Scoren met deze kinderboeken over sporten en (kleine en grote) sporthelden

Scoren met deze kinderboeken over sporten en (kleine en grote) sporthelden

De Olympische Spelen zouden ons dit jaar weer (bijna) bovenmenselijke sportieve prestaties laten zien. Helaas moeten we een jaartje langer wachten, maar geen zorgen: met deze sportieve kinderboeken komen jonge lezers deze sportzomer wel door.

Ready, start… lees!

Op deze pagina

Lezen en leren over sport

We trappen af met drie informatieve boeken met interessante weetjes en waargebeurde verhalen.

Dromen van succes (7+)

Dromen van succes (7+)

Barbara Barend

Journalisten Barbara Barend en Marlies van Cleeff wilden vroeger zelf graag topsporter worden. Barbara droomde van een carrière als profvoetbalster en van scoren in een EK-finale en Marlies wilde dolgraag als zeilster naar de Olympische Spelen. De top haalden ze helaas niet. Maar schrijven over sport, daarin zijn ze wél winnaars. Ze wonnen namelijk met Dromen van succes de Hotze de Roosprijs voor het beste kinderboekdebuut.

Barbara en Marlies spraken voor dit inspirerende sportboek met vijfentwintig sporters die wel de top haalden. Wilden Ireen Wüst en Sven Kramer altijd al schaatser worden? En wanneer ontdekte Dafne Schippers dat ze zo ontzettend hard kon rennen? En is topsporter zijn echt altijd leuk, of zitten er ook nadelen aan?

Sport is Top (9+)

Sport is Top (9+)

In dit informatieve en lekker leesbare boek van de Leesserie Estafette (AVI E6) leer je van alles over sport. Bijvoorbeeld: Wanneer werden de eerste Olympische Spelen gehouden? Wat heb je nodig om topsporter te worden? En hoe speel je cricket, de op een na populairste sport ter wereld?

Maffe sporten (die je nog niet kende!) (9+)

Maffe sporten (die je nog niet kende!) (9+)

Nog zo’n fijne titel – in de serie Zoeklicht dyslexie (AVI E4) – is Maffe sporten die je nog niet kende. De titel zegt het eigenlijk al: je leert allerlei lekker grappige weetjes over sport. Wat je precies doet met modder-snorkelen en onder-water-hockey bijvoorbeeld. Of wat olifanten-polo is. Geschreven in makkelijk leesbare zinnen en moeilijke woorden worden extra uitgelegd, maar beslist niet op een kinderachtige manier. Ook goed te gebruiken voor bijvoorbeeld een spreekbeurt. Handig!

GOALLLLLLL!

Welke voetbalclub of -speler ook favoriet is thuis, dit zijn de voetbalboeken waar je (klein)kind die bal écht even voor opzijlegt. Scoren maar, met deze stoere boeken!

Wereld Voetbal Atlas (9+)

Wereld Voetbal Atlas (9+)

Gerard van Gemert

Alles, maar dan ook echt álles weten over voetbal? De enige echte voetbalbijbel voor kinderen is natuurlijk de Wereld Voetbal Atlas.

Schrijver Gerard van Gemert is gek op voetbal én schrijven en legt in deze atlas de wereld van voetbal voor zijn lezers open. Links staat telkens een landkaart en rechts een geïllustreerd verhaal over dat voetballand. Zo leren kinderen via voetbal ook nog eens wat van de wereld.

De luxe gebonden uitvoering staat ook nog eens superstoer in de boekenkast.

Chaos United breekt door! (9+)

Chaos United breekt door! (9+)

Rudi Jonker

Chaos United is de supergrappige graphic novel-serie over het rommelige voetbalteam van Milan en zijn vrienden. Geschreven door voetbalgek Gerard van Gemert (inderdaad, van de Wereld Voetbal Atlas) en geïllustreerd door Rudi Jonker. Speciaal geschreven voor die kinderen die zo gek zijn op voetbal dat ze niet zo snel voor een boek te porren zijn: daar komt Chaos United!

In Chaos United breekt door! bereiden Milan en de rest van Chaos United zich voor op het schoolvoetbaltoernooi. Maar ze doen hun naam eer aan: het wordt weer een grote chaos! Hoe trotseren ze de zomerhitte? En waar komt toch die mysterieuze alpaca vandaan?

Voetbal IQ (9+)

Voetbal IQ (9+)

Dan Blank

Ontrafel het geheim van slimme voetbalspelers. In dit nieuwe handboek voor spelers én trainers worden in vijftig korte hoofdstukken alle aspecten van voetbal uiteengezet.

Zo kom je erachter dat je ogen belangrijker zijn dan je voeten tijdens het spelen. Dat en nog veel meer ontdek je in dit toegankelijke en inspirerende boek, leerzaam voor jong en oud. En geïllustreerd met leuke cartoons!

Wereld Voetbal Recordboek (10+)

Wereld Voetbal Recordboek (10+)

Keir Radnedge

Op weg naar een uitpuilende boekenkast vol stoere voetbalboeken! In Wereld Voetbal Recordboek komen in de traditie van de Guinness World Records-boeken alle records voorbij. Er staan heel veel foto’s en weetjes in. Het boek is groot, gebonden en te bewonderen in full colour.

Het geheim van de voetbalheld & Het geheim van de voetbalmeiden (8+)

Het geheim van de voetbalheld & Het geheim van de voetbalmeiden (8+)

Gerard van Gemert

Gerard van Gemert is nog lang niet uitgeschreven over zijn lievelingssport! Voor de ‘Het geheim van’-serie schreef hij twee spannende boeken over voetbal en de strijd die zich soms naast het veld afspeelt.

Het geheim van de voetbalheld gaat over discriminatie: Cas mag niet bij de voetbalclub van zijn vriend Joep en moet bewijzen dat hij hun voetbalcup, die in zijn schuur wordt teruggevonden, niet gestolen heeft. In Het geheim van de voetbalmeiden laten Luna en Soof zien dat meiden ook kunnen voetballen. De strijd om hun felbegeerde buurtcup kan beginnen!

Rennen, ponyrijden, zeilen en taekwondo

Alle voetbalboeken uit? Of fan van andere sporten? Natuurlijk hebben we dan ook fijne leestips. Hieronder tippen nog een rijtje fijne leesboeken over sport.

Race (9+)

Race (9+)

Maren Stoffels

River, Ravi en Ties wonen op Texel, waar de Eilandrun elk jaar een groot feest is. Maar wat begint als een sportief spelletje, loopt al snel uit de hand. Een ontroerende en ingetogen jeugdroman over hardlopen, waarin Maren Stoffels in haar zo eigen, toegankelijke stijl laat zien hoe belangrijk wederzijds respect is.

Alles voor de liefste pony (9+)

Alles voor de liefste pony (9+)

Yvonne Kroonenberg

Dit ontroerende paardenavontuur over de bijzondere band tussen pony Fantasy en haar baasje Pip is herkenbaar voor vele pony- en paardenfans. Als Fantasy geblesseerd raakt, zet Pip alles op alles om haar pony te redden.

Mees Kees – De sponsorloop (7+)

Mees Kees – De sponsorloop (7+)

Mirjam Oldenhave

Wie is er niet dol op die gekke en lieve mees Kees? In dit grappige luisterboek moet groep 6B een sponsorloop organiseren, maar dat is wel een beetje lastig als mees Kees ineens overgeplaatst wordt naar de kleuters. Hoe halen zij hem weer terug naar zijn eigen klas en maken ze een groot succes van de sponsorloop?

Boreas en de vijftien vrienden (9+)

Boreas en de vijftien vrienden (9+)

Mina Witteman

Superstoer: in deze serie zeilt Boreas de wereld rond. In dit spannende afsluitende deel krijgt Boreas best wel heimwee naar huis. Maar first things first: samen met zijn vriendin Kirsten zoekt hij een oplossing voor de plastic soep. En die piraten moeten ook nog getrotseerd worden… Voel de wind door je haren gaan en vaar mee met Boreas tijdens zijn slotavontuur.

Dagboek van een Taekwondo-meester (9+)

Dagboek van een Taekwondo-meester (9+)

Shamini Flint

Een hilarische graphic novel over Marcus, die van zijn vader per se op taekwondo moet. Maar of dat nou zo’n goed idee is… Voor de fans van Chaos United en Dog Man: Dagboek van een Taekwondo-meester staat boordevol grapjes en tekeningen, helemaal naar de smaak van veel kinderen die niet van nature gek zijn op lezen.

En extra leuk: de lezer steekt ook nog een hoop op over de spelregels!

Boek uit? Dan lekker naar buiten!

Buiten spelen (7+)

Buiten spelen (7+)

Op zoek naar inspiratie voor buitenspeelspelletjes? In deze box vind je in een klap 55 nieuwe spelletjes voor in de tuin, het park of op het schoolplein. De kaarten zijn van stevig karton gemaakt, dus zeker ook handig om mee te nemen naar bijvoorbeeld het bos.

Uit die stoel, van die bank af: op naar buiten!