Alles over kleuren leren

Alles over kleuren leren

Kleuren herkennen en benoemen, vanaf wanneer leren kinderen dit? En hoe kun je kinderen stimuleren bij het leren van kleuren? Wij beantwoorden deze vragen in dit artikel en tippen vijf kinderboeken die hierbij kunnen helpen.

 

Vanaf welke leeftijd?

Baby’s zien in de eerste weken na de geboorte alleen nog maar zwart-wit. Kinderboeken met veel contrast zijn dan goed voor de ontwikkeling. Na ongeveer drie maanden ziet je kind al bijna evenveel kleuren als jij. De leeftijd waarop een kind kleuren echt kan herkennen en benoemen loopt erg uiteen. De meeste kinderen leren dit als ze twee of drie jaar zijn. Maar als je kind het benoemen van kleuren op deze leeftijd nog lastig vindt, hoef je je zeker geen zorgen te maken. Aan het begin van groep 1 kunnen de meeste kinderen de primaire kleuren rood, geel en blauw herkennen en benoemen.

Leuk feitje: het onderscheid zien tussen fletsere kleuren (zoals licht- en donkergroen) leren kinderen pas vanaf een jaar of zeven.

 

Wat kan je als ouder doen?

Wil je je kind een handje helpen met het leren van kleuren? Maak er een spelletje van: wijs verschillende voorwerpen aan en vraag naar de kleur. Ook het lezen van kinderboeken over dit onderwerp en het praten over de prenten, helpt goed bij het leren herkennen en benoemen van kleuren. In de boeken worden kleuren uitgelegd, of staan interactieve spelletjes voor het leren van kleuren. We delen hieronder 5 boekentips.

 

Kleurenblind

De kleuren blauw en groen lijken op elkaar. Veel kinderen halen deze kleuren door elkaar. Vanaf vier jaar kan getest worden of je kind kleurenblind is. Als je kind na deze leeftijd nog veel moeite heeft met het herkennen van kleuren en bijvoorbeeld vreemde kleuren kiest met tekenen of knutselen, dan kun je een test laten doen. Kleurenblindheid komt vooral bij jongens voor.

 

Kinderboeken over kleuren:

 

Kleine vis ziet alle kleuren

Kleine Vis ziet alle kleuren

Kleine Vis neemt je in dit vrolijke kartonboek op rijm mee op ontdekking in de diepe zee. Hier komen veel verschillende kleuren voorbij. Al zijn vissenvrienden zijn een andere kleur en ook bij de planten en bij de andere zeedieren zijn veel kleuren te ontdekken.

Kleine Vis ziet alle kleuren (7,99)

 

 

Kleuren - tullet

 

Kleuren

In dit vrolijke boek ontdek je samen met je kind alle kleuren. Op de pagina’s staan verschillende opdrachten zoals het drukken op een bepaalde kleur en het aaien over een andere. Ontdek wat er gebeurt als je verschillende kleuren met elkaar mengt. Doe samen wat dit boek je vraagt en ontdek de magie van kleuren!

Kleuren (13,99)

 

Het grote flapjesboek van Kikker

Het grote flapjesboek van Kikker

In dit dikke boek van Kikker is van alles te leren en ontdekken. Kikker maakt samen met Beertje een schilderij. Kijk met je kindje achter de verschillende flapjes en raad mee welke kleuren het mooiste staan op de tekening van Kikker.

Het grote flapjesboek van Kikker (15,99)

 

 

Meneer beer houdt van alle kleuren

 

Meneer Beer houdt van kleuren

In dit grote kartonboek laat Meneer Beer allerlei verschillende kleuren zien. Op elke pagina staat een andere kleur in de spotlights. Van geel, groen en rood tot minder gewone kleuren zoals goud, beige en kaki.

Meneer Beer houdt van kleuren (19,99)

 

 

Zoeken met rik vormen en kleurenZoeken met Rik – Vormen en kleuren

Kleuren leren aan de hand van een spel kan ook heel goed werken. Op de 50 vrolijke kaarten in dit boek staan verschillende vormen en kleuren. Leuk om mee te nemen tijdens een dagje uit, op vakantie of om gewoon thuis uit te leren.

Zoeken met Rik – Vormen en kleuren (12,99)

 

 

 

 

P.s. Is je kind net geboren? Begin dan juist met een zwart-wit boek zoals Milo ziet de wereld in zwart-wit.

Milo ziet de wereld in zwart wit

Op deze pagina

Gerelateerde artikelen