De-crèche-van-Muis_Lucy-Cousins
Lucy Cousins

Lucy Cousins

Lucy Cousins (1964, Engeland) is wereldwijd een van de bekendste kinderboekenauteurs- en illustratoren. Haar bijzondere boeken fascineren baby’s, peuters en kleuters door hun kinderlijke eenvoud, duidelijke lijnen en heldere, primaire kleuren. De aansprekende avonturen van de personages weerspiegelen de dagelijkse ervaringen die jonge kinderen elke dag opdoen. Muis doet dingen die kinderen over de hele wereld doen; hoe Muis zich kleedt en gedraagt is wereldwijd herkenbaar.
‘Ik teken vanuit het hart,’ zegt Lucy Cousins, bedenker en illustrator van Muis. ‘Ik probeer te bedenken wat kinderen leuk vinden door terug te grijpen op mijn eigen kinderlijke instincten.’
Kinderen zijn haar grootste inspiratiebron. ‘Ik krijg meer plezier en inspiratie als ik een basisschool bezoek dan welk museum dan ook.’

Werk
Lucy Cousins begon als studente met schrijven. Nadat ze een wedstrijd van de Engelse uitgeverij MacMillan had gewonnen, verscheen haar eerste boek in zwart-wit in 1988 bij diezelfde uitgeverij. Het boek werd tweede bij de MacMillan Prize (1988) en de Bologna Graphics Prize (1989). Nadat ze haar opleidingen had voltooid ging Cousins fulltime illustreren en schrijven.
Cousins wist in eerste instantie niet of ze wel dierenprentenboeken wilde maken, omdat er al zoveel goede boeken en figuren bestonden. Ze heeft dan ook lang nagedacht over haar figuur 'Muis' en lang over het prentenboeken maken. Ze liep vaak boekwinkels in om de boeken te lezen. Uiteindelijk dacht ze: 'dit ga ik ook proberen'.

Succes
Dat proberen is haar zeer succesvol vergaan. Wereldwijd heeft ze meer dan 30 miljoen boeken verkocht, die verschenen in zevenentwintig talen. Zelf is ze verbaasd over haar succes. Om te beginnen mijdt ze de pers: ze heeft nooit promotiereizen gemaakt en ze zou 'zelfs niet voor een miljoen' op de televisie willen om over haar boeken te praten. Bovendien vindt ze dat er nog veel meer hele goede prentenboeken zijn die helemaal niet succesvol zijn. Ze vindt kortom dat ze geluk heeft gehad.

Kleuren
Cousins' prenten hebben felle, vaak primaire kleuren. Ze deelt de opvatting niet dat kinderen rustig worden van pastelkleuren en wil kinderen juist stimuleren met fel kleurgebruik.
Lees meer