Leesplezier & leesmotivatie: dit zijn de tips
Leesplezier is dé sleutel
Om te blijven lezen is een divers boekenaanbod nodig, dat aansluit bij het kind. Daarom tippen we in dit artikel de leukste boeken en handigste tips om kinderen te motiveren!
Om te blijven lezen is een divers boekenaanbod nodig, dat aansluit bij het kind. Daarom tippen we in dit artikel de leukste boeken en handigste tips om kinderen te motiveren!
6 tips om kinderen aan het lezen te krijgen (en te houden)
Laat kinderen zelf een boek kiezen, of dat nu een graphic novel is, een spannende thriller of een leuk prentenboek is. Voor iedereen is er een boek dat bij hem of haar past!
Het loont altijd om, ongeacht de leeftijd van het kind, samen naar de boekhandel of bibliotheek te gaan. Zorg voor een omgeving waarin lezen als iets positiefs en leuks wordt gezien. Geef zelf ook het goede voorbeeld en duik in een boek! Want zien lezen, doet lezen.
In navolging op de vorige tip: lees samen boeken en praat over de boeken die gelezen worden. Neem de mening en ideeën over het boek serieus. De verhalenhonger bij kinderen is groot, anders zouden ze niet zoveel tijd doorbrengen op YouTube of streamingdiensten: laat ze zien dat boeken net zo interessant zijn als Netflix. Of nog veel interessanter!
Ook auteurs reageren positief op de aanbeveling om de normen voor wat een ‘echt’ boek is te versoepelen. Zo stelt Lydia Rood (auteur van o.a. Niemands Meisje, Justins Rivaal en Avontuur op Drakeneiland) in het Algemeen Dagblad: ‘Ik vind het niet erg als kinderen laagdrempelige boeken kiezen met korte zinnen, zoals in Whatsapp of Snapchat. Het gaat om táál. Boeken zijn daar een middel voor. Daar kun je kinderen meer prikkelen, maar niet meer op de leest van vijftig jaar geleden. Als het moet, vinden kinderen het niet meer leuk.’
Veel ouders vinden het lastig als hun kind niet van lezen houdt en liever een stripboek pakt dan een ‘gewoon’ leesboek. Maar uit onderzoek blijkt dat het juist goed is om strips, graphic novels of boeken met extra veel beeld te lezen. Dit werkt drempelverlagend voor het kind en vergroot het plezier in lezen. Ook al staat er minder tekst in zo’n boek, er zitten vaak juist wel veel taalgrapjes in. Zoals in de boeken van Dog Man.
Verras een (aanstaande) ouder met een van onze boekentips voor tijdens de zwangerschap of als kraamcadeau. Want, zo lezen wij in dit artikel op Leesmonitor ‘…als ouders vanaf de geboorte dagelijks één boekje voorlezen, komen kinderen in de eerste vijf levensjaren naar schatting met bijna 300.000 extra woorden in aanraking.’ Dat is nog eens een mooie start. Bekijk hier de leukste babyboeken en kraamcadeaus! Blijf ook voorlezen als kinderen ouder zijn. Het is gezellig en goed voor hun taalontwikkeling!
Leuk om voor te lezen
Boeken voor tieners
Tips voor beginnende lezers
Series over populaire personages
Het belang van lezen
Het niveau van leesvaardigheid bepaalt hoe goed geschreven teksten geïnterpreteerd en begrepen worden. Helaas zakt het niveau van Nederlandse jongeren al jaren, zo bleek uit het PISA-onderzoek van 2019. Inmiddels is er een nieuw onderzoek gedaan door het PIRLS (Progress in International Reading Literacy Study). Ten opzichte van hun laatste meting in 2016 is de leesvaardigheid opnieuw gezakt onder Nederlandse tieners, vergeleken met andere westerse landen. Hoog tijd dus voor verandering.
Als een kind met plezier een boek heeft gelezen, zal het daarna sneller een nieuw boek oppakken. In 2020 publiceerden de Raad voor Cultuur en de Onderwijsraad hun advies ‘Lees! Een oproep tot een leesoffensief’ om jongeren vaker, met meer plezier en beter te laten lezen. Een van de belangrijkste aanbevelingen in het advies is ‘zorg voor een rijk leesaanbod’, van allerlei soorten boeken. Leesplezier zorgt dus voor meer leesmotivatie. En die leesmotivatie is uiteindelijk weer belangrijk voor de ontwikkeling van leesvaardigheid. Tegelijkertijd zorgt een goede leesvaardigheid voor meer leesplezier, omdat het simpelweg makkelijker gaat. Dus leesplezier, leesmotivatie en leesvaardigheid gaan hand in hand en ze zijn alle drie belangrijk!
Uit onderzoek van Stichting Lezen blijkt dat leerlingen in het voortgezet onderwijs duidelijk minder lezen dan leerlingen in het basisonderwijs. Slechts 16% van de leerlingen in het voortgezet onderwijs geeft aan minimaal één keer per dag te lezen. In plaats daarvan besteden jongeren tijd aan hun smartphone, Netflix, YouTube en gamen. Sociale en digitale media zijn dus een belangrijke reden waarom jongeren minder zijn gaan lezen. (Tenminste… alle teksten op de smartphone daarbuiten gelaten!). Maar wij geloven dat jongeren vaker een boek pakken als zij de juiste stimulans en motivatie krijgen. En het juiste boek natuurlijk!
Wij geloven dat er voor ieder kind een geschikt boek is. Hoe saai lezen misschien ook gevonden wordt, er is altijd een boek dat dit kan veranderen. Soms moet je er alleen wat langer naar zoeken. Bovendien maakt het niet heel veel uit wat er gelezen wordt, een kwartier per dag een folder of nieuwsartikel lezen is al voldoende om de leesvaardigheid te stimuleren. Ook graphic novels en andere stripverhalen kunnen het leesplezier vergroten, er wordt gelezen maar tegelijkertijd is er ook ontzettend veel te zien waardoor het minder saai aanvoelt. En wist je dat het lezen van strips bewezen goed is voor de leesontwikkeling? Populaire graphic novelseries zijn Dog Man en Kleine Karels Tekenclub. De regels van Floor en Miljonairskind zijn geen graphic novels, maar ze bevatten wel veel beeld waardoor ze zeer geschikt zijn voor (bijna) niet-lezers. Wel of geen illustraties, kies vooral boeken die aansluiten bij de belevingswereld van het kind, als het herkenbaar genoeg is of past bij interesses, komt het plezier vanzelf!
Lees meer interessante artikelen
Strips lezen: goed voor de leesontwikkeling!
Tegenwoordig hoor je deskundigen steeds vaker zeggen dat strips lezen goed is voor kinderen. Marion van der Meulen, lees- en schrijfdeskundige, legt uit waarom.
Makkelijk lezen boekentips
Ontdek verschillende boeken voor kinderen die moeite hebben met lezen of lezen niet leuk vinden, geselecteerd per basisschoolgroep.
Boeken lezen met dyslexie
Het ene kind leert sneller lezen dan het andere. En het leerproces gaat ook niet altijd in een even regelmatig tempo. Gaat het leren lezen en schrijven structureel niet lekker, dan kan er sprake zijn van dyslexie.
Wat is AVI en hoe wordt het AVI-niveau bepaald?
Veel kleuters kunnen al hun naam schrijven, of een aantal letters herkennen. Maar in groep drie begint het echte werk.. leren lezen. Een spannend en vaak ook leuk proces. Ontdek de leukste boeken voor beginnende lezers en lees alles over AVI.
Mis geen enkel kinderboek of nieuwtje meer en schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ontvang elke twee weken nieuws, kinderboekentips en inspiratie!
Bedankt voor je inschrijving of aangepaste voorkeuren!
Je ontvangt binnen enkele minuten een e-mail waarin we je vragen je eventuele nieuwe aanmeldingen te bevestigen.
Het is mogelijk dat deze e-mail in je map ongewenste e-mail terecht komt.