Bij de les

Bij de les: oefen rekenen, taal, spelling en lezen

Met de boekjes van de serie Bij de les oefenen kinderen basisvaardigheden als rekenen, taal, spelling en lezen. In elk werkboek staat één leerdoel centraal, waardoor kinderen heel gericht oefenen met datgene wat ze moeilijk vinden. Er zijn momenteel ruim 30 boeken ontwikkeld.

Zelfstandig oefenen met specifieke uitdagingen
Met Bij de les kunnen kinderen heel gericht oefenen met bijvoorbeeld de tafels, werkwoordspelling of breuken en procenten. Door de duidelijke instructies en tips voorin de boekjes, de uitleg en de antwoorden achterin, is Bij de les zeer geschikt om zelfstandig te werken.

Opgebouwd in moeilijkheid
Daarbij is de oefenstof van Bij de les opgebouwd in moeilijkheid. De bovenste opdrachten zijn makkelijker dan degene die volgen. Deze opbouw is hetzelfde voor het boekje zelf: de eerste pagina’s zijn makkelijker dan de pagina’s verderop.

Leerachterstanden door corona

Lockdowns, online lesgeven, overleggen via Zoom of Teams: door corona zijn dit begrippen die iedereen in het onderwijs sinds 2020 heeft leren kennen. De gevolgen zijn groot: veel leerlingen hebben instructie gemist en bleken moeite te hebben met onderwijs op afstand. Niet alle kinderen zijn bovendien in de fijne omstandigheid thuis begeleid te worden. Vooral de gevolgen voor de basisvaardigheden rekenen, lezen en spelling kunnen het schoolsucces van leerlingen op lange termijn nadelig beïnvloeden. Met deze serie oefenboeken biedt Zwijsen kinderen ondersteuning bij het wegwerken van leerachterstanden veroorzaakt door de coronapandemie. Lees hier meer over de aanpak en achtergrond.

'Het bijzondere aan Bij de les is dat er in elk boekje maar één leerdoel centraal staat. Hierdoor worden kinderen niet afgeleid en werken ze alleen aan datgene wat ze moeilijk vinden. De thema’s van de oefenboeken hebben we één op één gebaseerd op de vraag uit de markt. Veel kinderen blijken namelijk tegen dezelfde leermoeilijkheden aan te lopen.’ Neeltje van Osch, uitgever Zwijsen
‘Kinderen kunnen het helemaal zelf. Ouders die willen helpen, ondersteunen we. Zij krijgen uitleg op de eerste pagina met instructies. Ze kunnen zo precies lezen hoe ze die ondersteuning kunnen bieden. Maar de serie oefenboeken zelf zijn helemaal zo opgebouwd dat kinderen ze zelfstandig kunnen doorwerken. Achterin staan de oplossingen en daarmee kunnen ze hun werk zelfstandig nakijken.’ Marion van der Meulen, Lees- en schrijfdeskundige

Gerelateerde artikelen

Yuval Noah Harari schrijft jeugdboek over evolutie

Yuval Noah Harari werkt aan een jeugdboek over de evolutie van de mens. Harari’s boeken voor volwassenen zijn wereldberoemd: Sapiens, Homo Deus en 21 lessen voor de 21ste eeuw.

Achtergrond
Lees meer

Strips lezen: goed voor de leesontwikkeling!

Tegenwoordig hoor je deskundigen steeds vaker zeggen dat strips lezen goed is voor kinderen. Marion van der Meulen, lees- en schrijfdeskundige, legt uit waarom.

Achtergrond
Lees meer