Dromen met Myron van der Velden

Dromen met Myron van der Velden

Dromen over spannende, avontuurlijke, vrolijke en soms juist hele enge dingen. We kennen het allemaal! Schrijfster Myron van der Velden schreef de spannende jeugdroman Spoorloos op de Droomplaneet. Een boek vol fantasie over de kracht van dromen. We vroegen Myron álles over fijne dromen, enge nachtmerries en natuurlijk haar spannende boek.

Over de dromer

Myron van der Velden (1988) studeerde theater-, film- en televisiewetenschap en journalistiek. Na haar studie werkte ze een tijdje als online redacteur en schreef daarnaast filmrecensies, nieuwsartikelen en columns.

Myron woonde ruim vijf jaar in Parijs, waar ze Nederlandse toeristen rondleidde op de fiets. Nu woont ze in Utrecht met haar vriend en twee katten. Als ze niet leest, kijkt ze films en series, eet ze chocola of gaat ze op reis. Ze is heel goed in dromen. Spoorloos op de Droomplaneet was haar debuut. Haar tweede boek Het geheim van de YouTube-ster is net verschenen.

Alles over Myron en Spoorloos op de Droomplaneet

In Spoorloos op de Droomplaneet ontdekt Minnie dat ze een Superdromer is. Wat is een Superdromer? En hoe weet je of je er een bent?

Iedereen kan een Superdromer zijn, zelfs als je het nog niet van jezelf weet. Als je veel droomt en je je dromen goed kunt onthouden, heb je misschien het droomtalent! Als je heel goed oefent, kun je je dromen besturen. Vliegen, het weer veranderen, een beroemdheid ontmoeten… alles kan!

De Droomplaneet is de wereld waar je naartoe gaat als je droomt. Maar Minnie ontdekt dat alles wat je droomt, echt bestaat! Dat geldt dus ook voor nachtmerries… Wat vond jij zelf de mooiste/leukste/spannendste plek op de Droomplaneet? Waar zou je zelf naartoe willen in je dromen?

De Droomplaneet is véél groter dan onze aarde: de leuke, mooie en bijzondere plekken zijn ontelbaar! Minnie ontdekt een klein stukje in het boek, maar komt wel meteen terecht op een heel bijzondere plek: het Wensenwoud. In dit bos komen al je wensen uit! Dat klinkt een stuk fijner dan het ondergrondse meer met de blauwe lichtjes in het plafond die uiteindelijk geen blauwe lichtjes blijken te zijn…

Hoe kwam je op het idee voor de Droomplaneet en Superdromers? Heb je zelf een rijk droomleven?

Ik weet elke ochtend wat ik die nacht heb gedroomd, soms wel twee of drie dromen per nacht! Vroeger droomde ik nog meer; kinderen zijn er veel beter in dan volwassenen. Maar toen ik begon met schrijven, wist ik eigenlijk nog niet dat het boek over de Droomplaneet zou gaan. Het was net alsof ik in mijn hoofd een film keek en ondertussen typte wat er gebeurde. Gelukkig weet nu iedereen de waarheid over onze dromen. De meeste mensen denken dat je hersenen de beelden uit je dromen zelf bedenken, maar dat is natuurlijk klinkklare onzin.

Wat is de meest indringende droom of nachtmerrie die je je kunt herinneren?

In de allereerste droom die ik me kan herinneren, loop ik in de regen over de stoep. Mijn voeten verdwijnen helemaal in de diepe regenplassen. En dan zie ik dat ik helemaal geen voeten meer heb – mijn benen stoppen gewoon bij mijn enkels. Iewl! Ik kon wel verder lopen, gek genoeg.

Minnie krijgt meteen nadat ze als Superdromer is ‘gecast’ een belangrijke opdracht: afreizen naar de Droomplaneet om daar vermiste kinderen op te sporen. Zou je zelf ja zeggen tegen zo’n gevaarlijke opdracht?

Ik sta altijd op de uitkijk voor een nieuw avontuur en zou de vermiste kinderen graag helpen. Ik zou ik er wel even een nachtje over moeten slapen, hoor. Zo stoer als Minnie ben ik nou ook weer niet.

Verder dromen…

Heb je ook dromen of nachtmerries die vaker terugkomen?

Nee, elke nacht droom ik iets anders. Het gebeurt me vaak dat ik niet meer weet hoe ik ergens ben beland. Dan zit ik bijvoorbeeld te kaarten met een paar kangoeroes in Australië, maar kan ik me niet meer herinneren hoe, wanneer of waarom ik daarheen ben gegaan.

Heb je tips om ’s nachts mooie dromen te krijgen?

Het kan helpen om aan iets leuks te denken, vlak voordat je gaat slapen. Probeer je eens voor te stellen hoe het zou zijn als je miljonair bent, je op een zonnige vakantie gaat of koning van de wereld wordt. Misschien neemt je droom het van je over.

Doe je in je dromen inspiratie op voor nieuwe verhalen?

Ja, soms word ik wakker met een idee in mijn hoofd. Dan moet ik het meteen opschrijven, anders vergeet ik het weer! Dat is trouwens een goede tip als je je dromen beter wilt onthouden: schrijf ze op in een dromendagboekje. Zo train je je geheugen.

Hou je zelf ook van lezen? Wat zijn je favoriete boeken?

Lezen is een vorm van reizen: met een boek kom je op de tofste plekken! Ik lees graag boeken waarin iets gebeurt wat eigenlijk niet kan. Als kind was ik fan van Roald Dahl, want zijn boeken zijn avontuurlijk, grappig en een beetje griezelig tegelijkertijd. Er moet veel fantasie in zitten, maar van tovenaars en elfjes houd ik niet. Behalve Harry Potter natuurlijk.

Wist je altijd al dat je schrijfster wilde worden?

Ja, als kind schreef ik schriftjes vol verhalen en maakte ik mijn eigen krant. Ik wilde altijd schrijfster worden, maar ballerina, actrice en banketbakker leek me ook wel leuk.

Heb je schrijftips voor kinderen die ook schrijver willen worden?

Je bent een schrijver als je schrijft. Schrijven dus! Weet je niet waar je over moet schrijven? Kijk eens naar je kamer of de mensen om je heen. Wat als je onder je bed ineens een luikje naar een andere wereld vindt? Waar rijdt de buurman elke dag naartoe? Verandert de juf in een superheld als ze niet op school is? Alles kan en alles mag. Jij bent de baas.

Spoorloos op de Droomplaneet

Spoorloos op de Droomplaneet

Myron van der Velden
‘Je hebt een bijzonder talent, Minnie Westerland. Er zijn maar een paar mensen op de wereld die zo goed kunnen dromen als jij.’

Minnie heeft haar hele leven gedacht dat ze een heel gewoon meisje is. Tot haar schoolmeester ontdekt dat ze een Superdromer is: ze kan haar dromen besturen. Hij neemt haar mee naar het Dromenlaboratorium en vertelt haar een groot geheim. Alles wat er in je dromen gebeurt, bestaat echt. Op Hypnos, de Droomplaneet.
In een razend tempo wordt Minnie voorbereid op een geheime expeditie. Twee kinderen zijn vermist op de Droomplaneet. Ze worden niet meer wakker, en niemand weet wat er gebeurt als ze niet op tijd worden gevonden. Samen met vier andere Superdromers reist Minnie naar de Droomplaneet om de verdwaalde kinderen te redden.
Onderweg blijft één vraag door Minnies hoofd spoken: als alles wat in je dromen gebeurt echt is – zijn nachtmerries dat dan ook?