Ontsnapt-uit-het-slot
Lydia Rood

Prijzen en nominaties

  • Niemands meisje - LangZullenWeLezen-prijs VRT jeugd en young adult 2018 en genomineerd voor de Gouden Lijst 2018.
  • Opgejaagd - Genomineerd voor de Archeonprijs 2009.
  • Sprong in de leegte>/i> - Eervolle vermelding Gouden Zoen 2006.
  • Anansi's weg - Jenny Semlik IBBY-Prijs 2002 en Eervolle vermelding Gouden Zoen 2001.
  • Marietje Appelgat en haar vieze vrienden - Jeugdboekenprijs Apeldoorn 1995.
  • Een mond vol dons - Zilveren Griffel 1994.
  • Maanzaad - Vlag en Wimpel van de Griffeljury 1990.

Lydia Rood

Een duizendpoot wordt Lydia Rood genoemd, omdat ze zo veel verschillende soorten verhalen schrijft. Spannende en droevige, ernstige en grappige, lange en korte, schone en vieze, voor kleine kinderen, grote kinderen en voor volwassenen. Maar zelf zegt ze: “Hád ik maar duizend poten! Dan zou ik met schrijven misschien mijn hoofd bij kunnen houden...” Want het borrelt in haar hoofd altijd van de verhalen. Haar vader vond dat Lydia’s hoofd op een flipperkast lijkt.
En dat het borrelt en bruist, bewijzen ook de reacties op haar boeken.

De pers over het werk van Lydia Rood:
‘Lydia Rood schittert als ze het zichzelf en haar hoofdpersoon moeilijk maakt. Dan schrijft ze rauw, eerlijk en onweerstaanbaar.’ – Thomas de Veen in NRC Handelsblad

‘Waar haar collega-jongerenauteurs niet durven of kunnen komen, daar gaat zij: zinderend, opwindend, geestig. Meer van dit, alsjeblieft.’ – Pjotr van Lenteren in de Volkskrant

Lydia Rood (23 mei 1957) schrijft al zo lang ze zich kan herinneren. Schrijven leer je door veel te lezen, dus dat ging vanzelf. Na het vwo heeft Lydia Spaans gestudeerd en ze is ook journalist geweest. Haar eerste kinderboek Een geheim pad naar gisteren verscheen in 1982, maar ze heeft ook thrillers en romans geschreven. Onder de prijzen die ze kreeg is een Zilveren Griffel voor het jeugdboek Een mond vol dons.
Toen haar dochter Roosmarijn nog klein was, schreef ze ook over haar verhalen: Roosmarijn kan alles.
In 2007 schreef Lydia Rood het kinderboekenweekgeschenk: Kaloeha Dzong .
Een van haar bekendste boeken van alweer een tijdje terug is misschien wel Marietje Appelgat en haar vieze vrienden , over een meisje dat zo smerig is, dat er altijd vliegen rond haar hoofd zoemen.

Lydia houdt het meest van verhalen waaraan je zelf kunt meedoen. Schrijven, zegt ze, lijkt op spelen: je doet of je ergens anders en iemand anders bent. Heel veel plezier beleeft ze aan de serie over Drakenenland , waar alleen kinderen wonen. Veel kinderen zouden daar graag echt naartoe gaan. Daarom organiseerde Lydia ook een tijd Drakeneilandkampen – helemaal zonder volwassenen!
Lydia houdt van geschiedenis en is dan ook lid van de Schrijvers van de Ronde Tafel. Haar mooiste boek vindt ze zelf De ridders van Rosande .
Ze komt heel graag op scholen om over haar boeken te praten, en ze is ook Schoolschrijver.
De laatste jaren heeft ze veel boeken voor jongeren geschreven, zoals de bejubelde boeken Niemands meisje en Blauwtje . En recent Ontsnapt uit het slot , met een heldhaftige jonkvrouw in de hoofdrol.

Lees meer