Vind voor elk kind het perfecte boek

Home > Artikelen > Boeken om de winter mee door te komen

Boeken om de winter mee door te komen

Het is koud, donker en de dagen zijn kort. Dan is niets zo fijn als op de bank kruipen met warme chocolademelk en een goed boek. Daarom hebben wij een aantal prachtige, winterse boeken op een rijtje gezet voor kinderen van 2 tot 12 jaar! En natuurlijk lichten we hét cadeauboek voor de feestdagen uit, geschikt voor alle leeftijden.

Op robotjacht door een winters Europa (11+)

Op een winterdag ontvangt de twaalfjarige Alex in Engeland een mysterieus pakketje van zijn grootvader. Het is een oude tinnen robot uit Praag. ‘Deze is bijzonder,’ staat op het begeleidende briefje.

Het is het begin van een bloedstollende achtervolging die Alex en zijn grootvader dwars door door een winters Europa leidt!

Robotjacht is een spannend avontuur dat vast in de smaak valt bij liefhebbers van De grijze jager van John Flanagan. Want ook Flanagan zelf heeft van dit boek genoten: ‘Een duistere vijand, een stel enge robots, een held met heerlijke slechte eigenschappen. Ik vond het geweldig!’

Wij ook!

De ijstuin (10+)

Een moderne klassieker: De ijstuin wordt omschreven als De geheime tuin meets Frozen.

Jess is allergisch voor zonlicht. Wanneer ze naar buiten gaat, verbrandt ze meteen. Ze voelt zich eenzaam en geïsoleerd. Op een nacht gaat ze stiekem naar buiten. Ze ontdekt een mysterieuze, schitterende tuin, een plek waar ze eindelijk vrij kan zijn. Maar ze is er niet alleen… Wat fluistert daar in die onwerkelijke wereld van ijs?

Winterhuis Hotel & De geheimen van Winterhuis Hotel (10+)

Een betoverend verhaal geschreven door Ben Guterson en vertaald door Imme Dros. Het boek neemt je mee in de raadselachtige en betoverende wereld van Winterhuis Hotel, waar Elizabeth in Winterhuis Hotel (het eerste deel van de trilogie) door haar oom en tante naartoe is gestuurd tijdens de kerstvakantie. Het is een meeslepend verhaal met een familiegeheim en een verboden boek vol raadsels.

In (het los te lezen) tweede deel in de trilogie De geheimen van Winterhuis Hotel keert Elizabeth terug naar het hotel van haar grootvader. Als er wordt ingebroken, voelt Elizabeth aan alles: ze is in groot gevaar…

Soms heb je gewoon een ijsbeer nodig (8+)

‘Meneer Beer mag zich bij Paddington voegen als een van ’s werelds leukste en meest hartverwarmende literatuur-beren’, zo oordeelde The Bookbag.

Meneer Beer is een boek om verliefd op te worden. Een lief verhaal over vriendschap en familie, met frisse, grappige illustraties.

Lees dit boek en je zult zien dat we allemaal wel eens een ijsbeer nodig hebben.

Ontdekkingsreiziger en tekenaar: ontmoet Hilda! (8+)

Zin in een spannend en fantasierijk leesavontuur met een stoer meisje in de hoofdrol? Lees dan Hilda en het verborgen volk, een tof kinderboek over Hilda, die samen met haar moeder in een vallei woont vol mysterieuze wezens. Misschien herken je Hilda wel van Netflix?

Als hun huis wordt aangevallen door een stel bijdehante elfjes, wil Hilda’s moeder naar de stad verhuizen. Maar als het aan Hilda ligt, komt daar niets van in! Zal het haar lukken om op tijd vrede te sluiten met het elfenvolk?

Een fijne klassieker (7+)

Verlies jezelf in de magische avonturen van Mary Poppins. Deze nieuwe editie van de wereldberoemde klassieker is een heerlijk boek om (voor) te lezen en bij weg te dromen.

Tiny Fisscher, die veel lof ontving voor haar bewerking van Alleen op de wereld, maakte de vertaling. De sfeervolle knipkunstillustraties zijn van Geertje Aalders, bekend van Arabische sprookjes.

De kleine sneeuwman (4+)

De sneeuwman woont al zo lang hij zich kan herinneren tevreden in zijn sneeuwbolletje. Dan hoort hij op midwinteravond prachtige muziek. Er is een nieuwe bewoonster in de kamer gekomen. De sneeuwman doet een wens… en voor één keer mag hij uit zijn bol. Maar als de klok één uur slaat moet hij terug zijn, anders zal hij smelten…

De kleine sneeuwman is een boek om warm van te worden!

Een sfeervol prentenboek over de kortste dag (4+)

‘Een boek dat alles in zich heeft om een klassieker te worden’ – De Limburger

Wereldwijd wordt het licht gevierd als het symbool van eeuwig leven. Het moment waarop de we van de steeds kortere dagen weer richting de lente gaan, heeft iets hoopvols en magisch. Susan Cooper schreef hierover een prachtige vredeswens en Zilveren Palet-winnaar Carson Ellis maakte de sfeervolle prenten.

De kortste dag is een prachtig prentenboek om (voor) te lezen tijdens de kersttijd en bij de start van het nieuwe jaar.

Kikker in de kou (3+)

Op een dag wordt Kikker wakker in een heel andere wereld: als hij naar buiten kijkt, is alles wit! En koud…

De vrienden van Kikker hebben de grootste winterpret samen, maar Kikker vindt de winter vooral fijn als hij lekker warm in zijn bed ligt.

Een hartverwarmend winters prentenboek, voor koukleumen én buitenmensen.

Het mooiste prentenboek voor het slapengaan (3+)

Een ster van ver is het perfecte prentenboek om voor te lezen op de lange, donkere winteravonden. Door de betoverend mooie illustraties is het een feestje om dit boek uit de kast te pakken.

In Een ster van ver doet een kleine schatzoeker een heel bijzondere vondst: een echte ster! De twee zijn onafscheidelijk, tot de kleine ster heimwee krijgt… Maar hoe krijg je een kleine ster weer hoog de hemel in?

Een voorleesboek boordevol winterpret (2+)

Misschien is de winter wel het fijnste seizoen om voor te lezen. Terwijl het buiten sneeuwt en het binnen lekker warm is, duik je samen met je (klein)kind in Winter! Een dik voorleesboek met de leukste verhalen vol ijspret, sneeuwballen, de feestdagen en andere knusse winterse momenten.

In Winter! vind je verhalen over bekende vriendjes als Kikker, Woezel & Pip, Dikkie Dik en nijntje, maar ook gloednieuwe avonturen die speciaal voor de bundel geschreven zijn. Met elke dag een verhaal uit Winter! komen jullie de koude dagen wel door.

Hét cadeauboek voor de feestdagen (alle leeftijden)

Een bijzondere bloemlezing van 366 natuurgedichten, voor elke dag van het jaar een. Je kunt dit boek in één keer van begin tot eind uitlezen, maar je kunt ook iedere dag één gedicht lezen: elke ochtend, bijvoorbeeld, of iedere avond voordat je naar bed gaat. Een waardevol cadeauboek voor het hele gezin, boordevol illustraties in kleur, om keer op keer te bekijken.

‘Echt een prachtig, prachtig, prachtig boek.’ – Matthijs van Nieuwkerk

‘Dit is een leeftijdsloos boek. Er is echt voor iedereen wat te halen. Het is een prachtige bloemlezing geworden, dat in geen huis mag ontbreken. […] Ik weet zeker dat als mensen dit samen gaan bekijken er prachtige gesprekken ontstaan.’ – Manda Heddema, DWDD Boekenpanel