Ik wou dat ik een vogel was - Frann Preston-Gannon

Dieren & natuur

Lekker met je kinderen het bos in, schelpen en krabbetjes zoeken op het strand of plantjes in de tuin zetten. Maar je samen ook realiseren hoe kwetsbaar natuur is en kijken wat je kunt doen om haar te beschermen. De natuur is vaak een bron van inspiratie voor kinderboeken.

Dieren hebben niet alleen een hoge aaibaarheidsfactor – daarom zijn ze ook zo fijn als knuffel- ze zijn erg geschikt om emoties te laten zien op een manier die voor een peuter en kleuter herkenbaar is. Sommige dierenvriendjes in prentenboeken groeien uit tot bekende karakters, die je overal tegenkomt, als speelgoed, op behang of kinderkleertjes, op televisie of in een musical.

Er zijn boeken vol met feiten en weetjes voor nieuwsgierige kinderen. En de natuurlijk is de natuur het decor of zelfs de hoofdrolspeler in vele (voo)leesboeken

Op deze pagina

Tip lijst

De wereldse wijsheid van de mier.

De wereldse wijsheid van de mier.

Philip Bunting

Hier komt de mier! Bij het allergaafste, stoerste en tofste dier denk je misschien niet meteen aan de mier. Maar dat-ie het sterkste insect ter wereld is, ontdek je in dit grappige en leerzame prentenboek. Er zijn er wel een miljard van, en ze zijn heel belangrijk voor de aarde. Waarom dat zo is? Kom erachter in dit vrolijke en origineel vormgegeven prentenboek over het meest onderschatte wezentje op onze planeet.

Het verborgen leven van bomen voor kinderen

Het verborgen leven van bomen voor kinderen

Peter Wohlleben & Stefanie Reich

Na het lezen van dit verrassende boek is een eenvoudige boswandeling nooit meer hetzelfde! Boswachter Peter Wohlleben vertelt alles, maar dan ook alles over bomen en het bos. Wist je dat bomen met elkaar communiceren via hun wortels? En wat gebeurt er met boomschors nadat je zo’n lief en zoet hart met je naam van je verkering erin kerft? Dit informatieve boek staat boordevol kleurenfoto’s, weetjes en quizvragen. Alles wat je moet weten om te ontdekken dat bomen allesbehalve saai en gewoon zijn!

Het jaar dat de bijen kwamen

Het jaar dat de bijen kwamen

Petra Postert

Een heerlijk leesboek over de twaalfjarige Josy die plotseling een bijenvolk erft van haar opa. Ze begrijpt niet waarom juist zij voor de bijen moet zorgen, maar besluit de uitdaging aan te gaan. Gelukkig is haar vriend Mirko helemaal gek van de insecten, en leert haar opa’s vriendin haar alles over de bijzondere dieren. Als Josy’s moeder de bijen toch weg wil doen, zetten ze alles op alles om het bijenvolk te redden. Extra bijzonder: sommige stukken zijn geschreven vanuit het perspectief van de bij!

De zee kwam door de brievenbus

De zee kwam door de brievenbus

Selma Noort

Liesje maakte als meisje de watersnoodramp mee en vertelt wat er gebeurde die ene nacht in 1953. Die nacht dat het water door de brievenbus kwam en de dijken braken. De zee kwam door de brievenbus is zo’n boek dat elke schoolbibliotheek in de collectie zou moeten hebben: een informatief en tegelijkertijd aangrijpend verhaal over een belangrijke gebeurtenis in de Nederlandse geschiedenis. In een sobere en juist daarom ontroerende stijl vertelt Selma Noort Liesjes verhaal. Bekroond met de Thea Beckmanprijs voor beste historische jeugdroman.

Ik wou dat ik een vogel was

Ik wou dat ik een vogel was

Frann Preston-Gannon

Het ultieme cadeauboek voor natuurliefhebbers! In deze prachtige uitgegeven poëziebundel – illustraties in kleur, leeslint en linnen rug – staan 366 natuurgedichten voor elke dag van het jaar (inclusief schrikkeldag). In Ik wou dat ik een vogel was is eindeloos veel inspiratie te vinden om te genieten van taal en de natuur. Ideaal als aanleiding om het gesprek met kinderen te openen over het leven en al het moois wat het te bieden heeft, maar ook ‘gewoon’ voor volwassenen. Met gedichten van poëten als Rutger Kopland, Ester Naomi Perquin en Edward van de Vendel, en getipt door DWDD!