Vind voor elk kind het perfecte boek

Home > Artikelen > Nog één verhaaltje voor het slapen gaan

Nog één verhaaltje voor het slapen gaan

Een echte boekenlezer heeft misschien geen redenen nodig om zijn of haar kinderen ook met het leesvirus te besmetten. Maar als je soms even de inspiratie of het geduld verliest, dan heb je wat aan de volgende tien redenen waarom het belangrijk is voor jou en je kind voor te lezen. Want of je nu voor het slapen gaan een mooi verhaal voorleest aan je (bijna) tiener, of met je peuter samen door een prentenboek bladert… voorlezen is altijd een bijzonder en ontspannen moment. En het heeft ook nog eens een positief effect op de woordenschat en de fantasie.

1. Lezen met jonge kinderen bevordert de ontwikkeling van het brein
2. Voorlezen geeft je kind een voorsprong
3. Voorlezen verdiept de band tussen ouder en kind
4. Zelfvertrouwen wordt vergroot
5. Voorlezen helpt bij het naar bed gaan
6. Voorlezen stimuleert verbeeldingskracht
7. Taalinzicht wordt vergroot
8. Jonge lezers lezen later ook meer
9. Samen lezen geeft plezier
10. Wees een rolmodel

Om het voorlezen nóg leuker te maken, tippen wij vier fijne voorleesboeken.

Kikker en de vallende ster

Kikker en de vallende ster

‘Kikker, Haas, Varkentje en Eend zaten buiten en keken naar de sterrenhemel. “Als je een vallende ster ziet, dan mag je een wens doen!” zei Haas.’ Allemaal zagen ze een ster vallen. Behalve Kikker, die net de verkeerde kant op keek… Een tijdloos prentenboek over Kikker en zijn vriendjes: Kikker en de vallende ster.

Krijgen jullie geen genoeg van Kikker? Ga dan voor Mijn mooiste voorleesboek van Kikker, een dikke bundel met maar liefst zeven voorleesverhalen.

 

Job en KeetjeJob en Keetje

In Job en Keetje – Een vrolijk voorleesboek staan maar liefst 50 verhalen over de ondernemende kleuters Job en Keetje. Ze maken van alles mee: ze kopen een cactus, verzamelen muizenkeutels, geven zwemles aan sperziebonen en redden een vogeltje.

Job en Keetje spelen elke dag met elkaar, zo beleef je samen met hen alle seizoenen!

Job en Keetje – Een vrolijk voorleesboek is een heerlijk boek vol innemende voorleesverhaaltjes van Lizette de Koning met kleurrijke illustraties van Jeska Verstegen.

 

Het grote voorleesboek voor rond de 7 jaar Het grote voorleesboek voor rond de 7 jaar

Als je zeven bent, kun je natuurlijk allang lezen. Maar dat betekent niet dat je niet meer voorgelezen wilt worden! Dit boek zit daarom boordevol nieuwe en klassieke verhalen en tekeningen van veel bekende schrijvers en tekenaars. Ga mee op avontuur met Dolfje Weerwolfje, Spekkie en Sproet, Mees Kees, Floor, erge Ellie en nare Nellie, de piraten van hiernaast, Kikker en Pad, Pippi Langkous, uitvinder Stijn en vele anderen.

Het grote voorleesboek voor rond de 7 jaar is 240 pagina’s feest voor voorlezer en kind!

 

 

De geheime tuin De geheime tuin

De geheime tuin verscheen voor het eerst in 1911. Meer dan honderd jaar later is het verhaal nog altijd betoverend voor jong en oud. De jonge Mary is eenzaam op het grote landgoed van haar voogd, maar alles wordt anders als ze tijdens een wandeling een geheime tuin ontdekt.

Tonke Dragt over De geheime tuin:
‘Verrukkelijk boek – mijn lievelingsboek. De geheime tuin heeft alles: het is geheimzinnig, spannend en betoverend mooi! Een boek dat ieder kind gelezen moet hebben.’

 

Lees ook:

 

Tien redenen om kinderen (van jong tot oud) voor te lezen

1. Lezen met jonge kinderen bevordert de ontwikkeling van het brein
De Amerikaanse vereniging van kinderartsen beveelt daarom ouders aan om iedere dag, minstens tot aan de kleuterschool, een stukje te lezen met je kind. Dat zorgt er volgens wetenschappelijk onderzoek voor dat je kind makkelijker vaardigheden ontwikkelt op taalgebied maar ook op sociaal-emotioneel gebied.

2. Voorlezen geeft je kind een voorsprong
Diverse onderzoeken, onder meer een van het Melbourne Institute of Applied Economic and Social Research uit 2013, wijzen uit dat kinderen die vanaf een jonge leeftijd worden voorgelezen op latere leeftijd voorlopen op andere kinderen die niet regelmatig zijn voorgelezen als het gaat om lees- en leervaardigheden. Kinderen van vier en vijf, die drie tot vijf keer per week werden voorgelezen, hadden bijvoorbeeld een half jaar voorsprong op andere kinderen uit het onderzoek. En als je iedere dag voorleest geeft dat je kind zelfs tot een jaar voorsprong op kinderen die minder vaak of nooit worden voorgelezen. Het voorlezen geeft je kind dus een goede start in het leven.

3. Voorlezen verdiept de band tussen ouder en kind
Voorlezen is niet alleen leuk, het zorgt er ook voor dat de relatie met je kind verbetert. Hoeveel ouders zijn er niet die in de drukte van het leven vergeten om genoeg tijd met hun kinderen door te brengen. Elke dag een stukje lezen kan helpen om op een structurele manier aan de relatie met je kind te werken. Uit onderzoek van de Texas A&M AgriLife Extension Service in 2008 onder jonge vaders blijkt bijvoorbeeld dat het voorlezen een grotere band kweekt tussen vader en kind.

4. Zelfvertrouwen wordt vergroot
Vroeg beginnen met voorlezen kan helpen om je kind meer zelfvertrouwen te geven. Lezen is een van de belangrijkste vaardigheden die een kind op jonge leeftijd op school nodig heeft. Wanneer een kind achterblijft in een klas is dat vaak negatief voor de ontwikkeling van zelfvertrouwen, maar als je kind juist merkt dat het hem goed af gaat kan dit hem helpen om steviger in zijn schoenen te staan. Goede lezers zijn over het algemeen zelfverzekerder in een klas.

5. Voorlezen helpt bij het naar bed gaan
Structuur is belangrijk voor een kind, en het dagelijkse ritueel van een hoofdstuk voorlezen voor het slapengaan maakt die structuur duidelijk voor een kind.

Voorlezen is een teken dat het tijd is om naar bed te gaan, ze kijken uit naar het voorlezen en dat zorgt ervoor dat ze makkelijker het bed in te krijgen zijn. Dat helpt op zijn beurt weer mee om kinderen beter te laten slapen, wat weer andere voordelen voor de ontwikkeling van een kind heeft.

6. Voorlezen stimuleert verbeeldingskracht
Een kind heeft een beperkte wereld, die vaak gebonden is aan een huis, opvang, familie en vrienden. Maar door middel van verhalen kan het een beeld krijgen van een wereld die het nu nog niet kan zien. Op die manier train je een kind in het gebruiken van verbeelding en inlevingsvermogen.

7. Taalinzicht wordt vergroot
Voorlezen en de interactie met je kind aangaan rondom taal helpen bij het ontwikkelen van taalkennis.

Geschreven taal is bijvoorbeeld anders dan gesproken taal, en zo leert je kind complexere zinnen maken en raakt het sneller gewend aan de grammatica van een taal. Ze leren bijvoorbeeld hoe een goede zin is opgebouwd en in welke volgorde bepaalde woorden horen te staan.

8. Jonge lezers lezen later ook meer
Door vroeg te beginnen met lezen vergroot je de kans dat je kind ook op latere leeftijd meer leest. En dat zorgt er weer voor dat je kind het effect meekrijgt van wat lezen op latere leeftijd met je doet, zoals bijvoorbeeld het verminderen van stress en verbeteren van sociale vaardigheden.

9. Samen lezen geeft plezier
Wanneer je samen met je kind leest, is er een toename van dopamine in de hersenen te bespeuren. Dat zorgt voor een prettig gevoel maar helpt ook om beter te leren en maakt je kind aandachtiger voor wat hij hoort en ziet. Het dopaminegehalte in hersenen houdt ook verband met nieuwsgierigheid.

10. Wees een rolmodel
Kinderen leren van hun ouders en kopiëren vaak hun gedrag. Als jij niet veel leest en voorleest, zal je kind ook minder snel geneigd zijn om een boek te pakken. Maar wanneer je juist wel zelf leest, voorleest en het lezen stimuleert, zal je kind ook veel sneller nu en op latere leeftijd zelf naar een boek grijpen.

(bron: Mustreads)

 

Jochem Myjer leest voor uit zijn eerste kinderboek De Gorgels