Op zoek naar Tom in het oude Egypte - Fatti Burke

Geschiedenis

Geschiedenis neemt je mee naar andere werelden. Kinderboekenschrijvers weten precies hoe ze al die belangrijke en meeslepende gebeurtenissen zo opschrijven dat kinderen en jongeren geboeid en ademloos blijven lezen, keer op keer.

Heb je een kind dat graag ridder had willen zijn, of gek is op dino’s? Zoek je voor een niet zo gretige lezer een grappige graphic novel waar ook nog informatie over de oudheid in is verwerkt? Hebben kinderen interesse in de verhalen van leeftijdsgenoten in Tweede Wereldoorlog? Of ben je als leerkracht op zoek naar spannende verhalen bij de onderwerpen van de canon, om voor te lezen in de klas? Grappig, leerzaam, indrukwekkend… kinderboeken over geschiedenis zijn er in alle soorten en over uiteenlopende onderwerpen.

Op deze pagina

Boekentips per groep

Groep 1: Op zoek naar Tom bij de Romeinen

Groep 1: Op zoek naar Tom bij de Romeinen

Fatti Burke

Dit boek staat vol prachtige zoekplaten waarop je kunt zien hoe de Romeinen leefden. Hoe zag een Romeinse villa eruit? Hoe vierden de Romeinen feest? En wat gebeurde er allemaal in het Colosseum? Ga op zoek naar Tom en Toby, een Romein op het toilet, een ontsnappende gladiator... en ga zo maar door!
Een boek gemaakt in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Groep 2: Dit is jouw verhaal

Groep 2: Dit is jouw verhaal

Philip Bunting

Dacht je dat jouw verhaal begon bij je geboorte? Nee hoor! Het begon met een oerknal. Een nieuwe planeet. En het eerste wezentje op aarde: jouw bet-over-over-keer-miljoen-biljoen-triljoen-oma.
Dit is jouw verhaal is de evolutie beschreven in een notendop, voor kinderen vanaf 5 jaar. Grappig en leerzaam, origineel getekend en geschreven door Philip Bunting. Een groot(s) verhaal in prentenboekvorm om steeds opnieuw te lezen.

Groep 3: Vandaag ben ik ridder!

Groep 3: Vandaag ben ik ridder!

Lekker dikke verhalenbundel met meer dan 30 verhalen over ridders. Over de hete helm van ridder Kees. Over ridder Flip die altijd de beste wil zijn. En over ridder Bas die een plas moet. En dat is niet makkelijk, met een harnas aan!

Vandaag ben ik ridder!
Wil jij dat ook?
Of ben je liever een prinses?
Een ridder is dapper.
Een prinses is lief.
Is dat echt?
Of lijkt het maar zo?
Het kan ook heel anders ...

Groep 4: Verboden te vliegen

Groep 4: Verboden te vliegen

Martine Letterie & Rick de Haas
Elke dag zorgt Fietje samen met haar broer voor de duiven in het duivenhok. ‘Dan wennen de duiven aan jou, voor als ik er een keer niet ben,’ heeft Marius gezegd toen hij haar de eerste keer liet helpen. Maar waarom zou hij er een keer niet zijn? Hij is er immers altijd?
Het is oorlog. De Duitsers nemen alles in beslag. Huizen, fietsen, radio’s... en duiven. Want duiven kunnen boodschappen overbrengen aan de vijand. Fietje moet een list bedenken om de duiven te redden. Gelukkig weet Fietje zeker dat ze de duiven kan verstaan, en zij haar. Vanuit een verrassend perspectief brengt Martine Letterie de Tweede Wereldoorlog tot leven voor jonge kinderen, zoals ze dat eerder zo prachtig gedaan heeft in het met een Zilveren Griffel bekroonde Kinderen met een ster.
Met fullcolourillustraties van Rick de Haas.
Groep 5: De zee kwam door de brievenbus

Groep 5: De zee kwam door de brievenbus

Selma Noort

Midden in de nacht maakt mama Liesje en haar zus wakker. Het is ijskoud en het stormt. ‘Snel, kleed je aan!’ zegt mama. ‘De zee komt. De dijk is kapot.’

Liesje moet helpen om spulletjes naar boven te brengen. Waarom eigenlijk? Denken papa en mama soms dat de zee naar binnen zal komen?

Liesje vertelde hoe zij als klein meisje de watersnoodramp meemaakte. Selma Noort schreef haar verhaal op in dit boek.

Bekroond met een Vlag-en-Wimpel en de Thea Beckmanprijs voor het beste historische jeugdboek.

Groep 6: Buiten is het oorlog

Groep 6: Buiten is het oorlog

Janny van der Molen & Martijn van der Linden

Iedereen kent het aangrijpende verhaal van Anne Frank. Miljoenen jongeren en volwassenen lazen en lezen haar dagboek. Ook jongere kinderen horen thuis of op school over Anne, de jodenvervolging en de Tweede Wereldoorlog.
Janny van der Molen beschrijft het leven van Anne Frank voor kinderen aan de hand van tien thema’s. En van de zorgeloze beginjaren tot aan het intens verdrietige einde. Een zorgvuldige beschrijving die door de samenwerking met de Anne Frank Stichting inhoudelijk zo dicht mogelijk bij de historische bronnen en feiten blijft.
Een indrukwekkend (voor)leesboek.

Met illustraties van Martijn van der Linden en foto’s uit de albums van de familie Frank.

Groep 7: Over vroeger en nu

Groep 7: Over vroeger en nu

Janny van der Molen, Agave Kruijssen, Martine Letterie & Els van Egeraat

In vijftig spannende verhalen neemt dit boek de lezer mee naar de belangrijkste gebeurtenissen uit onze Nederlandse geschiedenis. De canon werd in 2020 herzien, en de verhalen uit Over vroeger en nu sluiten daar dus bij aan. Het zijn verhalen over de watersnoodramp en de hunebedden, maar ook bijvoorbeeld over Anton de Kom en de Oranje Leeuwinnen, die in de herziende editie zijn toegevoegd. Dit prachtig in kleur geïllustreerde boek is een aanwinst voor elke schoolbibliotheek, of natuurlijk gewoon lekker voor op eigen boekenplank thuis.

Groep 8: Het lied van de vreemdeling

Groep 8: Het lied van de vreemdeling

Linda Dielemans

De aarde beeft. De bomen schudden. Ik wankel.
Dieporanje vlammen schieten bulderend omhoog. Wolken blokkeren de zon. Met een dreun komt er een zwarte, rokende steenbrok naast mijn voeten neer.
Une is daar ergens. Helemaal alleen. Ze kan verdwalen, stikken, verpletterd worden door een rotsblok. Ik moet kiezen.

41.000 jaar geleden. Une is een neanderthalermeisje. Nano komt uit een stam van moderne mensen, op zoek naar een nieuwe plek om te wonen. Ze zien er anders uit, spreken een andere taal, hebben andere gewoonten en gebruiken. Kunnen twee stammen die zo van elkaar verschillen samenleven? Maar wanneer de vulkaan uitbarst, gloeiend hete lava spuugt en de aarde beeft, is het enige wat telt: overleven.

Uitgelicht

Op zoek naar Tom in het oude Egypte

Op zoek naar Tom in het oude Egypte

Fatti Burke

Spelen, lezen en leren tegelijkertijd. Het kan met dit heerlijke zoekboek. Zoekboeken zijn super om de taalontwikkeling van jonge kinderen te stimuleren (je kunt praten over wat je ziet, telt en speurt) en met dit heerlijke XL-prentenboek kom je tegelijkertijd ook nog eens álles over Egyptenaren te weten: over mummies, farao’s, piramides en nog veel meer. En ondertussen wacht ook de belangrijke taak om Tom en zijn kat Toby te vinden te midden van alle weetjes en tekeningen!

Oerstoer

Oerstoer

Tialda Hoogeveen & Roland Sillem

Alles wat je wil weten over stoere dieren uit de prehistorie – zoals mammoeten en sabeltandtijgers – vind je in Oerstoer, een non-fictieboek dat wegleest als een lekker leesboek. Duik onder een warme, knusse deken en waan je in de ruige landschappen uit de oertijd. Ontdek waarom de ene diersoort wel en de andere niet overleefde en kom erachter hoe wij mensen destijds leefden. Een aantal hoofdstukken gaat over klimaatverandering.

Oorlog in inkt

Oorlog in inkt

Suzanne Wouda & Annemarie van den Brink

Vaak komen verhalen uit de Tweede Wereldoorlog het meest binnen als ze verteld worden door iemand die het allemaal zelf heeft meegemaakt. Kinderen nemen meestal ook het snelst iets aan van leeftijdsgenoten. In Oorlog in inkt komen die twee dingen samen: het zijn verhalen gebaseerd op echte dagboeken van kinderen en jongeren tijdens de oorlog. Hoe was het om te vluchten en te schuilen als er bommen werden geworpen? Om altijd honger te hebben? De kinderen uit Oorlog in inkt vertellen er alles over.

Schaduw van de leeuw

Schaduw van de leeuw

Linda Dielemans

Voel de zware voetstappen van de mammoeten over de ijzige vlakte dreunen. Schaduw van de leeuw neemt je 28.000 jaar mee terug de tijd in, waar hoofdpersoon Joeni verstoten wordt door haar stam en in haar eentje probeert te overleven. Haar voorspellende dromen wijzen haar de weg, kunnen die een ramp voorkomen? Linda Dielemans is naast schrijver ook archeologe en weet daarom als geen ander die prachtige en mysterieuze ijstijd tot leven te wekken.

Broederschap van de bok

Broederschap van de bok

Reggie Naus

Achttiende eeuw, Limburg. De zuidelijkste provincie wordt geteisterd door een mysterieuze roversbende. Ze strijden voor meer gelijkheid tussen arm en rijk. Peter heeft zich aangesloten bij deze club, maar of dat nou zo’n goed idee was… In het heden gebeuren er vreemde dingen in Maastricht. In een kerk wordt een graffititekening met een reusachtige bokkenkop gevonden. Wat betekent het? Dit boek is niet voor tere zielen, maar voor lezers die wel van een flinke portie spanning en actie houden: Reggie Naus beschrijft onder andere de martelpraktijken die destijds gebruikelijk waren om mensen tot een bekentenis te bewegen.De afwisseling tussen heden en verleden maakt het boek razend spannend.

Duik in je eigen geschiedenis (En toen?)

De Gorgels – En toen?

De Gorgels – En toen?

Jochem Myjer & Rick de Haas

Waar kom jij vandaan? Vraag je vader en moeder en opa’s en oma’s naar hun herinneringen. En wat weten zij van hun opa’s en oma’s? Alle generaties dragen bij aan jouw geschiedenis.
Interessante weetjes, bijzondere verhalen, grappige gebeurtenissen, geheimen van vroeger…
Ga op zoek naar je eigen geschiedenis met de Gorgels. Een uniek boek om samen te lezen en met je familie in te vullen, inclusief uitklap-stamboom en met twee nieuwe verhalen over de Gorgels.

Gerelateerde artikelen

Duik in de dagboeken uit ‘Oorlog in inkt’

Op deze pagina bekijk je fragmenten uit de originele dagboeken van 'Oorlog in inkt', fotomateriaal en extra informatie over de dagboekschrijvers en hun bijzondere verhaal.

Achtergrond
Lees meer

Verhalen bij de (nieuwe) canon

In 50 spannende verhalen neemt dit boek je mee naar de belangrijkste gebeurtenissen uit onze Nederlandse geschiedenis. Een prachtig boek, voor jong en oud!

Nieuws
Lees meer