Laura Ingalls Wilder

Laura Ingalls Wilder

Laura Ingalls Wilder werd op 7 februari 1867 geboren in een klein huis in de grote wouden van Wisconsin in Noord-Amerika als tweede dochter van echte pioniers. Maar zij was al in de zestig toen zij eindelijk een oud ideaal kon verwezenlijken: schrijven over haar avontuurlijke kinderjaren.

Alles wat in haar boeken staat heeft ze in werkelijkheid beleefd. De schrijfster heeft als volwassene 'een leven vol zon en schaduw' gehad, zoals ze het zelf uitdrukte. Op haar achttiende trouwde ze met Almanzo Wilder en hun eerste huwelijksjaren waren heel moeilijk door droogte en misoogsten, door ziekte en brand. Tien jaar later trokken zij met hun dochtertje en hun schamele bezittingen in een huifkar weg van het Zilvermeer in Dakota om zich te vestigen op bebost, onontgonnen, heuvelachtig terrein in Missouri. Zo werd Laura, de pioniersdochter, na haar gevestigde leven ook zelf weer een pionier die onbekende gebieden ontdekte. Daar ging het hun beter: ze kwamen in het bezit van een grote boerderij die ze in hoofdzaak zelf hadden gebouwd van eikenhout van eigen terrein, zo'n 80 hectare ontgonnen bouwland en weiden.
Laura en Almanzo zijn drieënzestig jaar getrouwd geweest. Laura werd negentig en gelukkig heeft ze het grote succes van haar boeken, niet alleen in eigen land maar over de hele wereld, nog beleefd. Verschillende huizen waar ze gewoond heeft, zijn nu als museum ingericht.
Lees meer