Uitslag gedichtenwedstrijd 'Een wonderprachtig dier'

Uitslag gedichtenwedstrijd ‘Een wonderprachtig dier’

Volledig overrompeld waren we, toen er door 529 deelnemers maar liefst 1030 gedichten werden ingestuurd voor de gedichtenwedstrijd voor Een wonderprachtig dier, de opvolger van Ik wou dat ik een vogel was. Poëzie is voor iedereen geschikt vinden wij, en dat jullie daar ook zo over denken, bleek wel uit alle inzendingen. Er deden juffen en meesters mee met hun schoolklassen, vaders en moeders met hun kinderen, Vlamingen en Nederlanders, beginners en gevorderden. Er werden haiku’s geschreven, rondelen, sonnetten en natuurlijk veel vrij vers. We zijn enorm onder de indruk van jullie creativiteit en taalgevoel, en vinden het heel bijzonder dat jullie met zoveel plezier in de pen zijn geklommen om de dieren op de platen van Britta Teckentrup in tekst te vereeuwigen.

Aan die meer dan duizend inzendingen vielen ons een paar dingen op. Zo waren de illustratie van de vos en de illustratie met de kippen en schapen zichtbaar populairder dan die van de hyena en het luipaard of de dieren in de sneeuw. Menig dichter bleek een voorkeur voor woordspelingen te hebben: zo ontvingen we behoorlijk wat gedichten over de bi(j)zondere bizons en walvissen die toch écht in het water leven, wat hun naam ook mag beweren. Ook zagen we bij velen van jullie terug hoe begaan jullie zijn met dieren. Er was genoeg (zelf)kritiek op de manier waarop we tegenwoordig met dieren omgaan: plofkippen en tijgers in kooien werden niet geschuwd. En terecht!

Het was onze moeilijke taak om uit al die gedichten slechts een aantal winnaars te kiezen. Daarbij hebben we naar verschillende criteria gekeken, zoals ritme, lengte, begrijpelijkheid, taalgebruik, originaliteit en aansluiting bij de illustratie. Daarnaast moet een goed gedicht je raken, iets met je doen. Het kan je in de lach laten schieten, je met iets confronteren, je verdrietig of boos maken of je juist troosten. De zeven winnaars die we hebben gekozen, slaagden er volgens ons het beste in om aan al deze punten te voldoen. Wij feliciteren: Monica Boschman, Rob Boudestein, Ine De Volder, Stevine Groenen, Mariet Lems, Benjamin Sercu en Olga van Wezel van harte en kunnen niet wachten tot hun gedichten in november in Een wonderprachtig dier staan!

Vanwege het groot aantal inzendingen hebben we besloten om als troostprijs vijf exemplaren van Ik wou dat ik een vogel was én tien exemplaren van de kalender van Ik wou dat ik een vogel was te verloten. Met alle winnaars nemen we persoonlijk contact op.

We willen iedereen hartelijk bedanken voor de deelname, en we hopen dat jullie met veel plezier blijven dichten en gedichten zullen blijven lezen.

Namens heel Uitgeverij Ploegsma,

Margot Diederix en Marlous van Mourik