Vind voor elk kind het perfecte boek

Home » Artikelen » Prijzen en nominaties voor kinderboeken

Prijzen en nominaties voor kinderboeken

Er verschijnen elke week weer nieuwe pareltjes van boeken voor kinderen van alle leeftijden. Sommige krijgen niet alleen waardering van (voor)lezers, maar ook van vak- en kinderjury’s. Hieronder vind je een selectie van recent bekroonde of genomineerde boeken.

 

De Gorgels en het geheim van de gletsjerDe Gorgels en het geheim van de gletsjer

Melle en zijn familie zijn op vakantie in de Alpen. Midden in de nacht wordt Melles zusje Limoni in paniek wakker. Waar is haar rugzak? En nog belangrijker, waar is haar eigen Gorgel, Belia?
Dat is het begin van een superspannend avontuur waarin het spoor leidt naar de gletsjer, die langzaam begint te smelten nu het warmer wordt. Melle, Bobba en Limoni maken kennis met Murmeltieren, roofvogels, Berggorgels en Kotsbalgers. Ze worden geholpen door Katja, die alles weet over de gevaren van de bergen…

Op woensdag 26 juni werd de Publieksprijs van de Nederlandse Kinderjury in de leeftijdscategorie 6-9 jaar uitgereikt aan Jochem Myjer voor zijn boek De Gorgels en het geheim van de gletsjer.

De Gorgels en het geheim van de gletsjer is een minstens zo spannend en fantasierijk avontuur als De Gorgels, het eerste kinderboek van komiek Jochem Myjer. Dit boek won in 2016 eveneens de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. De Gorgels en het geheim van de gletsjer vertelt verder over Gorgels, Brutelaars en Melle, een jongen met superogen. Geïllustreerd door Rick de Haas. Om voor te lezen of zelf te lezen.

De Gorgels en het geheim van de gletsjer |5+| (€ 17,99)

 

 

schaduw van de leeuwSchaduw van de leeuw

Scherpe tanden blonken in zijn bek. Zijn ogen waren geel met een kleine, zwarte pupil. Intelligente ogen. Gevaarlijke ogen.

28.000 jaar geleden. Gewapend met niets dan haar speer reist Joeni over de eindeloze vlakte, waar de wind altijd waait en waar mammoeten, rendierkuddes en grottenleeuwen leven. Verstoten door haar stam gaat ze op zoek naar de waarheid achter haar dromen, die voorspellen wat komen gaat, soms met rampzalige gevolgen…

Geïnspireerd door grotschilderingen van tienduizenden jaren geleden voert Linda Dielemans je mee naar de verre prehistorie.

Linda Dielemans won de Senaatsprijs van de Nederlandse Kinderjury 2019 in de leeftijdscategorie 10 – 12 jaar voor haar boek Schaduw van de leeuw. 

Schaduw van de leeuw |11+| (€ 15,99)

 

 

Dog Man gaat los!Dog man gaat los!

Dog Man is terug! En dat is maar goed ook, want de stad is in gevaar. De gemene kat Karel is ontsnapt uit de gevangenis. Maar dat is niet het enige probleem. Een tovenaar, een vis én een papieren dubbelganger van Karel zaaien paniek in de stad. Het is aan Dog Man om deze boeven te stoppen. Maar dat is wel lastig als je wordt afgeleid door botten, balletjes en een heel mooie poedel…

Dog Man gaat los! werd genomineerd voor de Publieksprijs van de Nederlandse Kinderjury 2019 in de leeftijdscategorie 6-9 jaar.

Dog man gaat los! |7+| (€ 14,99)

 

 

 

De geheimzinnige verdwijning van Toni MalloniDe geheimzinnige verdwijning van Toni Malloni

Ik zette de hoge hoed van opa op mijn hoofd. En toen… verdween ik. In de hoed van Marcello Malloni, Maestro van Magische Mirakelen.

Toni Malloni verdwijnt op zolder in de goochelhoed van zijn lang geleden verdwenen opa. Hij komt terecht in een pretpark vol bijzondere figuren: een reus, een cowboy op een vliegtuig en een doorgezaagd meisje. Iedereen schijnt hem te verwachten. Al snel blijkt dat Toni een belangrijke opdracht heeft: zijn opa vinden en daarmee Malloni-land van de ondergang redden…

Genomineerd voor de Senaatsprijs van De Nederlandse Kinderjury 2019 in de categorie 6-9 jaar.

De geheimzinnige verdwijning van Toni Malloni  | 8+| (€ 11,99)

 

 

Zeb.Zeb

Zeb. werd door recensenten al benoemd als één van de beste kinderboeken van 2018.

In Zeb. lezen kinderen van 8+ het verhaal van de klas van juf Cato. Het is het verhaal van Imara, Ravi, Jayden, Katinka, Noepy, Max, Ziva, Lev, Annabelle, Meral, Wies, Ozzie en de rest. En van Ariane natuurlijk. Hadden we al verteld dat Ariane een zebra is? Het is verder niet echt belangrijk, als je dat soms dacht, maar dan weet je het gewoon. Wij zijn de klas van juf Cato.

Het boek is bekroond met een Zilveren Griffel 2019 én een Zilveren Penseel 2019. Lees hier meer over de prijzen.

Zeb. |9+| (€ 15,99)

 

 

Droomopa

droomopa

De novelle Droomopa van Dolf Verroen is een prachtig en intrigerend verhaal over een kleinzoon die zijn opa verliest. Illustratrice Charlotte Dematons bracht de woorden van Dolf Verroen tot leven in haar illustraties. Bekijk hier alvast de eerste pagina’s.

Vannacht is mijn opa gestorven. Hij ligt aan zijn eigen kant van het bed. Zijn ogen dicht, zijn handen gevouwen boven het dekbed. Zijn mond lacht een beetje, alsof hij het leuk vond om dood te gaan.
Hij ziet er niet erg dood uit, een beetje alsof hij slaapt. En toch. Ik weet opeens wat ik echt zie: hij droomt niet meer.

Thomas logeert bij opa en oma wanneer zijn opa plotseling doodgaat. Zomaar, in zijn slaap. Thomas is bang dat hij opa zal vergeten, zijn opa die altijd zulke bijzondere dromen had…

Droomopa is bekroond met een Zilveren Griffel 2019.

Droomopa |7+| (€ 13,50)

 

 

Als verdriet op bezoek komt

Als verdriet op bezoek komt

Als verdriet op bezoek komt is een mooi boek om met kinderen in gesprek te gaan met emoties, maar ook een perfect cadeau voor een volwassene die het moeilijk heeft.

Soms komt Verdriet onverwacht langs. Het volgt je en komt zo dichtbij dat je bijna geen adem meer kunt halen. Je kunt proberen het te verbergen. Maar het is net alsof je zelf Verdriet bent geworden. Probeer er niet bang voor te zijn: geef het een naam. En dan blijkt dat deze ongebruikelijke gast niet hoeft te zijn wat hij lijkt…

De Penseeljury over Als verdriet op bezoek komt: ‘Als Verdriet op bezoek komt biedt troost en leert kinderen én volwassenen om te gaan met verdriet. Het mag er zijn! Met haar zachte kleurpalet van lichtblauw, -roze en -bruin vond Eland een sterk eigen idioom om alledaagse emoties een gezicht te geven.’

Het prentenboek Als verdriet op bezoek komt van Eva Eland ontvangt een Vlag & Wimpel voor de illustraties. Lees hier meer over deze eervolle vermelding. 

Als verdriet op bezoek komt | Alle leeftijden | (€ 14,50)

 

 

Een indiaan als jij en ik

Een indiaan als jij en ik

Een indiaan als jij en ik is geschreven door Erna Sassen, met illustraties van Martijn van der Linden.

Boaz zit in de klimboom aan de rand van het duinmeertje. Het is al etenstijd geweest, dat merkt hij aan de zon die ondergaat. En aan zijn maag, die vreemde geluiden maakt. Mooi dat hij niet naar huis gaat. Mooi niet. Misschien wel nooit meer.

Aïsha is nieuw in de klas. En ze is een indiaan, Boaz weet het zeker. Hij verstaat haar niet, maar haar tekeningen begrijpt hij wel. Vanaf nu is het leuk op school. Totdat papa met een heel nare verrassing komt…

Een indiaan als jij en ik was kerntitel voor de Kinderboekenweek 2018. Ook is het boek bekroond met een Vlag en Wimpel 2019 voor de illustraties van Martijn van der Linden in de categorie Geïllustreerde kinderboeken.

Een indiaan als jij en ik |7+| (€ 14,99)

 

 

En ik was zijn held

En ik was zijn held van Rindert Kromhout is genomineerd voor de literatuurprijs Beste Boek Voor Jongeren.

Voorjaar 1933. De nazi’s zijn aan de macht in Duitsland en veranderen het land in hoog tempo in een dictatuur. De oppositie wordt monddood gemaakt, opgesloten of vlucht naar het buitenland.
De jonge schrijver Klaus Mann, fel criticus van Hitler, gaat in vrijwillige ballingschap in Parijs en Amsterdam. Daar begint hij het antifascistische literaire tijdschrift Die Sammlung.
Maar… is zijn strijd tegen de nazi’s wel de enige reden dat Klaus zo fanatiek probeert van dit tijdschrift een succes te maken? Wil hij de held van Duitsland worden of is er iets anders aan de hand?

Voor de literatuurprijs zijn in totaal 10 boeken genomineerd, 5 Nederlandstalig en 5 vertaald. Een jury van jongeren tussen de 15 en 18 jaar oud bepalen welke twee boeken Beste Boek voor Jongeren 2019 worden. Lees hier meer over de prijs.

En ik was zijn held |15+| (€ 19,99)

 

 

Ze gaan er met je neus vandoor

Ze gaan er met je neus vandoorTed van Lieshout maakt met Ze gaan er met je neus vandoor een bijzondere poëziebundel waarin hij de grenzen verkent van wat er in een boek mogelijk is.

Een dichter begint aan een nieuwe bundel.
Maar al na één gedicht haakt hij af.
Waarom?
Liefdesverdriet!
Hoe moet het nu verder met het boek?
Hij krijgt hulp uit onverwachte hoek.

Ze gaan er met je neus vandoor won de Grote Poëzieprijs 2019. Lees hier meer over de prijs.

Ze gaan er met je neus vandoor | Alle leeftijden | (€ 15,99)

 

 

dromen van succesDromen van succes

Hoe groeide Sven Kramer op? Waar droomde Tom Dumoulin van als kind? Wanneer ontdekte Dafne Schippers haar talent, en wanneer werd echt duidelijk dat Ireen Wüst topsporter zou worden? Een leuk, vrolijk en leerzaam boek over de weg van kind tot sportheld. Met tekeningen van Kees de Boer.

Barbara Barend en Marlies van Cleeff zijn de winnaars van de Hotze de Roosprijs 2019. Samen schreven zij het beste kinderboekendebuut van afgelopen jaar. Dromen van succes (Uitgeverij Condor) kreeg de meeste stemmen van de Zaanse Kinderjury.

Dromen van succes |8+| (€ 15,99)

 

Ossip en de onverwachte reis

 

Ossip en de onverwachte reis

Een jury van jeugdbibliothecarissen maakt jaarlijks een selectie van 10 prentenboeken met prachtige illustraties en een mooi verhaal, die ook nog eens goede aanknopingspunten hebben voor interactie met je peuter. Deze 10 prentenboeken staan centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen die worden gevierd op en in de kinderopvang, basisschool, boekwinkel en bibliotheek.

Voor de Nationale Voorleesdagen 2019 is Ossip en de onverwachte reis geselecteerd, een verrassend verhaal over ontdekken en vriendschap, van Annemarie van Haeringen.

Ossip en de onverwachte reis |3+| (€ 14,99)

 

 

Lydia Rood - Niemands meisjeNiemands meisje

‘Dit is de Lydia Rood die in de jongerenliteratuur vreselijk wordt gemist. Met halsbrekende vaart verteld, niet weg te leggen. Fel, funky en betrokken. Waar haar collega-jongerenauteurs niet durven of kunnen komen, daar gaat zij: zinderend, opwindend, geestig, tikje voortvarend, tikje smerig. […] Meer van dit, asjeblieft.’ (5 sterren) – Sir Edmund, De Volkskrant

Wat een prachtige bespreking voor Niemands meisje in De Volkskrant. En het boek viel ook in de prijzen: het werd in België beloond met een LangZullenWeLezen-trofee in de categorie Jeugd & Young Adult.

Niemands meisje |13+| (€ 15,99)

 

Erna Sassen - Er is geen vorm waarin ik pas

 

Er is geen vorm waarin ik pas

Erna Sassen mocht de Gouden Lijst 2018 in ontvangst nemen voor haar boek Er is geen vorm waarin ik pas.

De BruutTAAL Gouden Lijst is een literaire prijs voor schrijvers van boeken voor jongeren van 12 tot en met 15 jaar. In deze levensperiode gaan jongeren vaak minder lezen. Belangrijk dus dat er mooie boeken verschijnen en dat ze onder de aandacht worden gebracht, zodat jongeren worden gestimuleerd om te blijven lezen!

Benieuwd naar het boek? Lees hier alvast de eerste hoofdstukken.

Er is geen vorm waarin ik pas |12+| (€ 15,99)

 

 

En toen, Sheherazade, en toen?

Annemarie van Haeringen - En toen Sheherazade en toen?

‘Alles wat zo bijzonder is aan het werk van Annemarie van Haeringen komt samen in En toen, Sheherazade, en toen? ’ oordeelde de Penseeljury en ze beloonde het boek met een Zilveren Penseel.

En toen, Sheherazade, en toen? is een selectie uit de verhalen van Duizend-en-een-nacht, herverteld door meervoudig Zilveren Griffel-winnares Imme Dros en zeer rijk geïllustreerd door meervoudig Gouden Penseel-winnares Annemarie van Haeringen.

De feestelijk editie met halflinnen band en een mooi leeslint is het nader bekijken waard, klik vooral door naar de boekpagina met meer informatie.

En toen, Sheherazade, en toen? |10+| (€ 25,99)

 

Wouter Klootwijk en Enzo Peres-Labourdette - Anne, het paard en de rivier

 

Anne, het paard en de rivier

Maar liefst tweemaal prijs voor Anne, het paard en de rivier! Het boek kreeg een Vlag en Wimpel van de Penseeljury en werd verkozen tot een van de best verzorgde boeken van 2017.

‘Voor het luttele bedrag van € 15,- schaf je een delicaat, tot in de gouden puntjes op het omslag verzorgd kinderboek aan. De tekst en de oogverblindende illustraties zijn goed in evenwicht en vormen een mooie eenheid. We zouden het helemaal niet erg vinden als al deze afwegingen de norm werden bij het maken van alle kinderboeken.’ – Jury Best Verzorgde Boeken 2017

Benieuwd naar het verhaal achter het boek? Lees hier het interview met Wouter Klootwijk en Enzo Pérès-Labourdette. Of bekijk meer informatie op de boekpagina.

Anne, het paard en de rivier |8+| (€ 14,99)

 

 

Joost Swarte - En toen De Stijl

En toen De Stijl

In samenwerking met het Gemeentemuseum De Haag verscheen het prachtige kunstprentenboek En toen De Stijl van Joost Swarte. NRC Handelsblad oordeelde: ‘Leuker dan dit wordt kunstgeschiedenis niet’.

Joost Swarte koos tien kunstenaars die deel uitmaakten van De Stijl of erdoor werden beïnvloed. Op paginagrote tekeningen staan vooraanstaande kunstenaars, architecten en ontwerpers van De Stijl (zoals Van Doesburg, Mondriaan en Rietveld) aan het werk in hun atelier, met daaronder een korte toelichting op hun leven, werk en opvattingen. De Penseeljury beloonde dit mooie en informatieve boek met een Vlag en Wimpel.

En toen De Stijl |4+| (€ 15,99)Saskia Halfmouw - Zaterdag

 

Zaterdag

Zaterdag is niet alleen een prachtig prentenboek, het laat je ook zien wat voor leuks je allemaal kan doen op zaterdag, door alle seizoenen heen. We beginnen in de herfst op een voetbalveld waar jongens en meisjes spelen. Maar kijk, daar loopt een loslopende hond het veld op! (…) Vervolgens gaan we naar de supermarkt, waar sprookjesfiguren en cowboymeisjes rondlopen.’

De Sardes-Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen van 0 tot 6 jaar en werd in 2018 toegekend aan het vrolijke kijkboek Zaterdag van Saskia Halfmouw.

Zaterdag |4+| (€ 14,99)

 

 

Kinderen met een sterKinderen met een ster

Martine Letterie werd bekroond met Zilveren Penseel voor Kinderen met een ster. Rosa, Klaartje, Jules, Leo, Ruth en Bennie zijn doodgewone kinderen. Tot ze een ster krijgen, een ster die alles anders maakt… In dit voorleesboek beschrijft Martine Letterie het leven van zes kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in kamp Westerbork terechtkwamen. Ze baseerde de verhalen op interviews met mensen die de oorlog als kind meemaakten.

Kinderen met een ster  | 3+| (€ 15,99)

 

 

 

Jawlensky - Haar ogen

Jawlensky – Haar ogen

Illustratrice Sylvia Weve heeft voor haar oeuvre de Max Velthuijsprijs 2019 gewonnen. In 2018 maakte zij samen met Bette Westera het prachtige kunstprentenboek Jawlensky – Haar ogen. Bekijk hier een fragment uit dit bijzondere boek en een eerste blik op de prachtige illustraties van Sylvia.

‘Het is een mooie symbiose, een dialoog tussen twee kunstenaars.’ – De Standaard

Jawlensky – Haar ogen | Alle leeftijden | (€ 15,99)

 

 

 

De komische avonturen van de eigenwijze Floor zijn sinds het voorjaar van 2018 ook op tv! De jeugdserie van de VPRO en NPO Zapp won ook meteen dat jaar de Cinekid Leeuw voor de Beste Nederlandse Fictieserie.

Volgens de jury is De regels van Floor ‘…een serie voor zowel kinderen als volwassenen, waar je ook na de aflevering over door kunt praten. Goed geschreven scripts, boordevol visuele vondsten en grappen. Vanaf de eerste minuut word je door de hoofdrolspeelster meegenomen in haar eigenzinnige gedachte en bizarre situaties. Wat een fantastisch acteerwerk, door haar perfecte droogkomische timing is het moeilijk om niet te lachen. (…) Een uitblinker in alle facetten, waren er maar meer zoals zij.’ Kijken dus!