De-valse-clown-Anneke-Scholtens-Heleen-Brulot
Anneke Scholtens

Anneke Scholtens

Anneke Scholtens (1955) werd geboren in Voorschoten en groeide op in Haarlem, als jongste van vijf kinderen. Achteraf denkt ze dat haar positie in het gezin veel heeft bijgedragen aan haar schrijvershouding. Als jongste van een middelgroot gezin kom je namelijk niet makkelijk aan het woord. Je kunt het blijven proberen, je kunt ook je verlies nemen en vooral kijken, luisteren en er zo je eigen gedachten bij hebben. Als kind verwerkte zij dit alles graag en veel in verhalen. Eén ding wist ze zeker: later zou ze schrijfster worden. Het leek anders te lopen: zodra ze naar het gymnasium ging, was er geen tijd meer om verhalen te schrijven. Ze vulde alleen nog maar dagboeken met alledaagse schoolellende. Die middelbare school verliet zij voortijdig om in de plaatselijke patatkraam te gaan werken. Niet dat het daar nou zo inspirerend was, maar het moest vooral anders.
Na haar studie Algemene Taalwetenschap leek haar oude plan om schrijfster te worden een onrealistische wens. Zij stortte zich ijverig in allerlei banen, die in het verlengde lagen van haar studie en was daarin niet gelukkig.
Rond haar veertigste bedacht zij, dat het wellicht tijd werd om te gaan doen wat ze het allerliefste wilde: verhalen schrijven. Je kinderwensen zijn zo slecht nog niet! Anneke Scholtens schrijft voor kinderen en jongeren van 6 t/m 16. In 1999 verscheen haar eerste kinderboek, De Haak en in 2000 haar eerste jeugdroman Tussenstop .
Haar thema’s in boeken voor jongere kinderen zijn m.n. angst en hoe die te overwinnen, anders zijn en vriendschap. In haar jeugdromans gaat het vooral om het zoeken naar identiteit, vriendschap en liefde.

© Foto: Mark Sassen
Lees meer