Bekroonde boeken

Bekroonde kinderboeken

Er verschijnen elke week weer nieuwe pareltjes van boeken voor kinderen van alle leeftijden. Sommige krijgen niet alleen waardering van (voor)lezers, maar ook van vak- en kinderjury’s. Hieronder vind je een selectie van recent bekroonde of genomineerde boeken.

 

Ossip en de onverwachte reisEen jury van jeugdbibliothecarissen maakt jaarlijks een selectie van 10 prentenboeken met prachtige illustraties en een mooi verhaal, die ook nog eens goede aanknopingspunten hebben voor interactie met je peuter. Deze 10 prentenboeken staan centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen die worden gevierd op en in de kinderopvang, basisschool, boekwinkel en bibliotheek.

Voor de Nationale Voorleesdagen 2019 is Ossip en de onverwachte reis geselecteerd, een verrassend verhaal over ontdekken en vriendschap, van Annemarie van Haeringen.

 

 

Lydia Rood - Niemands meisje‘Dit is de Lydia Rood die in de jongerenliteratuur vreselijk wordt gemist. Met halsbrekende vaart verteld, niet weg te leggen. Fel, funky en betrokken. Waar haar collega-jongerenauteurs niet durven of kunnen komen, daar gaat zij: zinderend, opwindend, geestig, tikje voortvarend, tikje smerig. […] Meer van dit, asjeblieft.’ (5 sterren) – Sir Edmund, De Volkskrant

Wat een prachtige bespreking voor Niemands meisje in De Volkskrant. En het boek viel ook in de prijzen: het werd in België beloond met een LangZullenWeLezen-trofee in de categorie Jeugd & Young Adult.

 

 

Erna Sassen - Er is geen vorm waarin ik pas

Erna Sassen mocht de Gouden Lijst 2018 in ontvangst nemen voor haar boek Er is geen vorm waarin ik pas.

De BruutTAAL Gouden Lijst is een literaire prijs voor schrijvers van boeken voor jongeren van 12 tot en met 15 jaar. In deze levensperiode gaan jongeren vaak minder lezen. Belangrijk dus dat er mooie boeken verschijnen en dat ze onder de aandacht worden gebracht, zodat jongeren worden gestimuleerd om te blijven lezen!

Benieuwd naar het boek? Lees hier alvast de eerste hoofdstukken.

 

 

 

Annemarie van Haeringen - En toen Sheherazade en toen?

‘Alles wat zo bijzonder is aan het werk van Annemarie van Haeringen komt samen in En toen, Sheherazade, en toen? ’ oordeelde de Penseeljury en ze beloonde het boek met een Zilveren Penseel.

En toen, Sheherazade, en toen? is een selectie uit de verhalen van Duizend-en-een-nacht, herverteld door meervoudig Zilveren Griffel-winnares Imme Dros en zeer rijk geïllustreerd door meervoudig Gouden Penseel-winnares Annemarie van Haeringen.

De feestelijk editie met halflinnen band en een mooi leeslint is het nader bekijken waard, klik vooral door naar de boekpagina met meer informatie.

 

 

Wouter Klootwijk en Enzo Peres-Labourdette - Anne, het paard en de rivier

Maar liefst tweemaal prijs voor Anne, het paard en de rivier! Het boek kreeg een Vlag en Wimpel van de Penseeljury en werd verkozen tot een van de best verzorgde boeken van 2017.

‘Voor het luttele bedrag van € 15,- schaf je een delicaat, tot in de gouden puntjes op het omslag verzorgd kinderboek aan. De tekst en de oogverblindende illustraties zijn goed in evenwicht en vormen een mooie eenheid. We zouden het helemaal niet erg vinden als al deze afwegingen de norm werden bij het maken van alle kinderboeken.’ – Jury Best Verzorgde Boeken 2017

Benieuwd naar het verhaal achter het boek? Lees hier het interview met Wouter Klootwijk en Enzo Pérès-Labourdette. Of bekijk meer informatie op de boekpagina.

 

 

Joost Swarte - En toen De Stijl

In samenwerking met het Gemeentemuseum De Haag verscheen het prachtige kunstprentenboek En toen De Stijl van Joost Swarte. NRC Handelsblad oordeelde: ‘Leuker dan dit wordt kunstgeschiedenis niet’.

Joost Swarte koos tien kunstenaars die deel uitmaakten van De Stijl of erdoor werden beïnvloed. Op paginagrote tekeningen staan vooraanstaande kunstenaars, architecten en ontwerpers van De Stijl (zoals Van Doesburg, Mondriaan en Rietveld) aan het werk in hun atelier, met daaronder een korte toelichting op hun leven, werk en opvattingen. De Penseeljury beloonde dit mooie en informatieve boek met een Vlag en Wimpel.

 

 

Saskia Halfmouw - Zaterdag

Zaterdag is niet alleen een prachtig prentenboek, het laat je ook zien wat voor leuks je allemaal kan doen op zaterdag, door alle seizoenen heen. We beginnen in de herfst op een voetbalveld waar jongens en meisjes spelen. Maar kijk, daar loopt een loslopende hond het veld op! (…) Vervolgens gaan we naar de supermarkt, waar sprookjesfiguren en cowboymeisjes rondlopen.’

De Sardes-Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen van 0 tot 6 jaar en werd in 2018 toegekend aan het vrolijke kijkboek Zaterdag van Saskia Halfmouw.

 

Zeb

 

 

Zeb. werd door recensenten al benoemd als één van de beste kinderboeken van 2018. In Zeb. lezen kinderen van 8+ het verhaal van de klas van juf Cato. Het is het verhaal van Imara, Ravi, Jayden, Katinka, Noepy, Max, Ziva, Lev, Annabelle, Meral, Wies, Ozzie en de rest. En van Ariane natuurlijk. Hadden we al verteld dat Ariane een zebra is? Het is verder niet echt belangrijk, als je dat soms dacht, maar dan weet je het gewoon. Wij zijn de klas van juf Cato.

Het boek is genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2019. Lees hier het artikel over de nominatie. 

 

Ze gaan er met je neus vandoor

Ted van Lieshout maakt met Ze gaan er met je neus vandoor een bijzondere poëziebundel waarin hij de grenzen verkent van wat er in een boek mogelijk is.

Een dichter begint aan een nieuwe bundel.
Maar al na één gedicht haakt hij af.
Waarom?
Liefdesverdriet!
Hoe moet het nu verder met het boek?
Hij krijgt hulp uit onverwachte hoek.

Ze gaan er met je neus vandoor is genomineerd voor de Grote Poëzieprijs 2019. Lees hier meer over de prijs.

 

Jawlensky - Haar ogen

Illustratrice Sylvia Weve heeft voor haar oeuvre de Max Velthuijsprijs 2019 gewonnen. In 2018 maakte zij samen met Bette Westera het prachtige kunstprentenboek Jawlensky – Haar ogen. Bekijk hier een fragment uit dit bijzondere boek en een eerste blik op de prachtige illustraties van Sylvia.

‘Het is een mooie symbiose, een dialoog tussen twee kunstenaars.’ – De Standaard

 

 

De komische avonturen van de eigenwijze Floor zijn sinds het voorjaar van 2018 ook op tv! De jeugdserie van de VPRO en NPO Zapp won ook meteen dat jaar de Cinekid Leeuw voor de Beste Nederlandse Fictieserie.

Volgens de jury is De regels van Floor ‘…een serie voor zowel kinderen als volwassenen, waar je ook na de aflevering over door kunt praten. Goed geschreven scripts, boordevol visuele vondsten en grappen. Vanaf de eerste minuut word je door de hoofdrolspeelster meegenomen in haar eigenzinnige gedachte en bizarre situaties. Wat een fantastisch acteerwerk, door haar perfecte droogkomische timing is het moeilijk om niet te lachen. (…) Een uitblinker in alle facetten, waren er maar meer zoals zij.’ Kijken dus!