Vind voor elk kind het perfecte boek

Home > Artikelen > Blijven lezen in de vakantie: voorkom de zomerdip

Blijven lezen in de vakantie: voorkom de zomerdip

Heerlijk voor kinderen, die zomervakantie. Lekker buitenspelen, naar het zwembad en zes weken lang niet aan school denken. Geen vroege wekker, geen huiswerk en geen toets- of spreekbeurtstress. Maar deze vrijheid heeft ook een keerzijde: de zomerdip ligt op de loer.

Wanneer een kind zes weken lang niet of nauwelijks leest, stagneert de leesontwikkeling en kan het kind zelfs één of twee AVI-niveaus terug vallen. Dit kan betekenen dat het kind met een achterstand het nieuwe schooljaar ingaat. Gelukkig hoeft dit niet te gebeuren, want door ook in de vakantie dagelijks kort te lezen, blijft het leesniveau op peil. Maar hoe houd je het lezen leuk, zodat het niet als een vervelende verplichting voelt?

Geef lezen een vakantietintje en lees ook buiten het boek

  • Speel onderweg naar het vakantieadres woordspelletjes met nummerborden of plaatsnaamborden: wie kan bijvoorbeeld de grappigste zinnen maken of ziet de meeste plaatsnamen met een S?
  • Maak van een terraspauze of een museumbezoek een leesmomentje door samen het moeilijkste, langste of gekste woord op de menukaart of in de museumbrochure te zoeken.
  • Of download een leesbingo, bijvoorbeeld die van Juf Maike. Spreek van tevoren een beloning af, zodat kinderen extra hun best doen de kaart vol te maken.
  • Uitgeverij Zwijsen heeft speciaal voor de zomervakantie Leesluikjes gemaakt: een zomerse adventskalender die kinderen op een speelse manier stimuleert ook tijdens de vakantie te blijven lezen.
  • Samen op de achterbank? Samen toneellezen! Twee of meer lezers nemen de rol van een personage op zich en lezen de tekst hardop voor, zodat er een toneelstukje opgevoerd wordt. Zo gaat de reis gelijk een stuk sneller!

Favoriete zelfleesboeken om de zomerdip te voorkomen

Wat helpt er nu beter kinderen aan het lezen te krijgen dan ze hun favoriete boeken te laten uitkiezen? In de gratis app Vakantiebieb vind je een breed aanbod aan e-books: van Dromen van succes (Barbara Barend en Marlies van Cleeff) tot De geheimzinnige verdwijning van Toni Malloni (Harmen van Straaten).

Liever een fysiek boek? Dan zijn deze boeken iets voor in de strandtas of koffer:

Een kist vol goud

De serie Wenslezen is speciaal geschreven voor kinderen die van groep 3 naar groep 4 gaan (AVI E3) en van groep 4 naar groep 5 (AVI M4). In Een kist vol goud (AVI M4) gaan Mees en zijn vriend Stef op schattenjacht. Zullen ze de schat vinden?

Een kist vol goud, Jette Schröder. Meteen kopen: 10,50

 

 

Die mop is top!

Die mop is top! is een meegroeimoppenboekje op AVI-niveau E3/M4/E4, vol lekker griezelige moppen en raadsels. Hoe maakt een skelet de deur open? Met zijn sleutelbeen!

Die mop is top!Paul van Loon. Meteen kopen: 8,99

 


Spekkie en Sproet zelf lees boek

In het zelf lees boek nemen Spekkie en Sproet de lezer mee bij drie speuravonturen, voor kinderen die van groep 4 naar groep 5 gaan (AVI E4). Het boek is speciaal geschreven voor beginnende lezers, zodat zij helemaal zelf kunnen lezen. Toe aan een leespauze? Op de website van uitgeverij Ploegsma vind je een heleboel Spekkie en Sproet-kleurplaten, om zelf kleur te kunnen geven aan de speurneuzen.

Spekkie en Sproet zelf lees boek, Vivian den HollanderMeteen kopen: 16,99

helemaal floor

 

Helemaal Floor!

In de Floor-omnibussen (AVI E5) bedenkt Floor haar eigen regels, die voor jong en oud herkenbaar en humoristisch zijn. Als je ouders zielige kinderen uitlachen moeten ze op de gang staan, bijvoorbeeld. En als iemand je een geheim vertelt, moet diegene er wel bij zeggen dat het een geheim is.

Helemaal Floor!, Marjon Hoffman. Meteen kopen: 16,99

 

stijn vindt het uit

Stijn vindt het uit

In de Stijn-omnibus (AVI M6) zijn drie grappige en laagdrempelige verhalen over uitvinder Stijn gebundeld. Om zijn leven makkelijker te maken, bedenkt Stijn zijn uitvindingen. Hierdoor kan hij bijvoorbeeld de hond uitlaten zonder zelf nat te worden!

Stijn vindt het uit, René van de Velde. Meteen kopen: 17,50

 

 

 

Fijne vakantie!

 

Lees ook deze artikelen: