Interview met Karin Luiten – Kinderen koken zelf!
Koken is een leuke bezigheid, en opeten wat je zelf gemaakt hebt is natuurlijk nog leuker. De handigste manier om van kinderen gezonde eters te maken, is ze al vroeg te betrekken bij klusjes in de keuken.
Peuters hebben veel plezier als ze de geschilde aardappels mogen laten ‘zwemmen’ en slabladen in stukken kunnen scheuren. En kleuters kunnen al een aardig handje helpen met deeg kneden en eieren pellen. Zo zijn je kinderen al flink op weg om echte koks te worden!
En wanneer komt het moment dat je als ouder aan kunt schuiven voor een maaltijd die helemaal door je kind is klaargemaakt? We vroegen het aan culinair journalist en kookboekenschrijfster Karin Luiten, naar aanleiding van het verschijnen van alweer een druk van Het grote kinderkookboek.
Interview met Karin Luiten
Dat moment komt eerder dan je denkt. Kinderen zijn van nature leergierig, maak daar gebruik van door ze al jong te betrekken bij het boodschappen doen en koken. Zodra kinderen redelijk vlot lezen, kunnen ze de stappen in een recept volgen en een niet te moeilijk gerecht maken. En wees niet al te bang voor een zooitje in de keuken, ook opruimen valt te leren.
Lastige eters hou je altijd, maar de kans dat je kind alles opeet als het recept zelf uitgekozen en gemaakt is, is natuurlijk wel groter. Ook is het prima als een kind begint met dingen als cupcakes of pizza. Zie dat als een instapmodel, ook omdat de recepten vaak nog iets makkelijker zijn. Voor je het weet verorbert je lastige eter vol trots zijn zelfgemaakte groentefriet of zalmpakketjes.
Zeker. Ik deed mee aan de kooklessen voor kinderen van het toenmalige Zuivelinstituut. Mijn eerste eigen maaksels waren ham-kaashapjes en pindarotsjes. En ik heb wel duizend appeltaarten gebakken!
Ik ben erg blij met mijn testteam van 54 kinderen, tussen de 4 en 16 jaar. Ze krijgen de recepten toegestuurd, met een vragenlijst erbij. Ik wil graag weten of alles begrijpelijk genoeg is opgeschreven, of de tijden kloppen en of ik geen stappen heb overgeslagen die voor mij logisch zijn maar voor een startende kok niet. Als je een appel in stukjes wilt hebben, kan het zijn dat een kind eerst de appel gaat schillen en dan kleine stukjes eraf gaat snijden tot het klokhuis overblijft. Maar het is natuurlijk veel eenvoudiger om de appel eerst in vieren te verdelen, het klokhuis eruit te snijden en dan de kwarten te schillen en in stukjes te snijden. Dit zijn extra toelichtingen die je voor een volwassene over zou slaan. Ook vraag ik altijd of er dingen zijn die ze zelf anders zouden zeggen of doen. En naar aanleiding van hun commentaar, of bij de jonge kinderen dat van hun ouders, pas ik de recepten aan.
Ik zit mijn hele leven al te pas en te onpas te tekenen. Toen ik in 2005 mijn website www.kokenmetkarin.nl begon, was het voor mij dan ook logisch om illustraties te maken van alle gerechten. Voor mijn grotemensenkookboeken ben ik intussen toch maar overgestapt op professionele fotografie, maar met dit kinderboek kon ik me eindelijk eens helemaal ongegeneerd uitleven en het kind in mezelf naar boven halen.
Dat zijn de Grote Mensen Tips. Ik heb de recepten vrij naturel gehouden. Maar voor volwassenen, en voor kinderen met een steviger smaak geef ik suggesties om een gerecht met kleine aanpassingen net wat meer pit geven.
Ik heb trek gekregen van dit interview, en ga die nasirolletjes met pindasaus maken. Dank, Karin!
De kookboeken
Over Karin Luiten
Karin Luiten
Karin Luiten heeft van haar hobby’s haar beroep gemaakt: ze kookt, schrijft en tekent de hele dag door. En dat terwijl ze ooit talen studeerde en daarna jarenlang werkte bij de opera en een tijdschriftenuitgeverij! Als hobby begon ze in 2005 haar eigen website, vol recepten en vrolijke illustraties, www.kokenmetkarin.nl . Dat bleek zo’n succes, dat ze haar baan h
Lees nog meer artikelen
Interview met Philip Bunting
Philip Bunting is een Engelse schrijver en illustrator van prentenboeken die in Australië woont. Wij vragen hem onder meer naar zijn boek 'Casper'!
Interview met Angelique van Dam
Het geheim van de wifi is een spannend verhaal uit de los te lezen serie 'Het geheim van...'. Wij vroegen schrijfster Angelique van Dam naar haar schrijfproces.
In gesprek met Cis Meijer
Wij spraken schrijfster Cis Meijer over het tweede deel van de Team 3 serie: Het duistere pretpark (9+).
Mis geen enkel kinderboek of nieuwtje meer en schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ontvang elke twee weken nieuws, kinderboekentips en inspiratie!
Bedankt voor je inschrijving of aangepaste voorkeuren!
Je ontvangt binnen enkele minuten een e-mail waarin we je vragen je eventuele nieuwe aanmeldingen te bevestigen.
Het is mogelijk dat deze e-mail in je map ongewenste e-mail terecht komt.