Rian Visser is de nieuwe Kinderboekenambassadeur

De nieuwe Kinderboekenambassadeur is bekend!

In 2022 werd illustrator Martijn van der Linden benoemd tot Kinderboekenambassadeur door Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds, in samenwerking met De Schrijverscentrale en de CPNB. Hij heeft zich de afgelopen twee jaar ingezet om het belang van (voor)lezen onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Martijn deed dit volgens de missie: duidelijk maken dat ook illustraties kunnen worden ingezet om kinderen te laten lezen en een breed publiek laten zien welke functie illustraties in kinder- en jeugdboeken hebben.

In een afscheidsartikel op kinderboekenambassadeur.nl gaf hij aan: ‘De afgelopen twee jaar zijn voorbij gevlogen. Ik vond het een eer om de Kinderboekenambassadeur van Nederland te mogen zijn en heb ervan genoten om zo veel enthousiaste mensen te spreken over kinderboeken in het algemeen en illustratie in het bijzonder’.

Vandaag werd het stokje overgedragen aan Rian Visser. Rian schrijft humoristische en spannende kinderboeken die perfect aansluiten bij de interesses van kinderen, zoals Alle wensen van de wereld, Het is een zachte dag vandaag en Het geheim van het verdwenen huis, en zal van 2024 tot 2026 als Kinderboekenambassadeur zich in gaan zetten voor meer leesplezier bij kinderen en de promotie van kinder- en jeugdboeken.

In het persbericht van Stichting Lezen vertelt ze: ‘Ik wil graag versterken wat er al is. Ik denk dat er niet al te veel nieuwe initiatieven bij hoeven te komen. Wel is het goed om de functie van Kinderboekenambassadeur zichtbaarder te maken. Dat wil ik bereiken door verbinding te zoeken met ouders, scholen, leerkrachten, boekwinkels, bibliotheken, kinderboekmakers en organisaties die zich met leesbevordering bezighouden.’

Wat is de Kinderboekenambassadeur?

Sinds 2013 wordt om de twee jaar een nieuwe Kinderboekenambassadeur aangesteld, met uitzondering van Manon Sikkel, die van 2019 tot 2022 ambassadeur is geweest. Hun taak? Voorlezen onder de aandacht brengen en een herkenbaar gezicht geven aan de promotie van kinder- en jeugdboeken. Het is een functie waar kinderboekenauteurs voor worden gevraagd door een commissie van de kinderboekenambassade. Eerdere Kinderboekenambassadeurs waren Jacques Vriens (2013-2015), Jan Paul Schutten (2015-2017) en Hans & Monique Hagen (2017-2019).

Meer informatie over de Kinderboekenambassadeur

Boeken van Rian Visser en Martijn van der Linden

Meer kinderboekennieuws

De Nationale Voorleesdagen 2025

'Rinus' is verkozen tot het prentenboek van 2025. Bekijk hier de volledige Prentenboeken top 10 van het jaar 2025 en laat je inspireren!

Tiplijst
Lees meer

De Prijs van de Jonge Jury

De Prijs van de Jonge Jury is in het leven geroepen om te zorgen dat jongeren met plezier lezen en een mening vormen over de boeken die ze lezen. Welk boek verdient het om genomineerd te worden voor de Prijs van de Jonge Jury 2024? Breng tot 16 mei 2024 je stem uit!

Tiplijst
Lees meer

Kinderboekenweek 2024

De Kinderboekenweek 2024 vindt plaats van 2 oktober t/m 13 oktober en thema is 'Lekker eigenwijs'. Ontdek alle informatie en leestips op onze pagina!

Nieuws
Lees meer