Spekkie-en-Sproet_Vivian-den-Hollander,-Juliette-de-Wit_header

Detective & thriller

Speurneuzen opgelet! Pak dat vergrootglas er maar bij… Veel jonge lezers zijn dol op detectives. Samen met de hoofdpersoon probeert de lezer een geheim te ontrafelen. De speurzintuigen worden geprikkeld en de spannende plotwendingen zuigen je in het verhaal; het meepuzzelen zorgt voor veel betrokkenheid tijdens het lezen.

Ook voor jongeren zijn er genoeg mysterieuze boeken te vinden. Spannende thrillers waarin een misdaad wordt opgelost of juist een fantasieverhaal met een vleugje geheimzinnigheid. En laat je dan maar verrassen door de ontknoping…

Op deze pagina

Drie detectives die starten met een S

Spannende detective over geliefd speurdersduo (7+)

Spannende detective over geliefd speurdersduo (7+)

Vivian den Hollander & Juliette de Wit

Pak die zak spekkies er maar bij, want superspeurders Spekkie en Sproet gaan weer op avontuur! Spekkies nicht gaat verhuizen naar een groot, oud huis waar nog volop verbouwd moet worden. Tijdens een klusdag ontdekken Spekkie en Sproet in haar huis een oud fotoboek. Als ze daarna ook nog op een briefje met een mysterieuze code stuiten, is het raadsel compleet. Welk geheim moeten Spekkie en Sproet ontrafelen?

Drie vrienden onderzoeken een mysterie in de bieb (9+)

Drie vrienden onderzoeken een mysterie in de bieb (9+)

Annemarie Jongbloed

In de bibliotheek in Haarlem worden mysterieuze diefstallen gepleegd. Aan Julia en Manus de taak om de dader te vinden! Tijdens hun onderzoek ontdekken ze een geheimzinnige sleutel. Waar zou die op passen? Ze krijgen hulp uit onverwachte hoek, maar Julia vraagt zich af of ze die helpende handen wel kan vertrouwen. En Manus doet eigenlijk ook best wel raar… Wat houdt hij voor haar verborgen? Een échte detective die nergens té spannend wordt, en tegelijkertijd een mooi verhaal over vriendschap.

Als Sherlock Holmes een meisje was, dan heette hij Salomé Snel (10+)

Als Sherlock Holmes een meisje was, dan heette hij Salomé Snel (10+)

Thirza van der Lugt & Frann de Bruin

Er is geen zaak die Salomé Snel onopgelost laat! Deze briljante 12-jarige detective krijgt haar schoolgenoot Charlie als hulpje toegewezen. Daar hebben ze geen van beiden zin in; Charlie moet dit doen voor straf, van de schooldirecteur. Maar al snel belanden Salomé en Charlie in een raadselachtige zaak rondom een dure Russische ketting die is gestolen. Na het lezen van dit boek – zowel leuk voor meisjes als jongens – wil iedereen wel Salomés assistent worden!

Spannende thrillers voor jongeren

Eigentijdse thriller (12+) met drie vertelperspectieven

Eigentijdse thriller (12+) met drie vertelperspectieven

Martine Kamphuis

Deze Young Adult-thriller begint meteen spannend: een mysterieus figuur van nog maar zestien jaar oud wordt verhoord op het politiebureau. Er is een man neergestoken en de politie is ervan overtuigd dat deze onbekende het heeft gedaan. Wie is het? Daarna maken lezers kennis met vier jongeren die op dezelfde middelbare school zitten. Renske, Wouter, Nilüfer en Fleur kennen elkaar niet allemaal even goed en begeven zich niet altijd in dezelfde kringen. Wat bindt hen? Stukje bij beetje kom je meer over deze jongeren – en de moord – te weten. Genoeg gekletst: dit boek moet je lezen om te ervaren hoe spannend het is.

Spannende jeugdroman (14+) over een nacht die je voor altijd zal achtervolgen...

Spannende jeugdroman (14+) over een nacht die je voor altijd zal achtervolgen...

Maren Stoffels

De thrillers van Maren Stoffels zijn altijd bloedstollend en eng realistisch: de hoofdpersonen zijn jongens en meisjes zoals ieder ander. Het idee dat de ellende die hen overkomt, jou ook kan overkomen, maken de boeken zo razend spannend. Ook in Room Service is het weer nagelbijten geslagen. Vier vrienden vieren een verjaardag in een luxe hotel. Wat begint als een gezellig weekend, slaat om in een nachtmerrie als ze berichten ontvangen aan de deur van hun kamer over een gebeurtenis die ze al een jaar verborgen proberen te houden…

Eerste deel in de bloedstollende Finisher-trilogie (15+)

Eerste deel in de bloedstollende Finisher-trilogie (15+)

David Baldacci

Stel je een armoedig dorp voor, omringd door een moeras. Een moeras waar nog nooit iemand die het betrad heelhuids van is teruggekeerd… Jane Vega heeft haar hele leven in zo’n dorp gewoond. Er gaan geruchten dat achter het moeras dodelijke monsters leven. Maar dan verdwijnt Janes mentor, die een mysterieuze landkaart voor haar achterlaat. Zal Jane ook de sprong – en daarmee haar leven – wagen voor een nieuwe kans? The Finisher is een duister en avontuurlijk fantasyverhaal in de geest van Divergent en De Hongerspelen.