Vind voor elk kind het perfecte boek

Home > 12+ jaar

12+ jaar

Boeken voor tieners

Door alle verleidingen als social media en Netflix kan het een uitdaging zijn om pubers te motiveren om te lezen. Maar lekker wegduiken in een boek kan kinderen juist ontspanning bieden in de snelle en soms harde buitenwereld.

Kinderen van 12 staan veel veranderingen te wachten. Ze gaan naar de brugklas, hun lichamen veranderen en leeftijdsgenoten worden steeds belangrijker. Als ouder beschik je idealiter over een flinke dosis flexibiliteit en humor want een chagrijnige of afwezige puber… daar krijgt iedereen weleens mee te maken.

De wijde wereld in

Vanaf 12 jaar lopen de manier en de vaart waarop kinderen zich ontwikkelen onderling uiteen. Wat de kinderen wel gemeen hebben is dat ze op zoek zijn naar een eigen identiteit en hun plek in de wereld. Sommigen geeft dit een onzeker gevoel, terwijl anderen zich juist heel zeker voelen.

In deze levensfase balanceren kinderen tussen veiligheid en de wijde wereld ingaan (waar geen zekerheid is): ze gaan ontdekken. Ze worden verliefd, gaan relaties aan en worden voor het eerst geconfronteerd met volwassen worden: stress, presteren, groepsdruk, faalangst, woede… Ze maken oneindig veel eerste keren mee en moeten voor zichzelf uitzoeken hoe zij hiermee omgaan. Daarom zoeken ze bevestiging bij vrienden en klasgenoten, en wat ze zien en lezen op sociale media kan ook van grote invloed zijn.

Boeken als spiegel en houvast

Door verhalen te lezen over leeftijdsgenoten en hoe zij met problemen omgaan kunnen kinderen herkenning en troost vinden. En boeken kunnen hen een spiegel voorhouden. Want lezen over personages die iets meemaken wat voor de meeste pubers een ‘ver-van-mijn-bed-show’ is, helpt ze om anderen beter te begrijpen. Door zich helemaal onder te dompelen in de gedachten van een personage en in zijn of haar leven te kruipen, leven pubers zich in in de problematiek van leeftijdsgenoten. Het is niet voor niets dat uit onderzoek blijkt dat kinderen die veel lezen empathisch zijn en een sterk inlevingsvermogen hebben.

Boekentips voor tieners

Uit onderzoek van KVB Boekwerk blijkt dat 12/13-jarigen nog regelmatig in de boekhandel en bibliotheek komen. Maar:

‘…slechts 48% van de 12/13-jarigen vindt dat er voldoende boeken voor hun leeftijd zijn. In deze leeftijd is slechts 25% bekend met Young Adult (YA) boeken. Bijna de helft van alle respondenten in deze leeftijdsgroep geeft aan wel graag dit soort boeken te willen lezen.’ (Jongeren & Lezen, 2018)

Leesplezier is de sleutel tot meer lezen. Want tenslotte ga je iets vaker doen als je het leuk vindt. Scholen houden vaak nog vast aan leeslijsten (het ‘lezen voor de lijst’) waarop niet altijd boeken staan die goed aansluiten bij de beleveniswereld van jongeren. Hierdoor wordt lezen een ‘moetje’.

Boeken over leeftijdsgenoten geschreven vóór jongeren, kunnen hier het verschil maken. We tippen hieronder een aantal boeken in uiteenlopende genres, want kinderen van 12 jaar en ouder hebben inmiddels vaak een sterke voorkeur voor welke boeken zij graag lezen. Boeken over sociaal-emotionele problemen zijn populair, maar pubers kunnen natuurlijk net zo genieten van spannende thrillers met veel actie, waargebeurde verhalen of fantasy.


Even wegdromen in een fantasiewereld

Heksenjongen is een boek voor lezers die zich helemaal kunnen verliezen in een betoverende fantasy à la Tonke Dragt. Schrijfster Kelly Barnhill won voor haar debuut Het meisje dat de maan dronk de Newbery Medal Award, de prijs voor het beste kinderboek.

De hoofdpersoon in dit verhaal is Finn, die niet meer praat met zijn omgeving sinds zijn tweelingbroer in de rivier is verdronken. Ondanks dat Finn zich heeft afgesloten van de buitenwereld, lijkt hij de aangewezen persoon om de magie die zijn moeder zo angstvallig verborgen houdt, te beschermen. Moed, vriendschap en magie spelen een grote rol in dit sprookjesachtige boek.

Even wegdromen in een fantasiewereld

Voor tieners die van sport en/of biografieën houden

Voor tieners die van sport en/of biografieën houden

Pubers spiegelen zich vaak aan leeftijdsgenoten. Hoe leuk is het dan om inspirerende verhalen te lezen over hoe sporters zich hebben ontwikkeld tot de succesvolle helden die zij nu zijn?

Dromen van succes, geschreven door sportjournalisten Barbara Barend en Marlies van Cleeff, bestaat uit 25 minibiografieën: van Sven Kramer tot Anky van Grunsven en van Bibian Mentel tot Tom Dumoulin. Het zijn stuk voor stuk interessante verhalen die laten zien dat je naast het hebben van talent ook over een flinke dosis doorzettingsvermogen moet beschikken om je doelen te bereiken – of je nu professioneel sporter of juist iets heel anders wilt worden. Dromen van succes werd bekroond met de Hotze de Roosprijs 2019, de prijs voor het beste kinderboekendebuut van het jaar.

Voor de idealistische tiener

Een boek dat bij uitstek zowel herkenning áls nieuwe inzichten biedt aan pubers is Made by Indira van Caja Cazemier en Martine Letterie. De verhalen van hoofdpersonen Terra (geschreven door Cazemier) en Indira (geschreven door Letterie) wisselen elkaar af. De Nederlandse Terra is dol op shoppen en kleding. Hoe goedkoper kleren zijn, hoe beter! Tot ze voor een werkproject van haar tante afreist naar India. Daar werkt de Indiase Indira in een spinnerij onder barre omstandigheden.

Made by Indira opent je ogen en laat zien dat de mode-industrie ook een andere kant heeft. Het verhaal biedt stof tot nadenken: lezen over hoe Indira en Terra van elkaar leren is inspirerend en hoopgevend.

Voor de idealistische tiener

Feiten en weetjes voor wereldreizigers in de dop

Feiten en weetjes voor wereldreizigers in de dop

Geïnteresseerd in de aarde? Ontdek dan de mooiste plekken van de wereld in Atlas Obscura: van een kristallengrot in Mexico tot een roodgekleurde waterval op Antarctica. Deze atlas biedt een uniek inkijkje in de mooiste gebieden per land. Zo word je meegenomen naar een verlaten waterpark in Vietnam en bezoek je een slangeneiland in Brazilië.

Atlas Obscura biedt de informatie die een ‘gewone’ atlas verborgen had gehouden. Voor alle pubers die gek zijn op non-fictie en al dromen van hun eerste lange reis na de middelbare school.

Voor meiden die houden van glitter & glamour

Veel tieners zijn geïntrigeerd door roem, succes en showbizz. Joany Buenen werd voor dit verhaal geïnspireerd door een roddel over zangeres Avril Lavigne, die zich zou hebben laten vervangen door een dubbelganger. Buenens hoofdpersoon Floor lijkt als twee druppels water op superster Yasmine en krijgt een bijzonder voorstel van haar manager. Of ze een tijdje wil invallen voor Yasmine? Floor rolt van de ene verbazing in de andere en ontdekt dat roem niet altijd leuk is. Kijk naar mij is een vlot en sprankelend verhaal over wat er écht belangrijk is in het leven.

Voor meiden die houden van glitter & glamour

Spanning en intrige

Spanning en intrige

Als je eenmaal bent begonnen in dit spannende en overrompelende boek laat het verhaal van Rifka en Duveke je niet meer los. Rifka heeft een duister plan: ze wil haar eigen begrafenis in scène zetten zodat ze die zelf kan bijwonen en Duveke moet haar helpen. Als Rifka iets wil, kun je maar beter meewerken, heeft Duveke ontdekt.

Gouden Griffel winnaar Gideon Samson bouwt de spanning stukje bij beetje op en laat lezers zien dat er meer is dan goed en fout. Aan het einde vallen alle puzzelstukjes op z’n plek en begrijp je hoe de vriendschap tussen Rifka en Duveke in elkaar steekt. Zwarte zwaan is een gelaagde, intrigerende en spannende jeugdroman die nog lang blijft ronddolen in je hoofd.

Alles wat je als puber moet of wilt weten

Dit informatieve handboek over het puberleven hoort in elke gezinsboekenkast thuis. Het puberboek gaat in op alles wat je als puber moet of wilt weten. Denk aan een spoedcursus tongzoenen, huidverzorging, seksuele voorkeur en van alles over sociale media. Dit boek bespaart je puber een zoektocht naar informatie op het internet (want dat wil je als ouder ook liever niet).

Sanderijn van der Doef is seksuologe en biedt zowel pubers als hun ouders goede handvatten om een gesprek over puberperikelen te beginnen. De grappige illustraties van Marion Latour zorgen ervoor dat jullie samen lekker kunnen lachen bij (eventuele) ongemakkelijke onderwerpen.

Tip! Laat dit boek nonchalant slingeren in huis, op een plek waar je puber het kan zien. Wedden dat ze het oppakken en inkijken?

Alles wat je als puber moet of wilt weten

Inspiratieartikelen

Lijfboek voor powergirls
Interview, Ontwikkeling kind
Lijfboek voor powergirls

Sanderijn van der Doef en Ellen Laan schrijven in duidelijke taal over lichaam en seks. Zodat jonge meiden (alvast) weten hoe seks werkt en wat er nodig is dat fijn te maken.

Gideon Samson wint Nienke van Hichtum-prijs 2019
Nieuws, Prijzen & nominaties
Gideon Samson wint Nienke van Hichtum-prijs 2019

Gideon Samson wint met zijn boek Zeb. de Nienke van Hichtum-prijs 2019. De Nienke van Hichtum-prijs is een tweejaarlijkse literatuurprijs voor kinderboeken.

De grenzen opzoeken en experimenteren – in de huid van een ander
Interview, Tiplijst
De grenzen opzoeken en experimenteren – in de huid van een ander

Caja Cazemier schrijft al ruim 25 jaar realistische en herkenbare boeken voor jongeren. Haar nieuwste boek heet Roes en gaat over blowen, lachgas en alcohol.

Gideon Samson wint de Gouden Griffel met Zeb.
Nieuws, Prijzen & nominaties
Gideon Samson wint de Gouden Griffel met Zeb.

Gideon Samson wint met zijn boek Zeb. de Gouden Griffel 2019. De Gouden Griffel is de populairste en belangrijkste boekenprijs voor jeugdliteratuur in Nederland. Gideon Samson maakte...

Hoe krijg je tieners aan het lezen?
Achtergrond, Interview, Tiplijst
Hoe krijg je tieners aan het lezen?

Wie een tiener in huis heeft, weet maar al te goed hoe moeilijk het is om hen weg te krijgen van het beeldscherm. Met onze boeken- en motivatietips krijg je ze weer van het scherm en in een spannend boek!

Kinderboeken over de oorlog
Geschiedenis, Tiplijst
Kinderboeken over de oorlog

De oorlog is een lastig onderwerp om met kinderen te bespreken, een boek kan hier bij helpen. Deze kinderboeken hebben allemaal een verschillend perspectief