Halloween-lekker-griezelige-boeken

Spooky boeken: boekentips voor Halloween

Demp het licht, steek wat kaarsjes aan en zet een spannend achtergrondmuziekje op… Met Halloween in het vooruitzicht is het tijd voor bloedstollend leesvoer!

Op deze pagina

Halloween-waardig (voor)lezen

  • Demp de lampen (of doe het licht helemaal uit) en steek wat kaarsjes voor een geheimzinnige sfeer. Ook leuk: duik onder de dekens en lees het boek met een zaklamp aan.
  • Kan het nog wel iets spannender? Zoek een mysterieus muziekje op YouTube of Spotify.
  • Wanneer je je (klein)kind voorleest, lees dan de spannendste stukjes fluisterend of juist heel snel voor.
  • Stop even bij een cliffhanger en vraag je (klein)kind hoe hij of zij denkt dat het verhaal verdergaat. Durven jullie verder te griezelen?

Griezelige boekentips

Heb je de zaklantaarn, kaarsjes en muziekboxen al klaarliggen? Dan zetten wij hieronder de spannendste – en de leukste – boeken met een griezelrandje op een rijtje.

Om voor te lezen, je kind zelfstandig te laten griezellezen en voor jezelf ook een paar lekker griezelige leesboeken van Maren Stoffels.

Vlieg mee op een bezemsteel (6+)

Vlieg mee op een bezemsteel (6+)

Paul van Loon & Saskia Halfmouw

Kinderen die net kunnen lezen, smullen van de grappige avonturen van Foeksia.

Met haar vader, tovenaar Kwark, heksenvriendin Grobje en mensenvriendje Tommie beleeft ze van allerlei avonturen in het Heksenbos.

Foeksia steelt je hart als ze het opneemt tegen spoken (in Foeksia en het Spookhuis), het pretpark de Hekseling op stelten zet (in Foeksia en de Bezembus) en Tommie te hulp schiet als hij gepest wordt (in Foeksia en de Toverschaatsen).

Foeksia is het vrolijkste en stoerste heksje dat er is. Wie vliegt er mee op Foeksia’s bezemsteel?

Griezelen met het populairste weerwolfje (7+)

Griezelen met het populairste weerwolfje (7+)

Paul van Loon & Hugo van Look

Er zijn veel redenen waarom kinderen zich anders kunnen voelen dan anderen. Een bijzondere hobby, rood haar, een bril, een beugel… Dolfje Weerwolfje herkent dat wel. Hij komt er op zijn zevende verjaardag achter dat hij tijdens volle maan ’s nachts een weerwolf wordt!

In het nieuwste deel over Dolfje Weerwolfje, Dolfje ontvoerd!, ontdekt Dolfje eindelijk meer over zijn verleden. Tegelijkertijd moet hij ontsnappen aan boosaardige mensen die hem met ‘tandentangen’ en ‘haarscharen’ willen ontweerwolven.

Spannend!

‘Paul van Loon verdient waardering om het plezier en de kwaliteit waarmee hij zijn ‘griezelige’ seriewerk doet. Zijn zinnen zijn kort, gaaf en grappig; zelf lezen en voorlezen gaat precies even goed.’

Pjotr van Lenteren over Dolfje Weerwolfje

Griezelen met Paul van Loon

Foto (c) Tuffcat-Media

We gaan hieronder weer verder met de tiplijst met boeken, maar we kunnen natuurlijk geen pagina over griezelige boeken maken zonder Paul van Loon uit te lichten. Want als er iemand is die weet hoe je gruwelijk enge verhalen schrijft, is het natuurlijk Paul van Loon.

Al ruim 35 jaar schrijft Paul van Loon griezelige kinderboeken. Wie kent Foeksia de miniheksDolfje Weerwolfje en De Griezelbus niet? Hij omschrijft zijn boeken het liefst als ‘grumor’-boeken, waarin griezelen en grapjes samenkomen.

Achter in de Dolfje-boeken vertelt Paul van Loon altijd hoe hij op het idee voor het verhaal is gekomen. Zo is het net alsof hij zijn lezers een geheim vertelt.

‘Als ik 1 boek moet noemen dat mij geïnspireerd heeft tot het schrijven van Nederlandse griezelverhalen, dan het ‘Limburgs Sagenboek’. Aan kinderen laat ik altijd mijn bijna uit elkaar gevallen exemplaar zien (..). “Jullie hebben een mobieltje”, zeg ik dan, “dat is over 5 jaar kapot. Dit boek is al 104 jaar oud en je kunt het nog steeds lezen. Applaus voor het boek!” En dan krijg ik een staande ovatie. Geweldig toch?’

Paul van Loon in 'de Volkskrant'

Trollen, ogers en heksen (8+)

Trollen, ogers en heksen (8+)

Marcus Sedgwick & Pete Williamson

Stel je voor: er valt een jongen uit een boom, midden op je dak. Je huis is geplet. Wat doe je dan? Samen avonturen beleven! Elfmeisje en Raafjongen – Het Griezelwoud is het eerste deel uit een nieuwe serie.

Raafjongen en Elfmeisje zetten alles op alles om hun bos te beschermen als een oger alle bomen wil vernietigen. Gelukkig hebben ze twee troeven: Raafjongen kan met dieren praten en Elfmeisje heeft haar magische boog.

Een heerlijke mix tussen spanning, avontuur en fantasie, met mooie en sprookjesachtige illustraties.

Spoken lief en aardig? (8+)

Spoken lief en aardig? (8+)

Harmen van Straaten

Gerommel op zolder, scheef hangende luiken, koele windvlagen… En dan woon je ook nog eens naast een begraafplaats. In Bor ziet spoken verhuist Bor samen met zijn vader naar een soort spookhuis.

Bor komt er al snel achter dat hij en zijn vader niet de enige bewoners zijn. Maar de spoken op zolder blijken juist heel aardig en lief. Kan Bor hen beschermen?

Een lekker spannend leesboek waarin schrijver Harmen van Straaten allerlei woordgrapjes in heeft verstopt. Bor ziet spoken is dus niet alleen heel spannend, maar ook erg geestig!

Griezels en grappen (8+)

Griezels en grappen (8+)

Henk Hardeman & Juliette de Wit

De serie over de familie Grafzerk is niet supereng, maar wel heel spannend en erg grappig.

De vader van Yara neemt op een begraafplaats een film op. Yara ontmoet daar een bijzondere jongen die Junior heet. Hij heeft een spierwitte en ijskoude huid en kent mobieltjes alleen van folders die hij op de begrafenis heeft gevonden. Samen moeten ze alle levende doden die op de begraafplaats wonen beschermen tegen mensen van de filmcrew met snode plannen. Hoe zorgen Yara en Junior ervoor dat het geheim van de begraafplaats bewaard blijft?

Er zijn inmiddels drie delen verschenen in deze fijne serie, geschreven door Henk Hardeman en geïllustreerd door Juliette de Wit, bekend van Spekkie en Sproet.

‘Lekker griezelen met een grote glimlach’

NDB/Biblion over 'Familie Grafzerk: niet te filmen'

Dikke bundels vol griezels!

Huiveringwekkende verhalen (8 +)

Huiveringwekkende verhalen (8 +)

Alle griezelauteurs verzamelen! In Het grote griezelboek zijn de engste verhalen gebundeld van R.L. Stine, Thijs Goverde, Reggie Naus en vele anderen.

Nieuwe en bekende griezels als Dracula, Frankenstein en het Monster van Lochness komen langs om je te laten schrikken. Tip: Lees in de week voor Halloween elke dag een verhaal (voor) en bereid je zo goed mogelijk voor op de spannendste dag van het jaar…

In de inhoudsopgave zit een griezligheidsmeter: de minst spannende zijn de verhalen met 1 spookje en je griezelt moeiteloos door naar de verhalen met 4 spookjes. Hoe meer spookjes, hoe hoger het griezelgehalte!

Een perfecte bundel voor jarenlang griezelplezier voor kinderen van 8 tot 12 jaar… Lees, als je durft!

Het griezeligste naslagwerk (8+)

Het griezeligste naslagwerk (8+)

Paul van Loon

Kan jouw (klein)kind geen genoeg krijgen van alle griezelboeken van Paul van Loon? Op verzoek van vele lezers vertelt Van Loon in Het Griezelhandboek alles over weerwolven, vampieren en nog meer griezels. Dus ben je op zoek naar inspiratie voor een Halloween-feestje? Haal dit naslagwerk dan snel in huis, want zo kan de engste dag van het jaar niet meer stuk!

Maar onthoud: lezen op eigen risico…

Griezelen in de bovenbouw

Als je grootste wens een nachtmerrie wordt (10+)

Als je grootste wens een nachtmerrie wordt (10+)

Iris Stobbelaar & Maaike Putman

Je zusje achter het behang willen plakken, wie kent het niet?

Job is het zat dat hij alweer op zijn zusje Kaatje moet passen. Hij wenst daarom dat ze voor altijd verdwijnt. Maar wat als die wens werkelijkheid wordt?

In dit bloedstollende verhaal van Iris Stobbelaar belandt Job in een land waar wensen zich ontpoppen tot nachtmerries. Met behulp van een landkaart en onverwachte vrienden moet Job zijn zusje zien terug te vinden. Gaat hem dat lukken?

Stranders is hét Halloween-boek voor iedere lezer die zich graag verliest in goed uitgewerkte fantasiewerelden en grootse en gruwelijke avonturen. Het verhaal van Job en Kaatje telt maar liefst 448 razendspannende pagina’s!

Gruwelijke listen en tere zieltjes (10+)

Gruwelijke listen en tere zieltjes (10+)

Paul van Loon

Voor sommige lezers is deze serie hun grootste nachtmerrie… en voor andere lezers de gruwelijkste (oftewel: heerlijkste) boeken die er zijn en het beste Halloween-leesvoer dat je maar kunt bedenken. We hebben het natuurlijk over de boeken van De Griezelbus!

P. Onnoval is een mysterieuze schrijver die de engste verhalen vertelt in zijn Griezelbus. Samen met zijn chauffeur, het geraamte Beentjes, bedenkt hij allerlei gruwelijke listen om de zieltjes van kinderen voor zich te winnen. Of Onnoval nou een weerwolf, vampier of een geest in ‘de Andere Werkelijkheid’ is… Hij is hoe dan ook een van de allerengste kinderboekenpersonages ooit!

Creepypasta (12+)

Creepypasta (12+)

Andreas Palmaer

Bloedstollend spannende verhalen, nog eens extra eng omdat ze zo realistisch zijn. De schrijver van De man zonder gezicht liet zich inspireren door creepypasta op internet, over wraak, angst en valse vriendschap. Over moord.

Heb je genoeg lef om het boek opnieuw te lezen? Dan zul je merken dat de verhalen steeds enger worden hoe vaker je ze leest. Of… verbeeld je je het maar? Begin met lezen en ontdek het voor jezelf, als je durft!

Graphic griezelen (12+)

Graphic griezelen (12+)

Pam Smy

Krijg jij ook al kippenvel als je naar de cover van Thornhill kijkt? De donkere kleuren en het meisje die uit het raam van het grote huis kijkt, geven direct een onheilspellend gevoel.

In deze spooky graphic novel van de Britse illustrator Pam Smy wisselen twee verhalen elkaar af. We volgen het meisje Ella in 2017, die in de tuin van haar nieuwe huis een meisje denkt te zien. Bijzonder is dat Ella’s verhaal wordt verteld in illustraties, zonder tekst. Daarnaast lezen we het verhaal van Mary, die in de jaren tachtig opgroeit in weeshuis Thornhill. Langzaam maar zeker komen hun verhalen bij elkaar…

De spanning loopt flink op in de 540 pagina’s in dit prachtig uitgevoerde boek. Kun jij hierna nog slapen?

‘De duistere ontknoping, die op een lugubere manier de vriendschap viert, choqueert en zou tere zielen zomaar slaap kunnen kosten.’

Bas Maliepaard in 'Trouw' over 'Thornhill'

Boeken voor (jong)volwassenen

De Halloween-boekentip voor (jong)volwassenen? Dat kunnen natuurlijk alleen maar de thrillers van Maren Stoffels zijn. Herkenbare personages, vlot en toegankelijk geschreven, maar bovenal: razend spannend en bloedstollend eng.

De engste nacht van het jaar (15+)

De engste nacht van het jaar (15+)

Maren Stoffels

De cover van Fright Night zet direct de toon. Een groepje vrienden geeft zich op voor een fright night. Ze gaan ’s nachts naar het bos, waar ze oog in oog komen te staan met hun grootste angsten. Een van hen overleeft het niet. Maar wie?

Doordat Maren Stoffels je telkens verrast met plottwists, blijf je met ingehouden adem maar door- en doorlezen. Durf je nog te slapen na het lezen van Fright Night? Lees dan ook zeker de andere YA-thrillers van Stoffels, zoals Room Service en Escape Room.