Coco Chanel uit Heldinnen - Janny van der Molen

(Auto)biografie & dagboeken

Als je kind meer te weten wil komen over een favoriete schrijver, schilder of sporter, is het lezen van een biografie dé manier. Er zijn bundels met korte biografieën van mensen die een belangrijke rol in de geschiedenis speelden of zich nu met hart en ziel inzetten voor een bepaald doel, zoals het milieu. Die zijn fijn als inspiratiebron voor een werkstuk of spreekbeurt.

En er zijn ook boeken met één persoon in de hoofdrol. Als je kind graag voetbalt, zal een boek over een geliefde voetballer een schot in de roos zijn. En voor kinderen die graag tekenen en schilderen zijn er inspirerende prentenboeken rond het werk van een bepaalde kunstenaar.

Op deze pagina

Vijf boekentips uitgelicht

Dromen van succes

Dromen van succes

Barbara Barend, Marlies van Cleeff & Kees de Boer

Aan de top kom je niet zomaar. Bekende sporters als Tom Dumoulin, Sven Kramer en Dafne Schippers vertellen alles over hun leven als topsporter. Journalisten Barbara Barend en Marlies van Cleeff schreven hun stoere, inspirerende en ontroerende verhalen op. Verhalen over doorzettingsvermogen en over nooit opgeven. De miniportretjes met fraaie illustraties over de grootste Nederlandse sporthelden zijn laagdrempelig om te lezen door de heldere stijl.

Niemand ziet het

Niemand ziet het

Dolf Verroen & Charlotte Dematons

In deze krachtige semi-autobiografische novelle vertelt Dolf Verroen over Victor, die al lange tijd weet dat hij op jongens valt. Hij durft er met niemand over te praten. Het is 1947, een tijd waarin homoseksualiteit nog een heel groot taboe was.

In korte hoofdstukken die soepel lezen, laat Dolf Verroen elke zin tellen. Hij gebruikt weinig woorden, maar zegt desalniettemin daarom heel veel.

Heldinnen

Heldinnen

Janny van der Molen

Janny van der Molen zet vijftig inspirerende vrouwen op een rijtje. Van mode-ontwerpster Coco Chanel tot engel op aarde Florence Nightingale. Van der Molen trekt met haar toegankelijke stijl alle lezers de portretverhalen van de heldinnen in. Ze vertelt over hun dromen, doelen en tegenslagen. Allen totaal verschillend, met één gedeelde factor: ze volgen hun hart en maken hun eigen keuzes.

Elk hoofdstuk is voorzien van een illustratie door een jonge en veelbelovende illustratrice van de kunstacademie.

Soldaten huilen niet

Soldaten huilen niet

Rindert Kromhout

Soldaten huilen niet is het eerste deel van een bijzonder historisch drieluik voor tieners en (jong)volwassenen over de kunstenaarsfamilie Bell, de familie van Virginia Woolf. Rindert Kromhout deed intensief onderzoek naar de levens van de leden van de Bloomsbury Group en hun nageslacht.

Het verhaal is geen biografie, maar gebaseerd op waargebeurde feiten en personages. Met veel liefde en genegenheid zet Kromhout het bonte gezelschap en hun dromen en gevoelens neer.

Hou van mij

Hou van mij

Ted van Lieshout

Een grote verzameling van vijfentwintig jaar poëzie door Ted van Lieshout. Zijn gedichten in Hou van mij kunnen gezien worden als een jeugdportret. De poëzie van Van Lieshout prikkelt, hij vindt zichzelf telkens opnieuw uit. Van grappige kleine gedichtjes tot experimentele poëzie waarin hij speelt met vorm en materiaal: alles staat erin. Ook de zwaardere thema’s schuwt hij niet, zoals seksualiteit en de dood.

Hou van mij vormt het oeuvre van een veelzijdig dichter, tekenaar, beeldend kunstenaar en grafisch vormgever.

Lezen over

Verhalen bij de (nieuwe) canon

In 50 spannende verhalen neemt dit boek je mee naar de belangrijkste gebeurtenissen uit onze Nederlandse geschiedenis. Een prachtig boek, voor jong en oud!

Nieuws
Lees meer