Top 10 poëzieboeken voor kinderen

Kinderpoëzie

Wist je dat gedichten enorm leuk zijn om voor te lezen? Gedichten hebben een speels karakter en vragen niet veel tijd, aangezien ze vaak korter zijn dan normale verhalen. Door gedichten zelf te lezen of voor te lezen aan kinderen leren ze ook klanken van woorden en letters herkennen en deze van elkaar onderscheiden,.

Poëzieweek en Wereld Poëziedag

Gedurende het jaar zijn er meerdere momenten waarop poëzie in het zonnetje wordt gezet. Zo is er onder andere de Poëzieweek die jaarlijks eind januari plaatsvindt in Nederland en Vlaanderen, maar ook de Wereld Poëziedag op 21 maart en het Kinderboekenweek gedicht dat tijdens de Kinderboekenweek bekend wordt gemaakt. Dit soort momenten zijn ook voor kinderen en jongeren een mooi moment voor een (misschien wel eerste) kennismaking met poëzie. Hieronder lichten wij de mooiste poëziebundels uit, voor kinderen van 9 tot 90 jaar. Van bekende en minder bekende dichters, over kleine en grote dingen. Om samen in te verdwalen.

‘Poëzie is spelen met taal en dus hét instrument om spelen te combineren met leren. Door poëzie leer je taal te gebruiken en te beleven, leer je nuances van wat je allemaal kunt doen met taal. Poëzie is spelenderwijs omgaan met lezen. Ook als het om een ernstig gedicht gaat.’ Ted van Lieshout over het belang van poëzie voor kinderen

Bekijk andere leuke artikelen

Achtergrondverhaal bij ‘Hoe mooi wit ik ben’

Hoe mooi wit ik ben is een kinderboek over racisme dat vragen oproept juist doordat ze voor de hoofdpersonen geen vragen zijn. Het kinderboek is een tegengeluid tegen racisme. Op deze pagina plaatsen wij meer informatie over het boek en delen we lessuggesties om in de klas of thuis in gesprek te gaan over dit belangrijke onderwerp.

Achtergrond
Lees meer

Caja Cazemier vertelt over ‘Roes’

Vanaf 12 jaar gebeurt er veel in het leven van kinderen. Ze maken oneindig veel eerste keren mee en moeten voor zichzelf uitzoeken hoe zij hiermee omgaan. ‘Roes’ is daarom een herkenbaar verhaal voor veel tieners.

Interview
Lees meer

Lekker doorlezen met boekenseries

Kinderen zijn dol op boeken uit een serie! Deze boeken zijn lekker leesbaar, er zit veel vaart in en ze hebben vaak toffe plaatjes. Ontdek hier de leukste serieboeken!

Tiplijst
Lees meer

De mooiste boeken over kunst

Over kunst leer je niet alleen in een museum. Je kunt ook lekker wegdromen in een fijn prentenboek voer kunst! Als voorbereiding op het museumbezoek of juist als alternatief voor het museum. Je bent nooit te jong (of te oud) om over kunst te lezen. Van Mondriaan tot Coco Chanel en van Kandinsky tot Givenchy. Duik samen in deze plaatjes van kunstboeken en bekijk thuis alvast welke leuke activiteiten er voor kinderen zijn in een aantal musea.

Tiplijst
Lees meer