Alles over kleuren leren

Alles over kleuren leren

Kleuren herkennen en benoemen, vanaf wanneer leren kinderen dit? En hoe kun je kinderen stimuleren bij het leren van kleuren? Wij beantwoorden deze vragen in dit artikel en tippen een aantal bijzondere kinderboeken over kleuren.

Vraag & antwoord

Kleuren herkennen, op welke leeftijd?

In de eerste weken na de geboorte zien baby’s alleen nog maar zwart-wit. Maar na drie maanden ziet je kind al bijna evenveel kleuren als een volwassene! De meeste kinderen starten met het herkennen en benoemen van kleuren als ze twee, drie jaar zijn. Aan het begin van groep 1 kennen de meeste kinderen de primaire kleuren rood, geel en blauw. Veel kleuters hebben ook al een lievelingskleur. Bij kleine meisjes is dat vaak roze. Maar, gelukkig voor alle ouders die op een gegeven moment schoon  genoeg krijgen van die roze overdaad,  gaat deze voorliefde na verloop van tijd weer over…

Het onderscheid maken tussen de wat fletsere kleuren als beige en grijs komt pas later. Ook het herkennen van al die verschillende nuances, van lichtgroen tot donkerblauw, zal nog een tijdje duren. Die lastiger kleuren hebben de meeste kinderen met een jaar of acht onder de knie.

Spelen, kijken, kleuren leren

Door regelmatig zelf kleuren te benoemen en vragen te stellen, ‘pak jij de rode bal?’, of ‘wat voor kleur heeft je jas?’ doet je kind al heel wat kleurenkennis op. En door voorlezen en samen illustraties bekijken kun je het herkennen van kleuren prima stimuleren.

Er is een ruime keus aan kinderboeken die om kleur draaien. Soms zijn het boeken waar je zelf mee kunt spelen. Bijvoorbeeld badboekjes met plaatjes in zwart-wit, die kleur krijgen zodra zo’n boekje nat wordt. Of een boek over bloemen, waar je kind met behulp van laagjes folie zelf de mooiste kleuren kan combineren. Ook samen met je kind opdrachtjes uitvoeren en zo kleuren ontdekken behoort tot de mogelijkheden. Of kleurenlotto spelen! En natuurlijk zijn er volop aanwijsboekjes en prentenboeken waar je bij het voorlezen de kleuren benoemt. Maar boeken over kleur zijn er niet alleen voor kleintjes. Voor oudere kinderen -en volwassenen- beschrijft Ted van Lieshout hoe we kleuren zien en ervaren, en hoe kleuren in de kunst worden gebruikt. Want genieten van kleur, dat doe je op elke leeftijd!