Vind voor elk kind het perfecte boek

Home > Artikelen > Lekker doorlezen met serieboeken

Lekker doorlezen met serieboeken

Kinderen zijn dol op serieboeken en wachten smachtend tot de nieuwe Dolfje Weerwolfje, Mees Kees of Dog Man in de boekhandels en bibliotheken ligt. Welke avonturen zullen hun helden als Wout en Rik en Spekkie en Sproet in het volgende deel beleven? Lekker lezen over je favoriete vrienden – niets fijner dan dat! Wij tippen de leukste kinderboekenseries om te ontdekken.

De aantrekkingskracht van series

Waarom vinden kinderen serieboeken toch zo leuk? Serieboeken zijn lekker leesbaar, er zit veel vaart in en ze bevatten vaak ook toffe illustraties. Er gebeurt veel en kinderen voelen zich na het eerste deel vertrouwd met de personages. Ook zijn de covers herkenbaar en laten deze zich daarom makkelijk oppakken in de boekhandel.

Leesplezier met serieboeken

Voor veel kinderen begint leesplezier met serieboeken. Leesplezier is ongelooflijk belangrijk: het is dé sleutel tot een betere lees- en taalvaardigheid. Als ze dus een boek met veel plezier hebben uitgelezen, is het fijn als er meer boeken zijn in de serie. Zo kunnen kinderen lekker doorlezen over een bekend onderwerp en vertrouwde hoofdpersonen.

Je kinderen kinderboekenseries laten lezen, is dan ook een slimme keuze. Vooral als zelf lezen nog niet zo makkelijk gaat is een volgend boek in dezelfde serie een veilige keuze omdat je al weet dat het boek past bij de interesse en het leesniveau van je kind.

Wout en Rik (7+)

Wout en Rik - de broers GrombekDeze grappige en toegankelijke boeken over ridder Rik en zijn zoon Wout zijn geschreven door meesterverteller Jozua Douglas, op AVI-niveau E4. Of dit duo nu het beest van Boebalim verslaat, een prinses redt van een reuzentrol of de toverketting van Sam Salabim terughaalt: met deze dappere riddervader en -zoon hoef je je geen seconde te vervelen.

Bekijk Wout en Rik – de broers Grombek

Dog Man (7+)

Dog Man heeft binnen no time de harten van Nederlandse lezers veroverd. Deze half hond half agent zet alles op alles om zijn stad te beschermen. De boeken over Dog Man zijn graphic novels en zitten dus boordevol grappige tekeningen en hilarische kreten. Perfect voor kinderen die nog niet weten hoe ontzettend leuk lezen is!

Mees Kees (7+)

De leukste meester (in spe) van Nederland maakt iedere lezer blij met zijn grappige en superslimme oplossingen. Hij maakt rekenraps, organiseert een sponsorloop of vrolijkt een heel bejaardentehuis op, samen met leerling Tobias en de rest van groep 6B natuurlijk! De bijzondere band tussen mees en Tobias biedt net even iets extra’s: de boeken over deze twee boezemvrienden zijn hartverwarmend.

Het geheim van… (7+)

Een van de langstlopende series van Nederland: de boeken van Het geheim van! Deze spannende en prettig leesbare boeken draaien altijd om een mysterieus geheim. De boeken zijn los van elkaar te lezen: elk deel gaat weer over een ander geheim. Magische potloden waarmee striptekeningen tot leven komen, een computerspel dat je leven overneemt of een zeemeermin in nood… Voor ieder kind is er een een Geheim-boek dat hem of haar aanspreekt.

Spekkie en Sproet (7+)

Geen dief is veilig voor deze twee leuke detectives: Spekkie en Sproet. Vooral als Spekkie – haar naam zegt het al – lekker veel spekkies eet, want dan kan ze extra goed nadenken. Samen met Spekkies neef, politieagent Nelson, lossen deze twee vrienden allerlei mysteries op. De serie is toegankelijk geschreven en dus ook zeer geschikt voor de minder geoefende lezer. Puzzelen jouw kinderen mee met Spekkie en Sproet?

Daans wereld (9+)

Voor de fans van Tom Groot en Het leven van een loser is er Daan. Er gaat een hoop mis in Daans leven: zo krijgt hij de schuld van het broeikaseffect, plast hij bijna in de kledingkast van zijn vader en ging hij naar de supermarkt in zijn blootje. Of was dat maar een droom? Het is altijd lachen, gieren, brullen met Daan. De tekst wordt afgewisseld met grappige tekeningen.

Nurdius Maximus (10+)

Lezen, lachen en leren: het kan met de boeken over Nurdius Maximus! Deze stoere held in spe uit de Romeinse geschiedenis houdt in zijn dagboek alles bij over de Romeinse beschaving. Kinderen ontdekken van alles over de Grieken en Romeinen en schateren mee met de grappige avonturen van deze slungelige puber.

Spirit Animals (10+)

Is je (klein)kind gek op avontuur, fantasie en dieren? Het komt allemaal samen in de spannende serie Spirit Animals.

Tijdens een speciale ceremonie krijgen kinderen een totemdier toegewezen dat speciale krachten kan oproepen… Dat komt goed van pas tijdens de vele avonturen die zij samen beleven. Kunnen de Spirit Animals de wereld redden?

Bloomsbury-reeks (15+)

Een mooie serie voor pubers (en ouders): de Bloomsbury-reeks van bekroond auteur Rindert Kromhout. Kromhout schrijft innemend en beeldend – op basis van feiten en bestaande personen – over de kunstenaarsfamilie van Virginia Wolf.

Julian, Quentin en Angelica zijn neefjes en het nichtje van Virginia Wolf en groeien op in een bijzondere familie. Hoe dat hun kleurrijke leven beïnvloedt lees je in deze ontroerende romans, waarvan Soldaten huilen niet de eerste is.