Ons Kinderpanel leest: 'De boom die een wereld was'

Ons kinderpanel leest: De boom die een wereld was!

De boom die een wereld was van Yorick Goldewijk is een eigenzinnige dierenverhalen voor alle leeftijden, met schitterende illustraties van Jeska Verstegen. Het speelt zich af in en rondom een oude boom en vertelt de geheimen van de dieren die er omheen leven. Aan een tak hangt een luiaard de hele dag roerloos voor zich uit te staren. Tussen de wortels slaapt een beer. Een mier marcheert dag in dag uit dezelfde weg langs de stam. Maar wat gebeurt er als de nacht valt en niemand de luiaard meer in de gaten houdt? Waarom is de kruisspin zo mager? En Betsie, de bladluis, zo moddervet? Waarom kijken die twee snoeken in het meertje bij de boom zo chagrijnig? En die bonte boomeekhoorn – heeft die nou een horloge om?

Lees hieronder snel wat ons Kinderpanel van De boom die een wereld was vond!

 

Faylicia (9 jaar)

De boom die een wereld was gaat over een boom dat allemaal dieren in zich heen heeft. Die dieren leven in de en om de boom. De boom was erg groot, je zou er zo in kunnen verdwalen. Maar de boom zat vol met leven. Het leven van allerlei prachtige dieren!

Ik vond het een mooi verhaal omdat het over een boom ging die dieren om zich heen had. De illustraties vond ik enorm mooi en er staan ook grappige stukjes in zoals de snoeken die dromen. Ik vond het verhaal van de heelalvis erg mooi en vooral de illustratie! Ik zei hardop wauw!

Ik zou wel graag de steenuil willen zijn. Want hij kan vliegen hij is heel wijs (al dacht hij eerst dat hij dom was). Er staan veel mooie illustraties in. De steenuil, de heelalvis en het begin plaatje vind ik erg mooi!

Florence (11 jaar)

Ik vond De boom die een wereld was een magisch verhaal, omdat er bijzondere beesten in voorkomen waar je normaal niet zoveel over hoort. De schrijver heeft het ook zó geschreven dat je je heel goed in de dieren kan inleven. Wat mij is bijgebleven, is de luiaard die de hele avond aan het springen, dansen en gillen was. Dat vind ik heel erg grappig, omdat hij overdag roerloos aan een tak hangt. De mooie beschrijving over het korte leven van de eendagsvlieg heeft ook indruk gemaakt.

Het dier dat ik zou willen zijn, is de luiaard. Hij is heel erg speels maar laat dat overdag niet zien. Ik hou zelf ook van rennen en gillen in de avond. En overdag hou ik het ook graag lekker rustig. Het mooiste plaatje in het boek vind ik het plaatje op blz. 72. Hier zie je de mooie, grote oude boom in het magische maanlicht. Als je goed kijkt naar de illustratie kun je steeds meer dieren uit het boek ontdekken, prachtig!

Jolien (8 jaar)

Ik vond De boom die een wereld was een heel gezellig en leuk verhaal. Het ging over allerlei soorten dieren. Een van de verhalen die ik nog goed weet, is het verhaal van ‘de snoek’ waar een snoek droomde dat er een rots op een andere snoek ging vallen.

Er zitten hele mooie plaatjes in die passen bij het verhaal. Zo wist ik ook gelijk hoe een snoek eruitzag. Bij sommige verhalen kon je het dier niet op het plaatje zien, dat heb ik opgezocht op internet. Ik zou heel graag de maanvlinderrups willen zijn, want heeft hele mooie witte vleugels.

De illustraties vond ik enorm mooi en er staan ook grappige stukjes in zoals de snoeken die dromen. Ik vond het verhaal van de heelalvis erg mooi en vooral de illustratie! Ik zei hardop wauw! Faylicia (9)

Lena (8 jaar)

Ik vond De boom die een wereld was een heel leuk en mysterieus boek. Het is niet echt een verhaal, maar allemaal verschillende verhaaltjes over dieren. Dat vind ik er heel erg leuk aan. De gebeurtenis die me het meest is bijgebleven was de maanvlinderrups, want die was overal tevreden over. Dat vond ik bijzonder, omdat bijna niemand helemáál tevreden over zichzelf is.

Van alle dieren in het boek zou ik het liefst een luiaard willen zijn. Dan heb je nooit haast en mag je lekker blijven hangen! De mooiste illustratie vond ik het plaatje uit het verhaal van de bruine beer.

Ik zou het boek aanraden, want het is een heel mooi boek!

Otto (11 jaar)

Ik vond de titel van het boek, De boom die een wereld was, een goede samenvatting. Het zijn allemaal kleine verhalen die toch allemaal met elkaar te maken hebben en echt een wereld op zich zijn. Ik vond het hele originele verhalen. Als ik vanaf nu in een bos loop, zal ik elke boom anders bekijken!

Het verhaal over de maanvlinderrups is me het meest bijgebleven. Ik vond dit een erg mooi verhaal omdat de hoofdpersoon, de maanvlinderrups, besluit geen maandvlinder te worden terwijl al de andere maandvlinderrupsen dit wel gaan doen. De maandvlinderrupsen die hiervoor kiezen, leven daarom maar heel kort. De hoofdpersoon maandvlinderrups besluit het anders te doen en dat vind ik mooi en dapper.

De boerenzwaluw zou ik willen zijn. Omdat de boerenzwaluw in de lucht kan zweven en de wereld (en de boom) vanaf boven kan bekijken. Ook vind ik goed beschreven dat de zwaluw het fijn vindt om thuis te komen. Het mooiste plaatje vind ik het plaatje op bladzijde 44 van de beer. Alle dieren kijken vol aandacht hoe hij als grote beer uit zijn winterslaap ontwaakt en daarna besluit weer terug te gaan in zijn hol. De illustratie heeft veel mooie blauwige kleuren die de vroege ochtend laten zien.

Mauk (9 jaar)

Dit boek was heel anders dan de boeken die ik normaal lees, maar ik vond het wel heel mooi! In De boom die een wereld was lees je allemaal korte verhalen die vanuit de dieren zijn geschreven die in en om de boom heen wonen. Over sommige verhalen moet je even wat langer nadenken, ze blijven een beetje in je hoofd hangen.

Ik vond het verhaal over de maanvlinderrups heel mooi, omdat zij ervoor kiest om zichzelf te zijn en te blijven. Het verhaal over Betsie de bladluis was juist weer erg grappig. Als ik een van de dieren uit het boek voor één dag (en nacht) mocht zijn, koos ik voor de luiaard: overdag alles lekker traag doen maar zodra het donker is lekker gek doen en gillen. Dat lijkt me wel grappig.

In het boek staan ook mooie tekeningen. Ik vind de tekening van de steenuil het mooist, maar dat komt ook omdat dat een van mijn lievelingsdieren is.

Alana

De verhalen in De boom die een wereld was zijn gek en ook grappig. De voorkant leek me niet heel leuk, maar al na het eerste verhaal vond ik het boek wel erg leuk. Het leukste verhaal vond ik de snoek en de andere snoek. De een is verliefd, de ander niet. Allebei willen ze dat er een grote steen uit de hemel komt vallen, maar ik denk niet dat dat gaat gebeuren.

Ik zou graag de steenuil willen zijn. Dan zou ik overdag slapen en ’s nachts wakker zijn, dat lijkt me echt cool! Ook het plaatje van de steenuil vond ik het mooist. Een uil die versteend, of een steen die eigenlijk een uil is. Wie weet, ik ben er nog niet achter.

Dit was het leukste boek van de wereld! Het is super tof en zit vol grappige verhaaltjes. Ik wil het boek nog een ontelbaar keer lezen, dus we zijn het alweer opnieuw aan het lezen. Jep (7)

Teun (9 jaar)

Ik vond De boom die een wereld was een leuk verhaal, omdat er enge plaatjes bij het verhaal staan. De leukste scene vond ik dat er een luiaard in het water was gesprongen. Ik vond dat een grappig stuk in het boek. En als ik zelf een dier zou zijn, zou ik het liefst een luiaard zijn, omdat die lekker in de bomen kan klimmen en daarin kan hangen.

De mooiste illustratie vond ik die op bladzijde 31. Die vond ik erg spannend, maar was ook erg mooi getekend. Ook die op bladzijde 41 was mooi, omdat je hier een huis en een boom ziet. Het lijkt wel of het vogeltje in het huis zit.

Linde (8 jaar)

De boom die een wereld was is een boek met allemaal verhalen over dieren waar ook vaak wat geks mee is op het eind. De gekste vond ik het verhaal van de boomeekhoorn, maar ik verklap nog niet wat er was! Ik hou erg van verhalen over dieren, dus ik vond dit een leuk boek. En er zijn nog heel veel dieren waar nog geen verhaal over is, zoals bijvoorbeeld de cavia, dus er kan best nog een boek komen. Dat zou ik heel leuk vinden!

Er staan ook heel veel mooie plaatjes in het boek. De steenuil vond ik heel mooi, ook al kijkt hij wel een beetje boos. En de allermooiste vond ik de afbeelding van de heelalvis, van allemaal sterren.

Taylor (8 jaar)

Ik mocht De boom die een wereld was lezen en wat vond ik het mooi. Het eerste wat ik riep toen hij uit was, was wanneer komt er een tweede deel, mama?

Ik kon helemaal wegdromen bij de verhalen van dit boek. In ieder hoofdstuk kreeg je mee wat er in de hoofden omgaat van de dieren die in of rond om deze boom leven. De luiaard die ‘s nachts heel actief bleek te zijn vond ik het grappigste. Maar ook vond ik dat de gewone pad gelijk had en hij net zo goed een bijzondere pad kon zijn net als het bijzondere vogelbekdier. De eendagsvlieg vond ik heel zielig.

Bij elk hoofdstuk kwam er een gevoel bij me los dat herkenbaar is. Ik hoop echt dat er een vervolg komt van dit boek over weer andere dieren en wat er in hun hoofden omgaat. Ik zal het meteen willen lezen.

Jorn (6 jaar)

Mama las het boek voor mij voor. Het gaat over verschillende dieren die in en om een boom wonen. Steeds wordt er door een ander dier verteld. Het zijn fijne korte hoofdstukken. Het verhaal over de maanvlinderrups vond ik het mooiste. ik vind vlinders mooie dieren.

Jep (7 jaar)

Dit was het leukste boek van de wereld! Het is super tof en zit vol grappige verhaaltjes. Ik wil het boek nog een ontelbaar keer lezen, dus we zijn het alweer opnieuw aan het lezen. Ik heb geleerd over de maanvlinderups, de kruisspin en de eendagsvlieg. De rolpissebed vond ik het leukste karakter en het verhaal van de luiaard het leukste.

Ik vond het verhaal heel leuk, omdat het hele leuke dieren waren die ze verzonnen hadden. Het was grappig dat de boom en de steen ook konden praten. De gebeurtenis die me het meest is bijgebleven, is dat de tijd van de eendagsvlieg zo snel ging. Als ik zelf een dier was, zou ik de panterkameleon willen zijn, omdat hij alle kleuren van de regenboog kan worden en een hele lange snelle tong heeft.

Saar (6 jaar)

Ik vond het boek leuk, omdat het gewoon leuk en grappig was en een mooi boek is. Als ik een dier zou kunnen zijn, zou ik het liefst een lieveheersbeestje zijn, omdat die lief zijn en kunnen vliegen. De mooiste tekeningen in het boek vond ik die met roze erin.

Tessel (10 jaar)

Ik vind De boom die een wereld was een leuk boek omdat het mooie verhalen zijn, ik raad het aan tot 8 jaar want daarna is het iets te makkelijk. Het is ook leuk om uit voorgelezen te worden. Het zijn allemaal verschillende verhaaltjes van dieren. Die dieren zijn allemaal verschillend van elkaar. En er van alles kan gebeuren in de natuur.

Welk dier zal ik nou zijn? Ik heb echt geen idee… Maar als ik moet kiezen, dan kies ik voor de heelalvis. Die is echt heel mooi. Het boek heeft mooie tekeningen.

De boom die een wereld was - Yorick Goldewijk

De boom die een wereld was - Yorick Goldewijk & Jeska Verstegen
Hardcover:
18,99

De boom die een wereld was

Yorick Goldewijk & Jeska Verstegen

De boom is oud en stil. Aan een tak hangt een luiaard de hele dag roerloos voor zich uit te staren. Tussen de wortels slaapt  een beer. Een mier marcheert dag in dag uit dezelfde weg langs de stam. Maar wat gebeurt er als de nacht valt en niemand de luiaard meer in de gaten houdt? Waarom is de kruisspin zo mager? En Betsie, de bladluis, zo moddervet? Waarom kijken die twee snoeken in het meertje bij de boom zo chagrijnig? En die bonte boomeekhoorn – heeft die nou een horloge om?


Yorick Goldewijk maakt de lezer deelgenoot van de geheimen van deze dieren, hun gedachten en eigenaardigheden, en brengt alles heel knap met elkaar in verbinding. Jeska Verstegen maakte bij elk verhaal een prachtige, dromerige tekening, waarmee ze de sfeer van het boek perfect weet te vangen.

De boom is oud en stil. Aan een tak hangt een luiaard de hele dag roerloos voor zich uit te staren. Tussen de wortels slaapt  een beer. Een mier marcheert dag in dag uit dezelfde weg langs de stam. Maar wat gebeurt er als de nacht valt en niemand de luiaard meer in de gaten houdt? Waarom is de kruisspin zo mager? En Betsie, de bladluis, zo moddervet? Waarom kijken die twee snoeken in het meertje bij de boom zo chagrijnig? En die bonte boomeekhoorn – heeft die nou een horloge om?


Yorick Goldewijk maakt de lezer deelgenoot van de geheimen van deze dieren, hun gedachten en eigenaardigheden, en brengt alles heel knap met elkaar in verbinding. Jeska Verstegen maakte bij elk verhaal een prachtige, dromerige tekening, waarmee ze de sfeer van het boek perfect weet te vangen.

Lees meer

Lees ook deze kinderpanel-recensies!

Ons Kinderpanel leest ‘Sherlock Honds’

Ons kinderpanel las 'Sherlock Honds en het masker van de farao', het tweede deel van een supergrappige detective boordevol interactieve puzzels!

Kinderpanel
Lees meer

Ons Kinderpanel leest ‘Tien minuten verhaaltjes’

De boeken uit de serie "Tien minuten verhaaltjes…" bevatten grappige en korte verhalen voor kinderen om zelf te lezen. Ideaal voor het slapengaan of gewoon voor even tussendoor!

Kinderpanel
Lees meer