Wat zou je doen met een miljoen?

Wat zou je doen met een miljoen?

We denken allemaal wel eens na over wat we zouden doen als we de loterij winnen. Een villa met een zwembad in de tuin, je eigen pretpark, een privébioscoop, een gigantische game room. Er is genoeg te bedenken.

Je kunt het geld allemaal voor jezelf houden of juist met iedereen om je heen delen. Misschien wil je het zelfs wel aan helemaal niemand vertellen. Wat zou jij doen?

Deze dilemma’s komen allemaal aan bod in Miljonairskind. Ella, Amber en Fenna uit ons Kinderpanel hebben het boek gelezen. En wie kan beter de schrijfster interviewen dan deze drie lezers? Ze hebben de leukste vragen bedacht voor Ilona de Lange!

 

Wat houdt het kinderpanel in?

Kinderboeken.nl heeft een eigen kinderpanel. Dit panel bestaat uit 100 kinderen tussen de 6 en 12 jaar, meiden én jongens. Ze komen uit heel Nederland: van Maastricht tot Leeuwarden en van Breda tot Amsterdam. De panelleden lezen en beoordelen manuscripten van boeken die nog uitgegeven moeten worden, ze mogen hun meningen geven over onderwerpen van (nieuwe) boeken, omslagen, illustraties en nog veel meer! Ook denken ze mee over hoe er meer kinderen aan het lezen kunnen worden gezet. Lees hier meer over het Kinderpanel.

Ons kinderpanel interviewt Ilona de Lange over ‘Miljonairskind’

Onlangs verscheen het debuut van Ilona de Lange, Miljonairskind, een spannend avontuur over een jongen wiens ouders de loterij winnen maar dit angstvallig geheim houden. Daarom bouwen ze een superluxe villa onder hun rijtjeshuis Zilver mag het aan niemand vertellen, zelfs niet aan zijn beste vriend. Op een dag kan hij het toch echt niet meer voor zich houden…Het boek werd door ons kinderpanel verslonden! Naar aanleiding hiervan hebben drie lezers een aantal vragen voor de schrijfster bedacht. Ella (9), Amber (11) en Fenna (10) vragen Ilona het hemd van het lijf.
Ella (9 jaar): Hoe kwam je op het idee voor het boek?

Tijdens een gezellig avondje op de bank met mijn man en kinderen zagen we de reclame van een grote loterij voorbijkomen. We fantaseerden wat wij met zo’n grote prijs zouden doen. Een nieuwe auto, een groot huis, een eigen paard en misschien wel een verre vakantie, riepen zij. Ik ben wat meer een piekeraar en dacht vooral aan de nadelen, zoals het risico dat mensen je willen bestelen of oplichten. Tenzij… je het geheimhoudt! Op dat moment plopte het idee voor het onderhuis in mijn hoofd, als plek om van je geld te kunnen genieten zonder dat mensen te weten komen dat je zo rijk bent. Ik wist meteen dat daar een leuk verhaal in zat!

Ik vind het zwemparadijs van Zilver het gaafst. Welke ruimte van Zilver in het onderhuis vind jij het leukst?

Ik vind het zwembad ook erg leuk, het lijkt me heerlijk om ’s ochtends mijn bed uit te rollen en direct in een zwembad te plonzen. Maar net als Zilvers vader is mijn favoriete ruimte de bibliotheek met ontelbaar veel boeken en een geheime draaideur. Zo’n ruimte zou ik best thuis willen hebben!

Heb je zelf wel eens wat gewonnen in een loterij?

Helaas, ik heb nooit een grote prijs gewonnen in de loterij, was het maar waar! En als het wel zo was, zou ik het trouwens ook niet vertellen denk ik…

Wat zou je doen als je zoveel geld zou winnen als de ouders van Zilver?

Ik zou minder gaan werken, zodat ik meer tijd heb om te schrijven. Verder zou ik wel een mooie reis willen maken en mijn vrienden en familie blij maken met mooie cadeaus. Een echt onderhuis lijkt me niets, ik zou me een hoedje vervelen in mijn uppie in zo’n grote villa.

Amber (11 jaar): Is dit je eerste boek? En komen er nog meer boeken?

Miljonairskind is mijn eerste echte boek. Hiervoor schreef ik wel van alles, zoals korte verhalen voor grote mensen. Een paar van die verhalen zijn in bundels gepubliceerd, maar ik had nog nooit een heel boek geschreven. Als het aan mij ligt komen er zeker nog meer boeken! Ik denk dat Zilver en Lennon nog veel meer avonturen te beleven hebben en er zitten nog wel honderd andere verhalen in mijn hoofd.

Zou je zelf de tekeningen willen maken voor je boeken?

Als ik fantastisch kon tekenen zou ik dat best willen. Maar helaas, mijn talent ligt meer bij schrijven. Ik ben daarom heel blij dat we Micky Dirkzwager hebben gevonden om Miljonairskind te illustreren. De illustraties van Micky brengen Miljonairskind echt tot leven en dat vind ik echt heel erg knap van haar. Grappig is dat de situaties of personages die ze tekent heel anders zijn dan hoe ik ze had voorgesteld, maar toch klopt het helemaal!

Welk soort boeken lees jij graag zelf? En van welke schrijver?

Ik lees graag heel verschillende boeken, de ene keer een dik en ingewikkeld boek, de andere keer iets luchtigs of juist iets heel engs. De boeken van Roald Dahl vind ik magisch.

Zou je altijd blijven werken naast het schrijven of zou je ook alleen maar boeken willen schrijven?

Wat meer tijd om boeken te schrijven zou heel welkom zijn. Het gaat nu niet zo snel als ik zou willen doordat mijn baan en mijn gezin ook veel tijd kosten. Toch merk ik dat ik tijdens het werk van alles meemaak en leuke gesprekken heb met collega’s, wat ook weer inspiratie oplevert. Dus of ik helemaal zou willen stoppen weet ik niet. Voorlopig is het in ieder geval nog niet aan de orde!

Op welke plek schrijf je het liefst?

Ik schrijf het liefst thuis aan de keukentafel of in een café. Als het doodstil is om mij heen, raak ik snel afgeleid en verveeld. Daarom werk ik graag op een plek waar wat geroezemoes is.

Fenna (9 jaar): Herken je jezelf in de hoofdpersoon?

Een beetje wel. Ja. Zilver heeft zeker een aantal eigenschappen die ik ook heb. Maar ik ben lang niet zo dapper als Zilver!

Hoe kom je aan al die smoesjes die in het boek voorkomen?

Wat een leuke vraag! Ik heb thuis twee kinderen in de leeftijd van Zilver en Lennon, en veel inspiratie voor de gebeurtenissen en dialogen in het boek pluk ik uit echte situaties. Dan kan het zomaar een tijdje sudderen in mijn hoofd en in een hele andere vorm in een verhaal terechtkomen. Ik noem mijn gezin ook weleens ‘de denktank’, omdat iedereen meedenkt en actief ideeën aandraagt voor mijn verhalen. Als ik ergens vastloop, een grap of een bepaald woord nodig heb, is er altijd wel iemand die iets zegt of een idee oppert waarmee ik weer verder kan.

Wat is je lievelingsgenre om over te schrijven?

Oei, dat vind ik lastig om te kiezen. Ik vind heel veel leuk! Het liefst schrijf ik over situaties die een beetje op de werkelijkheid lijken. Je zal mij niet zo snel iets zien schrijven over draken of ruimtewezens, maar wel over dingen die met een beetje fantasie ook in het echt zouden kunnen gebeuren. Al vind ik het wel leuk om met dat idee dan een beetje over de top te gaan. Het lijkt me trouwens ook geweldig om een keer een heel eng boek te schrijven.