Op avontuur in je eigen tuin

Op avontuur in je eigen tuin

We moeten zoveel mogelijk thuis blijven, maar gelukkig kun je in je eigen tuin ook van alles beleven. Er zijn veel mooie en spannende kinderboeken die zich in een tuin afspelen. En deze avonturen kun je natuurlijk het állerbeste lezen in… de tuin!

In dit artikel tippen we de leukste boeken over tuinen en de dieren die je in je tuin kunt vinden. Van vogels en vlinders tot wormen en slakken. Ga op safari in je eigen tuin.

 

Op deze pagina

Lezen over de tuin

Een verrassing voor Kikker (2+)

Een verrassing voor Kikker (2+)

Max Velthuijs

De lente is volop begonnen. Ontdek samen hoe de tuin verandert en de bloemen gaan bloeien. In dit extra grote kartonboek leren kinderen samen met Kikker en zijn vriendjes hoe een bolletje een prachtige tulp wordt.

Rat komt terug van een verre reis. Hij heeft een cadeautje meegenomen voor Kikker.
Het lijkt net een ui…
‘Kan ik het eten?’ vraagt Kikker.
‘Nee,’ zegt Rat, ‘het is een bol. Als je hem nu in de grond stopt, krijg je in het voorjaar een verrassing.’
Kikker vindt dat hij heel lang moet wachten. Maar dan verschijnt er eindelijk een klein groen puntje boven de grond…

Ossip en de onverwachte reis (3+)

Ossip en de onverwachte reis (3+)

Annemarie van Haeringen

In dit prentenboek van Gouden Penseel-winnares Annemarie van Haeringen, gaat kleine Ossip op een grote ontdekkingstocht door een tuin.

Ossip heeft zoete broodjes gebakken. En nu wacht hij tot ze zijn afgekoeld. Maar wachten duurt lang… De zon schijnt en ineens ziet hij iets wat er nog niet was.
‘Hé, wat is dit?
Waar gaat het naartoe?’
Nieuwsgierig volgt Ossip het spoor…
Na een dag vol avontuur zit de rode draad ineens muurvast. ‘Hé, niet zo trekken!’ De rode puntmuts van zijn buurvrouw Wawwa is een mutsje geworden… Gelukkig heeft Ossip zoete broodjes gebakken! 

 

In de tuin van Monet (4+)

In de tuin van Monet (4+)

Kaatje Vermeire

Claude Monet was verliefd op zijn tuin. Van waterlelies tot de mooiste bloemenperken! Een kunstprentenboek om bij weg te dromen. Voor kinderen én volwassenen.

Water. Licht. Kleur…
Zoveel inspiratie voor een leven lang schilderen.
Monet legt er een tuin voor aan.
Zijn tuin wordt zijn leven.

Beïnvloed door wat hij zag op zijn reizen beplantte Monet zijn tuin voor een overweldigende bloei van voorjaar tot herfst. In goede en moeilijke tijden was dit stuk grond zijn anker. Hij vond er vrede en zo werd de tuin een spiegel van zijn eigen ziel.

Kom mee naar mijn tuin (6+)

Kom mee naar mijn tuin (6+)

Deze verhalenbundel staat vol met korte verhalen over de tuin van Kim. Speciaal voor de beginnende lezers!

kim heeft een tuin.
er is kool en peen.
en een hut en een wip.
in de boom zit mees.
lees het maar in dit boek.
dit is het boek van kim.

De vogel top 100 van Nico de Haan (7+)

De vogel top 100 van Nico de Haan (7+)

Nico de Haan

Nico de Haan leert jong en oud 120 vogels kennen. Wie dit boek gelezen heeft, mag zichzelf dus zeker een echte vogelkenner noemen! In deze ultieme vogelgids staan ook veel vogels die je gewoon in de tuin kan vinden.

Bekroond met een Zilveren Griffel:
‘Het aanstekelijk enthousiasme waarmee Nico de Haan over goudhaantjes, kuifmezen, tjiftjafs en groenlingen vertelt, is onweerstaanbaar. Zijn passie voor vogels is op elke bladzijde voelbaar en sleept de lezer mee.’ – Griffeljury

Het geheime leven van dieren (8+)

Het geheime leven van dieren (8+)

Peter Wohlleben

In dit boek leer je alles over dieren in de natuur. Ga op safari in je eigen achtertuin en ontdek alles over slakken, wormen en vogeltjes.

Waarom zijn regenwormen bang voor regen?
Kunnen vissen met elkaar praten?
Hoeveel vrienden heeft een vleermuis?

Iedereen weet wat een rups is, of een vos, of een eekhoorn. Maar niet iedereen weet dat deze ‘doodgewone’ dieren vaak een verrassend leven leiden. Dit boek neemt je mee op een spannende ontdekkingstocht door bos, park, sloot en veld. En je kunt zelfs op safari bij jou in de straat, of gewoon in de achtertuin. Een boek vol natuurweetjes en -activiteiten, geschreven door boswachter Peter Wohlleben.

De geheime tuin (10+)

De geheime tuin (10+)

Frances Hogdson Burnett

Als je denkt aan tuinen, dan denk je natuurlijk aan de prachtige klassieker De geheime tuin. Deze hervertelling van Imme Dros is een mooie leestip voor kinderen vanaf 10 jaar.

Mary staarde naar het roestige ding in haar handen. Een sleutel.
‘Misschien lag hij daar wel tien jaar begraven,’ fluisterde ze. ‘Misschien is hij wel van de tuin!’

Ze mocht overal komen, hadden ze gezegd, alleen niet in die ene kamer, en in die ene tuin. Maar Mary hoort geluiden, in de verboden kamer…

‘Verrukkelijk boek – mijn lievelingsboek. De geheime tuin heeft alles: het is geheimzinnig, spannend en betoverend mooi! Een boek dat ieder kind gelezen moet hebben.’

Tonke Dragt over De geheime tuin

Lekker actief zelf ontdekken

Wie zwemt er in de sloot?

Wie zwemt er in de sloot?

Wee Gallery

Badboekjes die van kleur veranderen als ze nat worden. Zodra deze badboekjes in aanraking komen met water, krijgen de zwart-wit illustraties kleur. De kleuren verdwijnen weer als de boekjes opdrogen. Gegarandeerd badpret met de vriendjes uit de sloot.

Kiekeboe in de boom

Kiekeboe in de boom

Van kleins af aan spelen kinderen graag verstoppertje. Ze houden ervan zich te verstoppen en weer tevoorschijn te komen. Speel mee met de dieren en ontdek wie er achter elk flapje verstopt zit. De zachte flapjes stimuleren de motoriek van je kleintje

Muis ontdekt

Muis ontdekt

Lucy Cousins

Ontdek samen met Muis de wereld om je heen. Alles over het weer, de seizoenen, de tuin, geluiden, groeien en nog veel meer.
Eerste woordjes leren met Muis. Met handige, stevige tabs voor kleine handjes.
Vanaf 10 maanden.

Stempelen met je vingers De Tuin

Stempelen met je vingers De Tuin

Dit vrolijke boek zit vol leuke platen om met je vingers te stempelen. Alle afbeeldingen gaan over de tuin en de grote en kleine dieren die je in de tuin kan vinden. Haal de deksel van het inktkussen en stempel er maar op los! Heerlijk om creatief mee aan de slag te gaan op een zonnige middag in de tuin.