Vind voor elk kind het perfecte boek

Home > Artikelen > De brief voor de koning

De brief voor de koning

Lees alles over het kinderboek De brief voor de koning van Tonke Dragt en de hierop gebaseerde Netflix-serie The Letter for the King. Op deze pagina delen we de officiële trailer en het interview van Matthijs van Nieuwkerk met de schrijfster in De Wereld Draait Door. Bekijk ook de speciale uitgave van het boek met filmbeeld en een persoonlijke brief van de schrijfster, nu voor maar € 15,-.

  • De brief voor de koning is het eerste Nederlandstalige boek dat is verfilmd door Netflix als The Letter for the King
  • Verschenen in 30 talen
  • Bekroond met de Griffel der Griffels voor het mooiste boek aller tijden

 

The Letter for the King - Tonke Dragt

The Letter for the King

Koop nu voor € 15,- deze speciale uitgave van het boek met filmbeeld en een persoonlijke brief van Tonke Dragt aan haar lezers.

Tiuri is bijna ridder. Nog één nacht scheidt hem van de ridderslag. Deze laatste nacht moet hij in afzondering en absolute stilte doorbrengen. Juist dan klinkt er een schreeuw om hulp. Als Tiuri antwoordt, wordt hij geen ridder. Maar het gaat om leven en dood…

Tiuri opent de deur. De nachtelijke bezoeker stelt hem een vraag die zijn leven zal veranderen. Hij moet een geheime brief bezorgen aan de koning aan de andere kant van de bergen – een brief die het lot van het hele koninkrijk zal bepalen. Tiuri moet alles achterlaten: zijn thuis, zijn dromen – voor een opdracht  die hem zijn leven kan kosten.

 

Koop het boek online

 

‘Briljant, buitengewoon.’ – The Times

‘Prachtig geconstrueerd, aangrijpend, betoverend en levensecht.’ – The Guardian

‘Een echte pageturner.’ – The Sunday Times

‘Een verhaal dat je hart sneller laat kloppen…  pakt je in vanaf de eerste pagina.’ – Metro

De internationale pers over 'De brief voor de koning'

Interview met Tonke Dragt in DWDD

 

Tonke Dragt en Matthijs van Nieuwkerk

Klik hier om het bijzondere item in De Wereld Draait Door terug te kijken! Een prachtig interview met schrijfster Tonke Dragt over haar leven, haar boeken en natuurlijk de Netflix-serie The Letter for the King.

  • De brief voor de koning heeft het eeuwige leven. Ieder wil dit blijven lezen.’ – Matthijs van Nieuwkerk
  • ‘Zij is de grote één van de Nederlandse literatuur’ – Paulien Cornelisse
  • ‘Dit boek maakte zo’n indruk.’ – Gijs Scholten van Aschat
Tonke Dragt

© Mark Sassen

Over Tonke Dragt

Tonke Dragt werd geboren in 1930 in Indonesië. Toen ze twaalf was, brak er oorlog uit en moest haar familie naar een kamp. Daar schreef ze haar eerste verhalen, in het zand en op gevonden en gestolen papier. Na de oorlog verhuisde Dragt met haar familie naar Nederland. Ze werd tekenlerares op een middelbare school. Tijdens het tekenen vertelde ze haar leerlingen verhalen. ‘Ik vroeg mijn leerlingen wat zij zouden doen als er onverwacht op de deur werd geklopt en gefluisterd: “Doe open.”  Zo begon het verhaal van schildknaap Tiuri. Niet alleen mijn leerlingen voelden het. Ook ik wist bijna zeker dat dit begin veel mogelijkheden in zich had, misschien zelfs kon groeien tot een heel boek… Waarom zou je je leven wagen voor een brief waarvan je de inhoud niet kent?’

Lees meer over Tonke Dragt

De brief voor de koning

Een jonge held. Een belangrijke opdracht. Een ongelooflijk avontuur.

Tiuri is bijna ridder. Nog één nacht scheidt hem van de ridderslag. Deze laatste nacht moet hij in afzondering en absolute stilte doorbrengen. Juist dan klinkt er een schreeuw om hulp. Als Tiuri antwoordt, wordt hij geen ridder. Maar het gaat om leven en dood… Tiuri opent de deur. De nachtelijke bezoeker stelt hem een vraag die zijn leven zal veranderen. Hij moet een geheime brief bezorgen aan de koning aan de andere kant van de bergen – een brief die het lot van het hele koninkrijk zal bepalen. Tiuri moet alles achterlaten: zijn thuis, zijn dromen – voor een opdracht die hem zijn leven kan kosten.

De brief voor de koning is het eerste Nederlandstalige boek dat is verfilmd door Netflix. Het is verschenen in 30 talen.

Geheimen van het Wilde Woud (1965)

Het vervolg op het door Netflix verfilmde De brief voor de koning: Geheimen van het Wilde Woud

Een van de trouwste ridders van de koning is vermist. Het Wilde Woud, daar zou hij heen gaan, maar uit dat Woud komen velen niet terug. Toch gaat Tiuri, op zijn zwarte paard Ardanwen, juist daar naartoe. Hij vindt een duistere burcht, een geheimzinnige jonkvrouw, hij speelt een schaakspel op leven en dood… Tiuri komt oog in oog te staan met een nietsontziende vijand die een laffe aanval op de koning voorbereidt. Kan een zeventienjarige jongen het koninkrijk redden?

De goudsmid en de meesterdief

Verhalen van de tweelingbroers (1961), in 2018 opnieuw verschenen als De goudsmid en de meesterdief

Jiacomo is de helft van een tweeling. Hij lijkt als twee druppels water op zijn broer Laurenzo, maar ze verschillen als dag en nacht. Laurenzo wil graag mooie dingen maken en wordt edelsmid. Jiacomo houdt van reizen en avontuur en hij is handig genoeg om een uitstekende dief te worden. Een edelsmid en een meesterdief, die zoveel op elkaar lijken dat ze gemakkelijk verwisseld kunnen worden – er zijn veel verhalen te vertellen over hoe levens uiteengaan en weer samenkomen.

De Zevensprong (1966)

Meester Frans is de meester van groep zeven. Hij vertelt zijn leerlingen avonturen die hij zogenaamd zelf heeft beleefd. De kinderen geloven er geen woord van, maar ze luisteren vol spanning. Op een dag kan Frans niets verzinnen. Daarom zegt hij dat hij wacht op een brief met een opdracht. En ’s avonds, met een bliksemflits en een donderslag, komt die brief binnenwaaien! Is het een grap van de kinderen?

Torenhoog en mijlen breed (1969)

Waar wouden zijn als vuur zo heet, torenhoog en mijlen breed… Deze versregels van R.L. Stevenson inspireerden Tonke Dragt tot het schrijven van een avontuur op Venus. Torenhoog en mijlen breed verscheen in 1969, toen de eerste mens voet op de maan zette. Alle andere planeten waren nog een mysterie. Nu zegt ze erover: ‘Het boek is zo actueel. De hoofdpersoon gaat naar een andere planeet om daar wouden te zien. Ik kwam net uit Java toen ik dit boek bedacht. De Javaanse tijger was al uitgestorven. Ook met de bossen ging het slecht. In de woeste natuur van Indië zag ik dat veel beter aankomen. Aanvankelijk ging ik schrijven als waarschuwing. Het begon met de wouden, gaandeweg werd het echter een verhaal over gedachtelezen. Het boek groeide terwijl ik schreef. Zo weet je nooit waar je aan begint.’

De torens van februari (1973)

Ik vroeg: ‘Welke dag is het vandaag?’
‘Dertig februari,’ zei de oude man.
Plotseling zag ik de zee… Zee, strand, schelpen, voetsporen in het zand…
Hoe kom ik hier? Wat doe ik hier? Ik weet niet wie ik ben…

Dit zijn regels uit een dagboek. De schrijver ervan is zijn geheugen kwijtgeraakt, al roepen enkele dingen vage herinneringen op: Ik zag de torens, grote blokken… bijna lichtend tegen de sombere lucht. Ik ken die torens, ik ken ze. Maar alleen een woord kwam in me op en dat woord hoorde bij de torens: februari.

De jongen die dit dagboek bijhoudt, gaat op zoek naar zijn vergeten verleden. Een ontdekkingsreis in een vreemde wereld waar alles nieuw is. Of lijkt dat maar zo? Wie kan hij vertrouwen? En zal hij vinden wat hij zoekt?

Ogen van tijgers (1982)

Jock keek naar buiten. Sterren zag hij niet, wel de duizenden lichten en lichtjes van de stad. Sommige knipoogden vriendelijk, andere staarden hem onverschillig aan. Als ogen.

Overal waar Jock Martijn kijkt, ziet hij steen en hoge gebouwen. Alle natuur is verdwenen. Hij verlangt naar regen, naar wouden, naar tijgers… maar die zijn er niet meer, op Aarde. Wél zijn overal beeldschermen, systemen die alles registreren, en huisrobots die voor je zorgen. Wanneer Jock vermoedt dat zijn eigen robot hem bespioneert, kan hij niemand meer vertrouwen. Wat moet je doen als je je niet thuis voelt in een wereld waarin iedereen alles van je weet – misschien zelfs je gedachten?

Als de sterren zingen - Tonke DragtOver het werk van Tonke Dragt

Tonke Dragt creëert haar eigen werelden, waarin eigenzinnige figuren rondlopen… Deze werelden strekken zich uit van middeleeuws ridderepos tot toekomstverhaal, van avontuurlijk sprookje tot eigentijds raadselverhaal.

De verhalen van Tonke Dragt spelen zich vaak af in een niet goed te duiden verleden of juist in de toekomst. Tonke weet heel veel van legendes, mythes en sagen. In haar boeken komen daar dan ook regelmatig elementen van terug.

Wanneer Dragt aan een boek begint heeft ze meestal een begin en een eind; de invulling van het verhaal komt vanzelf wanneer ze het schrijft. Soms krijgt een verhaal een heel ander einde dan ze van plan was.

Een terugkerend thema in Dragts boeken is de zoektocht van de hoofdpersoon naar zichzelf en naar hun plaats in de wereld. Ze laat haar hoofdpersonen vaak iets doen wat ze niet mogen van hun omgeving, maar wel nodig hebben om verder te komen in hun leven of om iets over zichzelf te leren.