Interview met Maren Stoffels

Interview met Maren Stoffels

Het vijfentwintigste boek van Maren Stoffels is verschenen! We vroegen haar alles over hoe ze is begonnen met schrijven, haar thrillers en haar nieuwste boek Ik moet dit doen.

Maren Stoffels (1988, Amsterdam) groeide op in haar geboortestad bij haar ouders en oudere broer Wadse. Zodra Maren kon schrijven deed ze het. Op haar negende maakte ze haar eerste boek, over een eskimootje dat zijn vader zoekt. Via auteur Hans Kuyper zocht ze contact met uitgeverij Leopold. Daar verscheen in 2005 haar eerste boek Dreadlocks & Lippenstift. Sinds dit eerste boek zijn er veel boeken van Maren Stoffels verschenen. De laatste jaren schrijft ze thrillers voor jongeren (12+), waaronder Escape RoomFright Night en Room Service. Met deze thrillers werd ze meermaals genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury. Ook verschijnen haar thrillers binnenkort in Amerika.

Maren over… schrijven, haar thrillers en Escape Rooms

Je was 17 toen je eerste boek 'Dreadlocks & Lippenstift' verscheen. Wist je altijd al dat je schrijfster wilde worden?

Op mijn 9e begon ik met schrijven en vanaf dat moment was het wel een droom. Ik ben altijd vrij koppig geweest, dus ik moest en zou schrijver worden. Opgeven was geen optie. Maar toen ik op mijn 17e bij de uitgeverij mocht komen, was dat sneller dan verwacht. Ik herinner me het moment dat de uitgeefster de magische woorden uitsprak en zei: “We willen jouw boek uitgeven in Nederland en België.” Ik zat echt met open mond te kijken. Ze vroeg nog of ik het wel leuk vond, omdat ik nauwelijks kon reageren. Op de fiets naar huis heb ik iedereen gillend opgebeld…!

De afgelopen jaren heb je de spannende thrillers 'Escape Room', 'Fright Night' en 'Room Service' geschreven en binnenkort verschijnt 'Black Friday'. Hoe kwam je op het idee om thrillers te gaan schrijven?

Het enge idee voor Escape Room kwam bij me op toen ik een echte escape room speelde. Ik wist meteen dat het een thriller moest worden en geen roman. Het schrijven daarvan vond ik zó leuk dat ik er meer maakte. Ik schrijf altijd waar ik zin in heb, dat enthousiasme lees je echt in mijn boeken terug.

Wat vind je zelf je spannendste boek? Heb je wel eens wakker gelegen van een spannende verhaallijn of van een personage?

Ik denk dat ik Fright Night, dat zich afspeelt tijdens een fright night in een bos, mijn spannendste boek vind. Bovendien is de verhaallijn van personage Dylan extra eng, op een heel andere manier. Daar heb ik zeker wakker van gelegen, dat er kinderen zijn die dit soort dingen écht meemaken…

Heb je ooit een boek geschreven dat heel anders afliep dan je van tevoren zelf had bedacht?

Ik denk dat dit het einde is, dat boek was zo tof om te schrijven. Ik verplaatste me helemaal in Maas, die op straat leeft, en in Lotte, die hem leert kennen. Ik had nooit verwacht dat ze elkaar uiteindelijk zouden mogen, maar dat ontstond tijdens het schrijven. Ze zouden een goed stel zijn, gek genoeg…

Hou je zelf van lezen? Wat is je lievelingsboek? Welke auteurs bewonder je?

Harry Potter is een wereld, die waarschijnlijk iedere schrijver had willen bedenken. Heel knap hoe J.K. Rowling alle verhaallijnen in elkaar vlecht. Daarin is zij alleenheerser, vind ik. Ik heb nooit boeken gelezen die zó goed in elkaar zitten. Verder lees ik graag thrillers van andere schrijvers. Eén van ons liegt van Karen McManus – was bijvoorbeeld een heel spannende!

Wat is je werkwijze en hoe ziet je schrijfkamer eruit?

Haha, mijn schrijfkamer is op dit moment een plek naast de wasmachine, onze boerderij is nog niet helemaal af. Maar dit hoekje bevalt me goed, met uitzicht op de tuin. Ik schrijf hier sneller dan ooit! Meestal begin ik met een idee, dat ik opschrijf in mijn notitieboekje. Daarna ga ik brainstormen over personages. Over wie gaat dit verhaal? Wat maakt hem/haar bijzonder? Vertel ik vanuit één iemand of heb ik meerdere perspectieven? Dit is zo’n leuke fase, want alles is nog mogelijk! Daarna ga ik onderzoek doen. Voor Black Friday bijvoorbeeld, mijn nieuwe thriller die in september verschijnt, heb ik me helemaal ondergedompeld in de wereld van studenten-ontgroeningen. Ik las artikelen, keek tientallen filmpjes, las me in in de studententaal (zoenen noemen zij bijvoorbeeld bekpeddelen… Echt waar!) en ik herinnerde me dingen van mijn eigen studenten-ontgroening. Als ik al die dingen heb verzameld, begin ik pas met het schrijven zelf. Op de computer, gewoon een document openen en GAAN. Het liefst schrijf ik elke dag, als je dagen mist, ben je vaak weer uit het verhaal. Als ik de tijd heb, schrijf ik snel. Soms wel tweeduizend woorden per dag!

Maren over… schrijftips voor jongeren en haar nieuwste boek

Je komt veel op scholen om over je boeken te vertellen. Daar ontmoet je veel jongeren. Inspireren zij je wel eens voor onderwerpen voor nieuwe boeken? Zijn er ontmoetingen die indruk op je gemaakt hebben?

Zeker. Meiden en jongens vertellen mij vaak verhalen over thuis, dingen die ze hebben meegemaakt, of dingen die er spelen op school. Die komen soms zeker in verhalen terecht. Toevallig wil ik binnenkort starten met een verhaal dat is gebaseerd op een ontmoeting die me aan het huilen maakte. Wat dat precies is? Dat blijft nog even geheim… Soms vragen ze ook of hun namen in een boek mogen komen.

Heb je schrijftips voor jongeren die schrijver willen worden?

Nooit opgeven. Schrijver zijn is heel hard geloven in jezelf, lang voordat iemand anders het doet. En laat anderen je verhalen lezen. Zo kan je er vast aan wennen, aan andere meningen. En doe iets met de tips die krijgt! Hardop je eigen verhaal voorlezen werkt ook, dan kan je zelf horen wat er beter kan. Verder werkt het vaak als je van tevoren een schema maakt van wat er precies gaat gebeuren in het verhaal. En kies een thema dat je raakt, dan kan je er overtuigend over schrijven en dan raakt het de lezer waarschijnlijk ook.

In september verschijnt 'Black Friday', je nieuwe thriller. Kun je daarover al iets vertellen om ons nieuwsgierig te maken?

Het gaat over een studenten-ontgroening, waar alles gruwelijk uit de hand loopt. Je moet sterke zenuwen hebben om dit boek te lezen, hoor. Iemand die het al las zei dat het mijn goorste boek ooit was en dat ik het eigenlijk nooit had mogen schrijven. In dit geval was het een compliment!

'Ik moet dit doen' gaat over twee jongeren met een dwangstoornis. Kun je ons iets meer vertellen over dit nieuwe boek?

Voor dit boek praatte ik met Ingeborg, zij is psychologe in het TV-programma Levenslang met Dwang. Ze wilde me graag helpen en heeft me veel verteld over hoe het is om dwang te hebben en wat voor soorten dwang er zijn. Zelf heb ik geen dwangstoornis, maar ik kan me voorstellen dat het je doodmoe maakt als je het hebt. Dat je de hele dag dingen van jezelf moet doen, omdat je bang bent dat er anders iets heel ergs zal gebeuren… In het verhaal lees je over Jasmin en Simon, die allebei meegaan op een kamp om van hun dwangstoornis af te komen. De mooiste scènes waren die waarin de personages groepstherapie krijgen, waar ze allemaal met hun eigen dwang geconfronteerd worden. Ze helpen elkaar onbewust, dat was zo mooi om te merken. Je ziet het al, soms komen mijn boeken écht tot leven en praat ik erover alsof iemand anders ze heeft gemaakt.

Wat heb je nog nooit in een interview verteld en nu wel?

Dat ik graag schrijf in pyjama. Maar dat mag je meteen weer vergeten!