Verboden te vliegen - Martine Letterie - Rick de Haas
Martine Letterie

Prijzen en nominaties

  • Nooit meer thuis – Thea Beckmanprijs 2019.
  • Kinderen met een ster – Zilveren Griffel 2017.

Martine Letterie

Martine Letterie werd in 1958 in Amsterdam geboren. Toen ze twee was verhuisde het gezin Letterie naar Voorburg, daar groeide Martine op. Tegenwoordig woont Martine met haar man in Vorden. Ze hebben drie volwassen kinderen.

Martine studeerde Nederlandse taal en letterkunde in Utrecht, met Middelnederlandse letterkunde als hoofdvak. Na haar afstuderen werkte ze als lerares Nederlands op middelbare scholen, en ook was ze een aantal jaren docent jeugdliteratuur aan de pabo in Doetinchem. Haar belangstelling voor jeugdliteratuur blijkt ook uit allerlei andere activiteiten. Zo was Martine lid van de Griffeljury, zat ze in de redactie van Tikker, een blad over jeugdliteratuur, en schreef ze mee aan Literatuur in de basisvorming, een studieboek over lesgeven in (jeugd)literatuur.

In 1996 verschijnt haar eerste jeugdboek, Het schorriemorrie van De Pruk. Het speelt zich af in Den Haag in de 18e eeuw en gaat over twee van haar voorouders, die de leiding hadden over een inbrekersbende. Martine stopte met lesgeven en wijdde zich helemaal aan het schrijven. Voor haar boeken duikt Martine in de geschiedenis, soms ook in die van haar eigen familie. Zo gaat Oorlog zonder vader over de geschiedenis van haar vader. Martine schreef veel kinderboeken over de Tweede Wereldoorlog. Kinderen met een ster bijvoorbeeld, dat werd bekroond met een Zilveren Griffel, of Wij blijven bij elkaar.
Op deze pagina

Artikelen over Martine Letterie

Verhalen bij de (nieuwe) canon

In 50 spannende verhalen neemt dit boek je mee naar de belangrijkste gebeurtenissen uit onze Nederlandse geschiedenis. Een prachtig boek, voor jong en oud!

Nieuws
Lees meer

75 jaar vrijheid & jeugdboeken over de oorlog

Maak de viering van 75 jaar vrijheid extra invoelbaar door met kinderen over de Tweede Wereldoorlog te lezen. Wij raden deze jeugdboeken over de oorlog aan.

Achtergrond
Lees meer