Interview Maren en Vito

Interview met Maren Stoffels en Vito

Een boek schrijven met een bekende auteur is een droom voor vele kinderen. Door de GEHEIM-schrijfwedstrijd kan dit werkelijkheid worden!

Vito (10 jaar) is dit jaar de winnaar van de schrijfwedstrijd. Een kinderjury van museuminspecteurs koos zijn idee uit alle inzendingen. Maren Stoffels schreef naar aanleiding van zijn geheim: Het geheim van de gevaarlijke museumschat. Wij interviewden Vito en Maren over dit spannende boek!

Het geheim van de gevaarlijke museumschat

Het geheim van de gevaarlijke museumschat

Maren Stoffels, Saskia Halfmouw & ivan & ilia

Lisa houdt ontzettend van tekenen. In het museum bewondert ze met haar klas de Nachtwacht, maar haar tweelingbroer Ryan vindt er niets aan. Hij maakt ruzie met klasgenoot Tom en na een worsteling vallen de jongens samen met Lisa tegen het schilderij en verdwijnen! Ze belanden met z'n drieën in de zeventiende eeuw. Hoe blijven ze uit handen van de schutters? Maar vooral: hoe komen ze weer terug?

Vragen aan Vito (10 jaar)

Hoe kwam je op het idee om dit verhaal te schrijven?

Mijn moeder heeft een keer toen ik bij opa en oma was een link gestuurd voor een schrijfwedstrijd van uitgeverij Leopold. Ik had wel het filmpje gezien van Maren Stoffels waarin ze kort uitlegde wat de bedoeling was, maar toch heb ik het op een of andere manier niet goed begrepen en dus heb ik een boek geschreven van 30 pagina’s. Pas later hebben we de echte bedoeling gezien en toen heb ik met mama een hele korte samenvatting van 200 woorden geschreven.

Wat vond je het leukste aan het uitgeven van het boek?

Ik vind het hartstikke gaaf en ontzettend tof dat ik zelf de hoofdpersonen, namen, karakters enz. mocht kiezen. Ook vond ik het heel gaaf dat er een boek van werd gemaakt door een echte schrijfster en dat ik dat ik contact met haar had.

Hoe was het om met Maren Stoffels samen te werken?

Ik vond het hartstikke leuk om met een echte goede schrijver samen te werken zoals Maren Stoffels omdat ik ook een hele goede schrijver wil worden. Ik ben heel benieuwd naar het verhaal, ik vond het leesfragment al leuk.

Wat vond je het moeilijkste aan het bedenken van het idee?

Ik heb heel veel fantasie en vond het niet zo moeilijk om een verhaal te bedenken bij de museumschat. Alleen wilde ik graag simpele, leuke namen erbij bedenken en dat was een beetje lastig.

Ben je blij met het verhaal dat Maren heeft geschreven naar jouw idee?

Het feit dat Maren Stoffels een boek naar mijn idee heeft geschreven vind ik geweldig, maar ik heb het exemplaar nog niet gelezen. Het leesfragment dat te lezen is bij elke website waar hij te koop is vind ik wel heel leuk, dus ik ben benieuwd.

Zou je zelf later schrijver willen worden?

Jazeker, ik droom ervan om zelf een boek te schrijven, dus ik kan niet wachten om dit boek te lezen!

Wat zou jij doen als je net als Ryan, Lisa en Tom in de zeventiende eeuw belandt?

Ik zou de slavernij proberen te stoppen, verder weet ik het eigenlijk niet.

Ga je zelf graag naar musea? Wat is je favoriete museum?

Ik heb een Museumkaart aangeschaft en ga graag naar musea. Mijn lievelingsmuseum is het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Wat is jouw hobby of talent? Hou je net als Lisa van tekenen, meer van free-runnen net als Tom of heb je veel overtuigingskracht net als Ryan?

Ik hou een beetje van tekenen, zit niet op free-runnen zoals Tom en heb het ook nog nooit gedaan maar ik heb wel overtuigingskracht, al lijk ik qua karakter meer op Tom dan op Ryan. Mijn hobby’s zijn boeken schrijven, schaken, lezen, fantaseren, eigenlijk teveel om op te noemen 😉.

Vragen aan Maren Stoffels

Wat vond je zo leuk aan het idee van Vito?

Vito’s verhaal viel op omdat het een leuke mix was tussen fantasie en werkelijkheid. Door een schilderij vallen kan natuurlijk (oei!), maar je kan niet in de 17e eeuw terecht komen… Maar in verhalen kan dat wel en ik had meteen zin om het verhaal te schrijven!

Hoe was het om met Vito samen te werken?

Vito heeft zoveel goede ideeën! Hij dacht zelfs dat hij een heel boek moest maken (dus niet alleen een idee insturen) en hij leverde een paar pagina’s in! Delen daarvan heb ik zelfs gebruikt. En Tom uit het verhaal lijkt op de tekeningen best wel op Vito… 🙂

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Uit waargebeurde verhalen! Voor Het geheim van de gevaarlijke museumschat kreeg ik natuurlijk een prachtig idee van Vito, maar de rest moest ik zelf verzinnen. Ik ben heel goed naar het schilderij gaan kijken waar de hoofdpersonen in het verhaal doorheen vallen. En toen viel me iets op: het enige meisje op het schilderij draagt een schoen die een héél klein stukje onder haar jurk uitsteekt. Die kreeg een belangrijke rol in het verhaal!

Zaten jij en Vito op één lijn met de verhaallijn?

Vito wilde graag dat het verhaal zich afspeelde op het VOC-schip, maar ik heb daar uiteindelijk de stad Amsterdam van gemaakt. De hoofdpersonen lopen wel langs een écht VOC-schip, maar het speelt zich verder niet op het schip af. Gelukkig vond Vito die draai aan het idee goed! 🙂

Is het moeilijk om het idee van iemand anders uit te werken?

Eigenlijk ging dat best wel goed! Toen ik eenmaal begon, vloog ik door het boek heen! Ik schreef dit boek in 1,5 week tijd… Corona was net uitgebroken en ik kon alle dagen schrijven. Snel hè?

Ga je zelf graag naar musea?

Ik kom graag in musea waar je echt iets kan beleven. Vlak bij ons dorp in Drenthe ligt bijvoorbeeld het Hunnebedcentrum en daar kan je oude huisjes zien, hoe mensen vroeger leefden. Zo prachtig gemaakt!

Wat is je favoriete museum?

Ik denk Nemo in Amsterdam. Dat is zo ongelooflijk groot en je kan er zoveel beleven. Een goede tip dus! Het uitzicht vanaf het dak over Amsterdam is magisch…