Vind voor elk kind het perfecte boek

Home > Artikelen > Grootouders stelen de show in deze kinderboeken

Grootouders stelen de show in deze kinderboeken

Op 4 juni is het Opa en Oma-dag; een dag die draait om de bijzondere band die grootouders en kleinkinderen hebben. Grootouders volgen het opgroeien van hun kleinkind graag op de voet. Soms spelen ze zelfs een rol in de opvoeding, bijvoorbeeld door samen met hun kleinkind te oefenen met lezen of door een vaste oppasdag.

Ook in kinderboeken is vaak een bijzondere rol weggelegd voor oma’s en opa’s. We kunnen helaas niet álle boeken tippen, maar hebben een tiplijst met allerlei soorten boeken en over allerlei soorten grootouders gemaakt! De mooiste boeken voor jong tot oud.

Met opa op avontuur - Arend can Dam - Alex de WolfMet opa op avontuur (3+)

Arend van Dam en Alex de Wolf maakten samen twee lieve prentenboekjes met een opa en oma in de hoofdrol. In Met opa op avontuur is opa toe aan een middagdutje, maar Bram wil niets liever dan samen avonturen beleven. Met achterin een diploma voor de opa/oma met de meeste fantasie. Het andere boekje in deze serie is Opschieten, oma!.

Met opa op avontuur, Arend van Dam met illustraties van Alex de Wolf (12,50).

 

Het grote opa- en omaboekHet grote opa- en omaboek (3+)

Voor wie wil (voor)lezen over heel veel soorten opa’s en oma’s is deze voorleesbundel de perfecte oplossing. In Het grote opa- en omaboek zijn de leukste voorleesverhalen en mooiste tekeningen van bekende auteurs en illustratoren opgenomen. Over voetballen met opa in de modder, gamen met oma en snuffelen in opa’s oude speelgoedkist. Over wedstrijdjes en heel veel cadeaus. Met bijdrages van o.a. Annie M.G. Schmidt, Carry Slee, Jacques Vriens en Vivian den Hollander.

Het grote opa- en omaboekdiverse auteurs en illustratoren (20,99).

 

Pas op! - Milja PaagmanPas op! (4+)

In Pas op! gaan Dorus en de baby logeren bij opa en oma.

De baby wil naar mama. Hij huilt HEEL hard. Dorus kan er niet meer tegen. Ze zet de theemuts op haar hoofd en rent van tafel: ‘Oma, ik ga buiten spelen.’ Maar wat zit daar vast aan haar broek? Dorus hoort oma niet meer roepen…

Een nieuw avontuur van Dorus, bekend van het Prentenboek van het Jaar 2013: Nog 100 nachtjes slapen.

Pas op!Milja Praagman (7,99).

 

Oceaan en Hemel (6+) Oceaan en Hemel - The Fan Brothers

In dit prachtig geïllustreerde prentenboek bouwt Finn een boot voor zijn overleden opa, met wie hij ooit samen op reis zou gaan. Als hij klaar is doet hij een dutje in de kajuit. Als hij wakker wordt, is hij op volle zee. Het avontuur begint!

The Fan Brothers laten jong en oud dromen en voeren je mee in een universum waar alles mogelijk is.

Oceaan en Hemel, The Fan Brothers (15,99).

Spekkie en Sproet - Oma vermistSpekkie en Sproet: Oma vermist (7+)

Een echt spannend boek over oma…? Dan moet je natuurlijk bij superspeurders Spekkie en Sproet zijn!

De oma van Spekkie is jarig. Ze geeft een groot feest in het museum waar ze vroeger werkte. Maar oma is daar niet alleen om feest te vieren. Ze is ook iets op het spoor, en ze vraagt of Spekkie haar wil helpen. Maar dan is oma ineens verdwenen. Werd ze nou meegenomen? Hoog tijd voor Spekkie en Sproet om in actie te komen!

Spekkie en Sproet: Oma vermist, Vivian den Hollander met illustraties van Juliette de Wit (13,50).

 

Droomopa - Dolf VerroenDroomopa (7+)

In dit ontroerende boek logeert Thomas bij opa en oma wanneer zijn opa plotseling doodgaat. Zomaar, in zijn slaap. Thomas is bang dat hij opa zal vergeten, zijn opa die altijd zulke bijzondere dromen had…

Deze bijzondere samenwerking tussen Dolf Verroen en Charlotte Dematons vertelt een verstild verhaal over een jongen die zijn opa moet missen.

Droomopa, Dolf Verroen met illustraties van Charlotte Dematons (13,50).

 

De geheimzinnige verdwijsing van Toni Malloni De geheimzinnige verdwijning van Toni Malloni (8+)

Een supergrappig boek waarin de hoofdpersoon op zoek gaat naar zijn opa, een beroemde goochelaar. En wel op een heel bijzondere manier: Toni Malloni verdwijnt namelijk op zolder in de goochelhoed van zijn lang geleden verdwenen opa.

Hij komt terecht in een pretpark vol bijzondere figuren: een reus, een cowboy op een vliegtuig en een doorgezaagd meisje. Iedereen schijnt hem te verwachten. Al snel blijkt dat Toni een belangrijke opdracht heeft: zijn opa vinden en daarmee Malloni-land van de ondergang redden…

De geheimzinnige verdwijning van Toni Malloni, Harmen van Straaten (11,99).

 

Het geheim van de bevroren boerderijHet geheim van de bevroren boerderij (8+)

De boerderij waar de oma van Kim vroeger altijd speelde bestaat nog. Maar het is lang geleden dat er iemand in woonde. Het lijkt of de tijd daarbinnen heeft stilgestaan, ziet Kim als ze er stiekem in rondloopt. Dan hoort ze dat de gemeente de oude boerderij wil slopen. Dat mag niet gebeuren! Want oma kan niets meer onthouden, maar juist over die boerderij weet ze nog van alles te vertellen. Hoe moet Kim de slopers tegenhouden? En kan oma haar helpen?

Het geheim van de bevroren boerderij, Hans Kuyper (13,50).

 

Kauwgum en ander kattenkwaad Kauwgum en ander kattenkwaad (9+)

De tweeling Samson en Loïs heeft iets geweldigs bedacht: begraaffeesten organiseren voor kleine beestjes zoals hommels of regenwormen. Normaal zijn ze druk met het uithalen van kattenkwaad, maar dat moet even wachten, want nu willen ze geld verdienen om een huwelijkscadeau voor hun moeder te kunnen kopen.

Hun vader is overleden en hun moeder is verloofd met een nieuwe man. Samson en Loïs hebben hun vader nooit gekend en omdat hun moeder haar verdriet nog niet heeft verwerkt, zien ze hun opa niet vaak. Maar opa helpt de tweeling met hun missie en hierdoor leren ze hem steeds beter kennen.

Kauwgum en ander kattenkwaad, Ate de Jong (14,99).

 

Omdat jij anders bent (10+)Omdat jij anders bent - Maren Stoffels

Ronja heeft een speciale band met de opa van haar beste vriend Mats. De vrienden vinden het vreselijk dat hun oude school gesloopt wordt. Bovendien horen ze van Mats’ opa dat er een groot geheim zou zijn, ergens in lokaal 12. Ze kunnen alleen die nacht nog de school in, want daarna begint de sloop.

Een spannend verhaal met een belangrijke rol voor een opa met Alzheimer.

Omdat jij anders bentMaren Stoffels (13,99).