtig uitgevoerd: groot formaat, een linnen rug, leeslint en kleurrijke en sprankelende illustraties.

Een feestje om te krijgen en te geven.

Eindeloos voorlezen met Kikker (3+)

Wie kent Kikker niet? De leukste verhalen zijn gebundeld in Mijn mooiste voorleesboek van Kikker. Deze oer-Hollandse vriend – maar tegelijkertijd geliefd over de hele wereld – van Max Velthuijs verdient zeker weten een plekje in de zak van Sinterklaas of onder de boom. Het omslag is ook feestelijk uitgevoerd met glitters en past dus helemaal bij de feestmaanden.

Plof met Mijn mooiste voorleesboek van Kikker samen op de bank, zoek met Kikker mee naar de schat en smikkel mee met zijn pannenkoekenfeest.

Ontdekkingsreiziger en tekenaar: ontmoet Hilda! (8+)

Zin in een spannend en fantasierijk leesavontuur met een stoer meisje in de hoofdrol? Lees dan Hilda en het verborgen volk, een tof kinderboek over Hilda, die samen met haar moeder in een vallei woont vol mysterieuze wezens. Misschien herken je Hilda wel van Netflix?

Als hun huis wordt aangevallen door een stel bijdehante elfjes, wil Hilda’s moeder naar de stad verhuizen. Maar als het aan Hilda ligt, komt daar niets van in! Zal het haar lukken om op tijd vrede te sluiten met het elfenvolk?

Genieten van kunst (alle leeftijden)

Een heerlijke vrije dag: eerst samen naar het museum, en daarna op de bank thuis alle kunst en schilderijen nog eens herbeleven met een mooi boek. Dat vonden uitgeverij Leopold en het Kunstmuseum Den Haag een ultieme combinatie en daarom maken zij al een paar jaar de mooiste kunstprentenboeken bij tentoonstellingen.

In de tuin van Monet is weer zo’n parel. Kaatje Vermeire schreef en illustreerde een poëtisch boek over het leven van Claude Monet. De tekst is net zo beeldend als de illustraties en laat op toegankelijke manier aan (groot)ouder en (klein)kind zien hoe Monet naar de wereld keek. Interessant én leuk om samen over te filosoferen! En zo mooi dat het ook een plekje op de koffietafel verdient.

Joebelabambam! (5+)

Ken je het tweede boek van De Gorgels al? In De Gorgels en het geheim van de gletsjer gaan Melle en zijn zusje Limoni op vakantie naar de Alpen, maar Melle mag zijn Waakgorgel Bobba niet meenemen. Zijn vader is al die Gorgels namelijk even spuugzat. Maar daar verzint Bobba wel wat op… Eenmaal in de Alpen maken ze kennis met Murmeltieren, roofvogels en de verschrikkelijke Kotsbalgers.

Schrijver en komiek Jochem Myjer en illustrator Rick de Haas hebben weer alles uit de kast getrokken om je (klein)kind te vermaken met een heerlijk sprankelend verhaal. Zet deel 2 dus maar snel op jullie verlanglijstje. En psst… misschien krijgen echte Gorgels-fans er wel zo’n superleuke Gorgel-knuffel bij?

Er was eens... (6+)

Een sprookjesboek hoort bij elk kind in de boekenkast te staan. Met Mijn grote sprookjesboek ben je meteen voorzien van de bekendste en mooiste verhalen, zoals Sneeuwwitje, Roodkapje en De wolf en de zeven geitjes. Het sfeervolle omslag met een spiegel nodigt uit om voor het eerst kennis te maken met de legenden en sagen die wij al jarenlang allemaal aan onze kinderen doorvertellen. De illustraties in kleur maken het boek helemaal af.

Griezelen met Dolfje (7+)

Dolfje Weerwolfje is terug met een nieuw avontuur, precies op tijd voor de feestdagen!

In het nieuwste deel, Dolfje ontvoerd!, leert Dolfje eindelijk meer over zijn verleden. Tegelijkertijd moet hij ontsnappen aan boosaardige mensen die hem met ‘tandentangen’ en ‘haarscharen’ willen ontweerwolven. Kunnen zijn vriendjes Noura en Timmie hem redden? Wrow!

Ook leuk om cadeau te doen: de magnetische speldozen van Zwijsen

Op de basisschool maken kinderen kennis met letters en cijfers. Als ze ook thuis willen oefenen zijn deze magnetische speldozen ideaal. Met de letter- en cijferdozen van De Gorgels, Woezel & Pip, Maan roos vis of  Rompompom haal je het leukste van school in huis! Nu tijdelijk van 22,50 voor 15,-. Bekijk hier alle speldozen.