Vind voor elk kind het perfecte boek

Home > Artikelen > Klassiekers om nog eens open te slaan

Klassiekers om nog eens open te slaan

Loop eens een tijdje rond op de kinderboekenafdeling van een boekwinkel en je raakt overweldigd van alle nieuwe boeken die je tegenkomt. Prentenboeken met prachtige illustraties van Annemarie van Haeringen, meerdere malen bekroond met Zilveren en Gouden Penselen. Of het kunstprentenboek van Enzo Pérès-Labourdette, wiens tekeningen onderdeel werden van de tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag. Met de hippe knuffel- en kartonboekjes van Wee Gallery oogst je zeker succes bij baby’s én ouders. En uit hoeveel delen bestaan de verslavende series van Dolfje Weerwolfje, Spekkie en Sproet en Het Geheim van… nu inmiddels?

Elke dag geven wij op onze Facebookpagina Kinderboekennieuws een update over het moois in kinderboekenland. De echte klassiekers maken veel los bij ons en ook bij onze volgers! Daarom lichten wij er in deze blog een aantal nog eens extra uit én tippen wij een aantal nieuwe klassiekers.

De brief voor de koningBrief voor de koning

De brief voor de koning werd bekroond met de Prijs voor het Beste Kinderboek van het Jaar in 1963. Later werd het boek bekroond met de Griffel der Griffels 1955–2004. Een boek van meer dan 50 jaar oud dat nog steeds geldt als een van de beste Nederlandse kinderboeken aller tijden.

En het verhaal van Tiuri blijft inspireren, De brief voor de koning is het eerste Nederlandse boek dat wordt verfilmd als een Netflix Original Serie. Dit najaar beginnen de opnames, die grotendeels zullen plaatsvinden in de ongerepte natuur van Nieuw-Zeeland.

Een verhaal vol actie over een eigengereide held, onlangs weer in herdruk verschenen met een fris nieuw omslag. Een aanrader voor jong en oud!

 

 

Bij Uil thuis en andere verhalenBij Uil thuis en andere verhalen

Arnold Lobel vermengt fantasie zo mooi met werkelijkheid, dat je geen enkele moeite hebt om in al zijn sprekende dieren te geloven. Ze zijn gewoon echt.

Lobels verhalen vervelen nooit, kinderen noch volwassenen. ‘Dit kinderboek is er voor alle tijden, leeftijden en culturen,’ zei Olaf Tempelman in de Volkskrant, over Bij Uil thuis. En dat zijn wij roerend met hem eens. Niet voor niets roept het verhaal over Uil en de tranenthee bij veel mensen warme herinneringen op.

Voor een bijzonder en rijk geïllustreerd voorleesboek vol kleine verhalen hoef je niet verder te zoeken dan deze dikke bundel met vier klassiekers van Arnold Lobel: Bij Uil thuis, Sprinkhaan op stap, Muizenverhalen en Muizensoep. Kruip heerlijk op de bank samen met je (klein)zoon of (klein)dochter en deze dikke bundel met tijdloze verhalen. Een feest om uit voor te lezen!

 

De bloemenkinderen

Het complete boek van de Bloemenkinderen

De elfachtige bloemenkinderen van Cecily Mary Barker zijn bijna 100 jaar geleden verschenen, in de vroege jaren 20. Cecily Mary Barker had zich bekwaamd in de kunsten via een avondschool waar ze vanaf haar 13e les volgde.

Haar zus had een kleuterschool in het huis van de familie Barker en de kleuters stonden model voor de eerste bloemenkinderen. De kostuums ontwierp en maakte Cecily Mary Barker zelf, gebaseerd op de karakteristieken van de plant of bloem waarbij het elfje werd geschilderd.

Deze prachtige bundel met alle bloemenkinderen is onlangs opnieuw verschenen. Met harde kaft, heldere kleuren en glanzend papier. Mooi als koffietafelboek en een heel bijzonder cadeau voor (aanstaande) ouders en grootouders.

 

 

Pippi LangkousHet oeuvre van Astrid Lindgren

Astrid Lindgren is altijd een onafhankelijke, moderne vrouw geweest. Ze kon prima voor zichzelf zorgen, en was niet bang om haar mening te geven. De hoofdpersonen in haar boeken zijn vaak net zo stoer en onafhankelijk als hun geestelijk moeder en mede daardoor zijn ze tegenwoordig nog net zo actueel als bij het verschijnen.

Astrid Lindgrens schrijverscarrière begon met een verhaal over Pippi Langkous. Deze stoere dame is uiteindelijk het beroemdste boekenmeisje van de wereld geworden! Ook de boeken die daarna verschenen zijn inmiddels echte klassiekers die nooit gaan vervelen. Van Ronja de Roversdochter verscheen onlangs een speciale uitgave, geïllustreerd door de populaire Japanse Studio Ghibli.

‘Door Astrid Lindgren durfde ik als kind anders te zijn. Je hoeft niet in de pas te lopen. Jij bent uniek zoals je bent en daarom juist leuk!’ – Kim-Lian van der Meij

 

Drie nieuwe klassiekers:

Het meisje dat de maan dronk

De Gorgels

Winterhuis Hotel

 

Fotocredits: Annie Spratt on Unsplash